En del av

Min dotter fick dick picks till sin mobil — vad gör vi?

20 maj, 2022
author Maria Dufva
Maria Dufva
Expertpanelen/ flicka med mobiltelefon
Så kallade dick picks är tyvärr inte ovanligt bland barn så unga som i mellanstadiet. Kriminologen och tonårsexperten Maria Dufva har stor erfarenhet och kunskap inom området: — Tjejer i nian vittnar om att ta emot oönskade könsbilder varje dag.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

En konsekvens av vår digitala värld och barnens mobilvanor är oönskade bilder och spridningen av dessa. Vad som börjar med ett oskyldigt bus kan få större konsekvenser än vad barnet och föräldrarna är förberedda på. Så hur kan man som förälder prata med sina barn om detta? Ingen kan bättre svara på det än Motherhoods egen tonårsexpert Maria Dufva.

VECKANS LÄSAFRÅGA

Igår fick min dotter dick picks skickade till sin telefon och vi vet vilka som gjort detta (grannpojkar i området). Vi har fått rådet att anmäla till polisen, vilket vi inte vill eftersom vi är rädda att dottern råkar ännu mer illa ut. Vi vill heller inte ta kontakt med familjerna i fråga för att undvika att det blåser upp både gamla och skapar nya konflikter. Vad finns det för andra sätt att lösa detta?

Maria Dufva: Att inte anmäla är ett lika aktivt beslut som att anmäla

Detta är vardag för många - barn redan i mellanstadiet. Tjejer som går i nian vittnar om att ta emot oönskade könsbilder varje dag. Det är nästan som att det blivit normaliserat i många sammanhang. Men ändå händer det inte alla. Om ett barn utsätts för en oönskad könsbild är det ett brott som heter sexuellt ofredande. Ingen skulle ifrågasätta utsattheten om det var en ”ful gubbe” som hoppade fram bakom en buske och blottade sig för ett barn, men nu när det sker på skärmen via sms eller sociala medier är det många som tvekar. Är det ett barns kön på bilden blir det även fråga om barnpornografi. Och själva begreppet dick-pics är väldigt problematiskt: dels för att det genom ordet ”dick” definierar att det är ett manligt könsorgan: vad händer om det är ett kvinnligt könsorgan på bilden? Gills det inte då? Detta är väldigt viktigt att vi pratar om just därför att många rättsfall börjat med att en vuxen sett eller fått berättat för sig just om dessa bilder. Barn vill inte alltid berätta om detta för att det "känns pinsamt” och ”skulle mina föräldrar få veta så skulle jag inte få ha kvar SnapChat” . Många barn är också rädd att deras förälder skulle bli arga och tro att barnet har del och skuld i allt som hänt. Som du förstår är det viktigt att anmäla detta till polisen just för att se om personen utsatt fler barn. Att inte anmäla är ett lika aktivt beslut som att anmäla.

Annons

Om det är en grej som händer mellan barn eller unga emellan vill jag verkligen poängtera risken med att frivilligt skicka naket på sig själv just utifrån risken med spridning av bilder. Ofta kan det vara roligt, spännande och en del av utforskandet under tonårstiden, men samtidigt: oron över hur bilderna sprids samt ofta tjat om att skicka fler. Om ditt barn nu vet vem som skickat bilden skulle jag utifrån åldern på barnen involvera andra vårdnadshavare och skolan för att prata om detta. Det finns otroligt bra material att arbeta med hos polisen. Barn som berättar om detta ska ha all cred och det är ett problem i dagens digitala värld: barn får från riktigt tidig ålder hantera saker vi vuxna inte förberett dem på och som vi aldrig behövde hantera som barn.

Det är väldigt viktigt att vi pratar om detta. Många rättsfall har börjat med att en vuxen sett eller fått berättat för sig just om dessa bilder

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: TT/Motherhood

Annons