En del av

Barnöverläkaren om vaccinera barn

24 sep, 2021
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Henrik Arnell överläkare Astrid Lindgren barnsjukhus i Nyhetsmorgon
Ja, det är ett klokt beslut – det tycker barnöverläkaren Henrik Arnell om att vaccinera sina barn. Här är hans argument för att coronavaccinering av barn är säkert – och detta är biverkningarna som man sett på barn hittills.
Annons

Är du orolig för att vaccinera ditt barn när coronavaccinationerna av 12-15-åringar drar igång efter höstlovet 2021?

Barnöverläkaren Henrik Arnell vid Astrid Lindgrens barnsjukhus säger nu att han tycker det är en bra idé att vaccinera sina barn, även om han förstår att det är ett svårt beslut för föräldrar att ta.

Se också: Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experternaBrand logo
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

Men från barnläkarföreningenssdia där han sitter tycker man att det absolut är dags att börja vaccinera den här åldersgruppen nu.

– Vi tycker från barnläkarföreningen att det är dags, jättetydligt, säger han till Nyhetsmorgon.

Han använder orden att det är "ett klokt beslut" att vaccinera sitt barn.

Stark säkerhetsprofil

Det finns såklart alltid en balans mellan risk och nytta, men in det här fallet vet vi tillräckligt mycket om de kortsiktiga och halvlångsiktiga biverkningarna som vaccinet har fått för barn, tycker både barnläkaren och Matti Sällberg, vaccinforskare och professor inom biomedicinsk analys, som också gästar TV4.

Annons

– Säkerhetsprofilen på den här vaccinen är faktiskt ganska fantastisk. Den är väldigt bra. Nu kommer studierna på de som är yngre och det är fler och fler länder som vaccinerar de som är yngre. Och än så länge så har det inte varit någon allvarlig säkerhetsrisk, så jag tycker man kan känna sig ganska trygg med de här vaccinerna, säger Matti Sällberg.

Han säger dock också att man aldrig kan säga aldrig.

Matti Sällberg är vaccinforskare och professor i biomedicinsk analys.
Det är säkert att vaccinera barn, säger Matti Sällberg som är vaccinforskare och professor i biomedicinsk analys.

Men som sagt vet vi redan mycket om hur vaccinet påverkar barn. Nu vet vi mycket mer om vaccin till barn än vad vi visste i våras, påpekar barnläkaren Henrik Arnell. Barn i åldrarna som vi nu ska börja vaccinera i Sverige under hösten har redan fått vaccinet i miljontals: 10 miljoner barn bara i USA har fått vaccin och 20 miljoner om man ser till hela världen.

Annons

Coronavaccin för barn: De är biverkningarna

Vilka är då biverkningarna som kan visa sig – och som båda experter tycker inte väger över nyttan för ditt barn att få vaccin och slippa bli sjuk?

  • Ömhet vid injektionsstället.
  • Barn kan få feber och värk i kroppen som går över av sig själv om barnet vilar.
  • Smärta i hjärtmuskeln eller hjärtmuskelinflammation har ett litet fåtal barn fått. Studier har visat att det är vanligast för pojkar och män i åldern 15-30 år. Det rör sig om att mellan 1 påhundra tusen till 1på en miljon får detta.

Man ska komma ihåg, påminner barnläkare Henrik Arnell, att hjärtmuskelinflammation inte behöver vara farligt – det beror på hur allvarlig den blir. I de väldig få fall där det framträtt handlar det ofta om en mild och övergående hjärtmuskelåverkan. På akiten behandlar man ofta patienter som har dessa besvär av olika anledningar.

Hjärtmuskelinflammation kan man också få av att få covid-19 eller andra virusinfektioner, påminner han också. Det är inte ett alldeles ovanligt tillstånd, utan något som läkarna känner till väl.

barn som får spruta
Läkarna är vana att hantera känningar i hjärtmuskeln även om det låter som ett otäckt tillstånd.

Kan det komma några långsiktiga biverkningar som vi inte vet?

Det är inte troligt att det dyker upp några långsiktiga biverkningar, säger Henrik Arnell också.

– Vi vet jättemycket om de kortsiktiga och halvlångsiktiga biverkningarna och att det skulle dyka upp några långsiktiga biverkningarna nu på det här vaccinet det är mycket mycket osannolikt, säger han till TV4.

Foto: TT, Nyhetsmorgon

Källa: Matti Sällberg och Henrik Arnell i Nyhetsmorgon, Folkhälsomyndigheten

Annons