En del av

Vad finns det för risker vid förlossningen och tiden efteråt?

17 aug, 2022
author Kajsa Kaijser
Kajsa Kaijser
author Veronica Calembe
Veronica Calembe
I Veckans läsarfråga undrar en gravid läsare över potentiella risker under förlossningen och den förta tiden med barnet. — Svensk förlossnings- och nyföddhetssjukvård är en av de bästa i världen, lugnar barnläkaren Kajsa.
Annons
VIDEO: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
VIDEO: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Att vänta och föda barn är en av de största händelserna i livet. Inte undra på att det väcks funderingar av olika slag. Motherhoods experter Kajsa Kaiser, barnläkare, och Veronica Calembe, barnmorska guidar en orolig läsare.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Jag är så orolig inför förlossningen och vad som kan hända barnet första tiden. Vad finns det för risker?

Kajsa Kaiser är barnläkare i Motherhoods expertpanel.

Barnläkaren: Att det blir riktigt allvarligt är ovanligt

Som nyföddhetsläkare kan jag ju inte säga att det är irrelevant att vara orolig för hur det ska gå för barnet. Att födas är dramatiskt och barnen har en höjning av sina stresshormon under förlossningen som man aldrig senare uppnår. Väl ute ska de under de närmsta minuterna och dagarna ta sig igenom den största fysiologiska omställningen i livet. De allra flesta barn seglar igenom det utan minsta svårighet, men det är inte helt ovanligt att det blir lite småkrokigt. Tio procent av alla nyfödda behöver någon form av neonatalvård, men oftast på grund av rätt basala problem. Det handlar oftast om att är omställningen behöver en puff, som övergående stöd för andning, extra mat, antibiotika eller behandlas med blått ljus mot för höga nivåer av bilirubin. Förlossningsvården har som ett grundläggande mål att undvika allvarlig syrebrist vid förlossningen. Därför övervakar man fostret och styr förlossningen, så att man håller sig inom ramarna för vad barnet klarar. Ibland hinner bebisen bli lite trött och behöver stöd av barnläkaren för att komma i gång, men att det faktiskt blir riktigt allvarligt är ovanligt. Svensk förlossnings- och nyföddhetssjukvård är en av de bästa i världen, så det mesta reder vi faktiskt ut.

Tio procent av alla nyfödda behöver någon form av neonatalvård, men oftast på grund av rätt basala problem.

Kajsa Kaiser, barnläkare

Barnmorskan: Ibland kan det behövas några extra samtal med din barnmorska

Veronica Calembe är barnmorska i Motherhoods expertpanel.

Till att börja med är det viktigt kartlägga vad för sorts oro du känner? Är det att något ska hända barnet, bristning, smärta eller har du varit med om en traumatisk förlossning innan. Oro av dess olika anledningar ska tas på allvar och viktigt att få prata om. Ibland kan det räcka med några extra samtal med din barnmorska på barnmorskemottagningen. Andra gånger behövs annan typ av samtalsstöd sättas in och kanske utifrån det tas fram en förlossningsplanering för att minimera oro och rädsla.

Om det finns en oro över första tiden med barnet, är det viktigt även här att navigera i vad oron står i. Förbereda sig inför spädbarnstiden går genom att läsa sig till fakta, gå på förlossningsförberedande kurs och tiden med spädbarn kurs. Fråga personer du känner dig trygg och litar på med om tiden efter förlossning, många gånger kan du få värdefulla tips. BVC som du eller ni är uppkopplade till, efter att barnet är fött är en given plats att dela sina tankar och oro med.

Foto: TT/Motherhood

SE OCKSÅ: 3 rörlighetsövningar för dig som fött barn med kejsarsnittBrand logo
SE OCKSÅ: 3 rörlighetsövningar för dig som fött barn med kejsarsnitt
Annons