Klimatångest hos barn – så hjälper du till som förälder
– Självklart måste vi själva agera – det visar barnet att vi också förstår allvaret.
Det är vanligt att unga idag oroar sig för klimatkrisen.
Mer än hälften (sex av tio) unga i åldrarna 12-18 år i Sverige bär på en oro för klimatkrisen visar en mätning som Novus gjorde 2020 på uppdrag av organisationen Våra barns klimat.
– Och bara hälften känner hopp om att vi kommer att lösa problemet, förklarar organisationens talesperson Frida Berry Eklund.
Våra Barns klimat startade hon 2012 tillsammans med en liten grupp av föräldrar, och idag har organisationen hunnit växa till ett nätverk av 26 000 föräldrar, sett till följarskaran på Facebook. Frida Berry Eklund skrev också boken Prata med barn om klimatet och jobbar med kommunikation som handlar om frågorna.
Novusundersökningen visade också att oron för klimatet stiger med åldern, det vill säga att barn bli mer oroliga desto mer de får lära sig om krisen.
Så hur hanterar jag som förälder om mitt barn har, eller verkar ha, ångest för klimatet?
– Vi vuxna spelar en nyckelroll. Vi måste prata med barnen om frågan, lära oss tillsammans och sedan agera, säger Frida Berry Eklund.
Barn med klimatångest – så kan du hjälpa
Barn ser ofta mer realistiskt på situationen än vi vuxna, enligt hennes erfarenheter. Och hon har några förslag på saker du som förälder kan göra konkret om du märker att ditt barn är oroligt.
– Det allra viktigaste är att ge barnet många möjligheter att prata om oron och att få den bekräftad – inte bortviftad – av oss vuxna. Det är viktigt att prata om hur vi känner inför situationen. Vart i kroppen känns det när vi pratar om klimatet?
En bra lindring mot klimatrelaterad oro är också att engagera sig tillsammans med andra.
– Att hitta ett sammanhang där man får kontakt med likasinnade. Det kan exempelvis vara familjen, skolklassen eller en miljögrupp. Här kan vi vuxna hjälpa till att hitta konstruktiva sammanhang för barnet. Och självklart måste vi visa att vi själva agerar också – det visar barnet att vi också förstår allvaret och vill göra något åt situationen.
Hjälp barn med klimatångest – 3 tips från Frida Berry Eklund
- Prata om oron och bekräfta att den är befogad. Att vifta bort känslan med ett "Allt kommer bli bra" hjälper inte.
- Hjälp barnet sätta ord på hur oron känns. Till exempel kan du fråga var i kroppen den sitter.
- Förklara att många engagerar sig i klimatfrågan, både vuxna och barn och att ni också kan göra det.
- Hitta ett konstruktivt sammanhang med likasinnade, till exempel familjen, klassen eller en miljögrupp. Här kan ni prata om känslan och problemen med miljön och klimatet. Tillsammans kan ni kanske också agera positivt för klimatet på den nivå som funkar för er.
Så hanterar Frida själv samtalet
Med sina egna barn försöker Frida Berry Eklund anpassa samtalet om klimatkrisen utifrån deras ålder och egna känslor.
– Jag har två barn, sex och nio år gamla. Med den yngre kan jag inte prata om frågan alls, för hon är otroligt ängslig som person och dessutom i fas där hon har många rädslor. Så där pratar vi bara om snigelhotell och hur vi kan hjälpa djur och natur på ett bra sätt.
Hennes äldre son är istället i åldern där mammas hjärtefråga riskerar att bli något tjatigt, förklarar hon. Så där är tekniken en annan just nu.
– Med min äldre son försöker jag flika in klimatrelaterade saker lite då och då, men med honom finns istället en risk för att jag “tjatar om det där med klimatet”, så jag får tygla mig. Det blir istället att vi försöker prata om saker som dyker upp på Lilla Aktuellt eller att jag slänger in en kommentar om varför cyklandet är så bra för hälsan och klimatet.
Foto: TT