En del av

Bambi, Coco och 5 andra barnfilmer som skildrar sorg och förlust på ett bra sätt

08 dec, 2020
AvLinn Seipel
Bild från filmen Bambi och filmen Coco.
Barn influeras på gott och ont av sådant de ser i film och på tv. I bra barnfilmer finns dock ofta en god tanke med handlingen, som kanske också kan hjälpa barnet att navigera när svåra saker händer i riktiga livet. Här är 7 filmer som lär ditt barn om sorg och förlust.
Annons

Som förälder vill man instinktivt skydda sina barn från sånt som gör dem ledsna. Men döden och förlust i allmänhet är en naturlig del av livet, och att skydda barnet från det vore troligen att göra hen en björntjänst.

Men det kan vara svårt att veta på vilken nivå man bör ta snacket på. Att titta på en film ihop är därför ofta en god start. Dels blir det mer hanterbart för barnet när hen inte är direkt drabbad, men också för att många filmer verkligen är genomtänkta kring hur de ska lyfta de annars svåra ämnena på en lekfull och lagom nivå.

7 barnfilmer som skildrar döden på ett bra sätt

1. Coco

Filmen utspelar sig under De dödas dag i Mexiko – en högtid vars hela poäng är att hedra de som lämnat jordelivet. På ett underhållande och roligt sätt tacklas således hela det tunga ämnet – vad som händer efter döden.

Tittar du tillsammans med din älskling kommer säkerligen spännande samtalsämnen kunna tas vid. Från 2017.

Annons

2. Lejonkungen

Det är inte möjligt att göra en sådan här lista utan att nämna Lejonkungen, som ju är fylld med så många fina och viktiga budskap. När det kommer till förlust av närstående är denna film ett flaggskepp.

Scenen då pappa Mufasa tragiskt går bort för att han försöker rädda sin son är och förblir lärorik och stark. Man får se hur sonen Simba sörjer sin förlust – men sen reser sig och blir starkare än någonsin. Här kan man välja om man vill se den tecknade klassikern från 1994 eller den nya live action-filmen som kom ut 2019.

3. Insidan ut

Karaktärer från filmen Insidan ut.
Karaktärerna som illustrerar känslorna ilska, glädje, rädsla, avsky och vemod i filmen Insidan upp.

Inledningsvis verkar filmen vara en helt vanlig barnfilm, men den visar sig ganska snabbt ha betydligt djupare budskap än så. Filmen och huvudkaraktären är inspirerad från regissörens egen elvaåriga dotter, där han tagit fasta på de känslor och kval som barn ofta stöter på i den åldern.

Annons

Hela filmen utspelar sig i hennes eget huvud, där hon vägleds av fem karaktärer som ska illustrera fem olika känslor – glädje, rädsla, ilska, avsky och vemod. I handlingen stöter flickan på flera svåra situationer där dessa känslor tvingas samarbeta för att hantera det som händer. Det hela blir en mycket pedagogisk skildring av hur känslor inte är definitiva utan i komplexa situationer kan vara svåra att skilja på. Från 2015.

4. Landet för länge sen

Också en gammal klassiker som håller än idag, och som innehåller en del mörka teman. Filmen utspelar sig under perioden då dinosaurier levde på jorden, och handlar om långhalsen Lillefots resa till Den stora dalen. Det är nämligen det enda stället där mat och vatten fortfarande finns – då klimatförändringar och torka råder.

På vägen dit förlorar Lillefot dramatiskt sin mamma i en kamp mot en T-rex, där hon för allt i sitt liv försöker skydda sin son. Att kunna prata om hur man som förälder alltid kommer kämpa för sitt barn, men kanske inte alltid kunna klara det, samtidigt som man kan beröra klimatfrågan är tre starka anledningar till varför du bör se filmen med ditt barn. Från 1988.

5. Toy Story 3

Leksakerna i Toy Story.
Toy Story 3 - pojken Andys alla leksaker samlade.

Detta var menat att bli den sista Toy Story-filmen, vilket gjorde det lite sorgligt i sig – men kanske främst för de föräldrar som vuxit upp med den.

Annons

Men inte enbart, handlingen är också ganska tung.

Pojken Andy har nämligen vuxit upp, han ska iväg till college och gör sig redo att slänga alla sina leksaker. Filmen visar hur det kan vara att växa upp och skildrar fint dem läskiga känslorna man ofta stöter på när man tar sig an nya kapitel i sitt liv. Från 2010.

6. Bambi

Bambi kom ut redan 1942, men är fortfarande klassad som en av de finaste men sorgligaste barnfilmerna som finns. Det finns flera moment i filmen som är hjärtskärande, men den mest uppenbara är så klart när Bambis mamma skjuts av en jägare.

Här får man dock känna av som förälder om man tycker de går över gränsen, då detta är en av de få filmerna som Disney valt att illustrera blod i. Om man tror att sitt barn kan hantera det väl, så kan filmen leda till fina samtal om förlust och kanske även att man ska värna om djur. Det tisslas och tasslas även om att det under 2021 kommer att släppas en ny otecknad version på Bambi.

7. Upp

Karaktären Carl och Oskar från filmen Upp.
Karaktären Carl och Oskar från filmen Upp.

Upp börjar med en tillbakablick på den äldre herren Carls liv. I sin ungdom träffade han kärleken i sitt liv, Ellie, som senare tragiskt går bort i cancer innan de hann få barn. Ensamheten och sorgen äter under många år upp Carl, men vänder sen när han träffar den lilla scoutpojken Oskar.

Annons

En fin berättelse om sorg blandat med en positiv underton av mantrat att aldrig ge upp – och att livet kan vända även om det känns mörkt. Från 2009.

Annons