Motherhood lyfter mom-shaming i nya artikelserien Slutskammat
Mer än hälften av alla svenska mammor har någon gång blivit utsatta för mom-shaming visar en ny Novusundersökning. I den nya artikelserien Slutskammat uppmärksammar Motherhood nu ämnet som berör Sveriges mammor varje dag. När känner vi oss skammade? Varifrån kommer mom-shaming och hur tar vi kål på den?
Motherhoods artikelserie Slutskammat
– Det finns väl inga som försöker så hårt och så mycket som mammor, men hur vi än gör så gör vi fel. Denna orkan av åsikter, ibland levererade i välmening men lika ofta som dåligt förklädd härskarteknik, påverkar oss enormt. Oavsett tänkt syfte är mom-shaming en riktig brännmanet och med Slutskammat vill vi ge verktyg till både den som utsatts men också till den som skammar. Nu får det vara nog helt enkelt, säger Jennie Sandberg chefredaktör på Motherhood.
Det här är Motherhoods artikelserie Slutskammat:
Artikelserien är ett resultat av en redaktionell hjärtefråga som drivits av Motherhoods redaktör Lovisa Svedlund. I serien träffar vi allt från gravida bloggaren Sandra Beijer till psykologer, barnmorskor, forskare och mammor.
– Mammaskam sträckte sig så mycket längre än den där ”i all välmening”-kommentaren från en bekant på Instagram, visade det sig. Hur mår de som skammar, och vad gör pekpinnarna med mammors självkänsla och föräldraskap? Det tycker jag alla ska läsa vidare om i Slutskammat, säger Lovisa Svedlund.
Majoriteten av svenska mammor har blivit utsatta för mom-shaming
52% av svenska mammor har någon gång blivit utsatta för mom–shaming, visar Novus undersökning. Värst är det för småbarnsmammorna där hela 6 av 10 (61%) mammor blivit skammade i sin roll som mamma. Skammandet rör sådant som ligger nära vår identitet som mamma, och områden som indikerar att mammor förväntas passa in i traditionella kvinnoroller.
5 saker mammor oftast blir skammade för:
1. … jag uppfostrar barnen på ett visst sätt (48%)
2. … jag jobbar heltid (24 %)
3. … barnen har långa dagar på förskola (22%)
4. … jag fått kommentarer om min ”mamma”-kropp (19%)
5. … jag tar hand om mig själv och tillåter mig ha ”egentid” (18%)
Om undersökningen:
Totalt har 302 mammor i åldern 26-64 år intervjuats. Novus metod garanterar att de som svarat på frågorna är ett representativt urval av gruppen vi velat undersöka, det vill säga mammor i Sverige i åldern 26-64 år.
#slutskammat
Som en manet bränner det till från ingenstans. Kommentarerna från en bekant på Instagram, från svärmor som ”bara menar väl”.
Men lika mycket bränner mammaskammen inombords i känslan av att aldrig få räcka till.
I Motherhoods artikelserie Slutskammat byter vi pekpinnarna mot en varm hand och försöker förstå. När känner vi oss skammade? Varifrån kommer mom-shaming och hur tar vi kål på den? Här slutar mammaskammen.
Foto: Motherhood