Kan min dotter redan vara i puberteten?
Forskning visar att puberteten kryper allt lägre ner i åldrarna. Men hur pass tidigt kan det sätta igång och kan det vara tecken på något annat? Mamman i brevet är orolig över sin tioårings debut och söker expertråd. Hon får vägledning av Motherhoods experter Hanna Fischer, psykolog, och Veronica Calembe, barnmorska.
VECKANS LÄSAFRÅGA
Min dotter är tio år och har redan fått könshår, bröst och mens. Hon ser betydligt äldre ut och när jag googlar på detta får jag bara kopplingar till tumörer i hjärnan. Jag är så orolig, men min man säger att det är normalt. När kan man komma i puberteten?
Barnmorskan: Kan börja redan vid åtta års ålder
Någon gång mellan åtta och tretton år kommer tjejer in i puberteten. Killar någonstans mellan elva och fjorton år. Ungefär då startar dom första förändringar i kroppen, kring könsorganet men också mentalt. Hela processen tar cirka fyra till sex år.
Dom kroppslig förändringar hos tjejer kan vara ömma bröst, flytningar, mens, ökad kroppsbehåring och svett. Huden kan förändras och vissa kan uppleva finnar för första gången. En del börjar vid den här åldern bli intresserade av sex medan andra tycker att det känns avlägset.
Mentalt kan en ungdom känna sig extra trött eller känslosam under puberteten. En stor omställning i hormonerna kan påverka måendet. Hormonförändringarna kan medfölja känslor och tankar som kan få en ungdom att känna sig låg eller deppig, eller tvärtom bra och gladare. Hjärnan går in i en stor omställning i puberteten och det är känslorna som styr mest. Förnuft och planering fortsätter att utvecklas tills vi är 25 år. Upplever man att ens ungdom har ett behov att prata om sina kroppsliga förändringar är ungdomsmottagningarna oerhört bra att kontakta. Där finns barnmorskor och kuratorer att prata med om allt som rör sig i en ungdoms liv. Vill man läsa mer om kroppen och vad som händer under puberteten finns webbportalen umo.se att kika på.
Hjärnan går in i en stor omställning i puberteten och det är känslorna som styr mest.
Veronica CalembePsykologen: Vad som gör att puberteten startar vid en viss tidpunkt är ännu ett outrett mysterium
Tjejer kommer oftare tidigare i puberteten än killar. Man brukar kalla det för en tidig pubertet om det börjar komma pubertetstecken innan en flicka fyllt åtta år eller en kille precis blivit nio år. Om en tjej på tretton år eller kille på fjorton år ännu ej visar några som helst kroppsliga pubertetstecken räknas det som en sen pubertet. Ärftlighet spelar stor roll för i vilken ålder puberteten startar, så det kan egentligen vara bättre att jämföra mot detta än mot genomsnittet som angetts ovan. Var föräldrarna tidiga, brukar det även gälla för barnen. Vad som gör att puberteten startar vid en viss tidpunkt är ännu ett outrett mysterium, men det första tecknet på att ha kommit in i puberteten för tjejer är att brösten börjar växa. Behåring på snippan börjar ofta uppträda inom något halvår och första mensen brukar komma ca två år efter att brösten har börjat växa. När mensen kommer har ägglossningen kommit igång och man är könsmogen, kan bli gravid och få barn. Är man orolig över sitt barns pubertetsutveckling kan det vara bra att veta att den kan sättas igång med hjälp av mediciner om det behövs, men även stoppas om den är för tidig.
Under puberteten har personen ofta fullt upp med att vänja sig vid sin nya kropp och ibland debuterar ätstörningar som en reaktion på detta. Utöver denna omställningsstress kan hormonerna ge plötsliga humörsvängningar. Som grädde på moset sammanfaller denna utvecklingsfas även med ökande krav i skolan, social nyorientering och omfattande identitetssökande. När relationerna till kompisar förändras samtidigt som relationen till föräldrarna också gör det och man förväntas ta ett större ansvar för sitt eget liv kan stressen öka. All förändring innebär stress även om det är en i grunden efterlängtad och god förändring. Tonåringen har alltså ofta ett stort känslomässigt påslag, men ännu ej fullt utvecklade strategier att hantera detta. Man kan förenklat säga att tonårshjärnan är som att köra en sportbil med klent bromssystem…. Forskning visar nämligen att tonårshjärnan inte är färdigutvecklad och att pannloberna som samordnar olika delar av hjärnan mognar sist. Där ligger också impulskontroll, planering, samt förmågan till omdöme. Det är anledningen till att unga oftare har svårare än vuxna att sålla bland intryck och att planera framåt, men även att det kan vara svårt att reglera humöret och att man tar risker. När det gäller flickor är det en brant kurva uppåt gällande depression i tretton- till femtonårs åldern. Man vet inte med säkerhet vad detta kan bero på, men experter tror att pubertala hormonförändringar sannolikt kan påverka genom att göra hjärnan mer stresskänslig.
Är man orolig över sitt barns pubertetsutveckling kan det vara bra att veta att den kan sättas igång med hjälp av mediciner, men även stoppas om den är för tidig.
Hanna Fischer, psykologFoto: TT/Motherhood
Det här är Motherhoods expertpanel
Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?
Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.
Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.
HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.