Tecken på att barnet är bortskämt (eller bara har en dålig dag?)
Som förälder vill du göra allt för ditt barn. Innerst inne vet du att trygghet och kärlek är det enda som behövs, men ibland är det faktiskt roligt att kunna överraska med en ny leksak eller mer skärmtid – som barnet pratat om så länge.
Att vilja ge en present en helt vanlig måndag eller stötta in när barnet egentligen inte behöver hjälp betyder inte att du uppfostrar ett bortskämt barn. Det är de små sakerna som gör så mycket för er relation.
Se också: 3 tips om ditt barn slåss och bråkar
Barn är människor och de har också rätt till att känna och tycka. Skillnaden mellan barn och vuxna är att de inte skäms eller tänker på hur de uppfattas. Hemma, på förskolan och till och med i affären – ja, det spelar ingen roll var ni är. De visar sina känslor ändå. Men handlar det om att barnet alltid är van vid att få som hen vill eller är det snarare så att barnet är trött eller har en dålig dag?
Vad är ett bortskämt barn?
Alla barn är olika och liksom vuxna har de olika personligheter, temperament och önskemål. Skillnaden mellan barn och vuxna är stor – speciellt när det handlar om hur man förhåller sig i olika situationer.
Men det finns vissa situationer där man som förälder faktiskt börjar fundera på om man misslyckats med barnets uppfostran. Det kan vara när när barnet bara sätter sig själv först, har dåligt tålamod eller blir arg när hen förlorat i Afrikas stjärna.
5 tecken på att ditt barn upplevs som bortskämt
Hur många av dessa saker kan ditt barn bocka av? Men kom ihåg: även om din lilla älskling sannolikt har gjort någon (eller flera för den delen) av nedanstående punkter behöver det inte betyda att hen för den skulle är ett bortskämt litet monster.
1. Barnet tror att världen kretsar kring hen
Ett barn som upplevs som bortskämt kan ha tendenser att vara egoistisk och mycket självcentrerat. Hen bryr sig inte så mycket om andra människor utan endast om sina egna behov.
Exempel: ”Men hallå mamma, nu ska JAG titta på Pokémon!”
2. Barnet kan inte ta ett ”nej”
Liksom vuxna kan även barnet visa en viss besvikelse när hen inte får som hen själv vill. Att barnet har svårt att ta ett nej och gör allt för att få sin vilja igenom leder ofta till skrik och tjafs – eftersom hen kanske räknade med ett ”ja”.
Exempel: ”Jag VILL spelar på paddan! Jag vill, jag vill, jag vill!”
3. Barnet är aldrig nöjd med vad hen har
Den vanligaste bilden av ett ”bortskämt barn” är ofta den där ett barn har en massa leksaker, kläder, tv-spel och böcker – och ändå inte är nöjd och tacksam. Hen vill ha mer, mer och bara mer. Istället för att visa tacksamhet för vad hen har, är barnet mer fokuserad på att få nästa sak.
Exempel: ”Hallå, NÄR får jag det där nya Fifa-spelet?”
4. Barnet är en dålig förlorare
Vilket barn tycker om att förlora? För vissa barn kan det vara extra kämpigt, så pass att det inte går att hantera besvikelsen som kommer.
Exempel: ”Det var faktiskt JAG som vann!”
5. Barnet vill ha hjälp BUMS!
Har barnet dåligt tålamod? Klarar hen inte av att vänta utan vill ha hjälp nu nu nu? Ett barn som är självcentrerat klarar inte av att vänta utan räknar med att få hjälp när hen behöver det.
Exempel: ”Mamma! Mammaaa! Jag MÅSTE ha ett glas vatten nu!"
Det kan du göra för att barnet inte ska bli bortskämt
Upplever du att ditt barn kan pricka i många av de här punkterna ovanför? Här är tre konkreta tips på vad du kan göra för att dämpa barnets beteende.
Säg ”nej” – utan att känna skuld
Som förälder är det bra att vara konsekvent, det ger barnet trygghet. Men att vara förälder till ett barn som är van att få sin vilja igenom kan vara en utmaning. Försök sätt gränser och håll dem utan få dåligt samvete. Fokusera istället på att du hjälper barnet, för ”nej” lär hen få höra under livets gång.
Låt det ta tid
Oavsett vad det handlar om för förändring kan det ta tid att vänja sig, både för dig och barnet. Förbered dig på att det kan dyka upp situationer som kommer kännas obekväma och svåra. Situationer som kanske gör att du vill avbryta. Låt det ta den tid och glömt inte att det kan vara svårt att vänja sig vid det nya.
Peppa och uppmuntra!
Alla människor gillar att få höra när man gjort något bra, men för de små är det extra viktigt. Samma sak gäller det med pepp! Som exempel: När barnet visar sin själviska sida, kan du som förälder hjälpa att flytta fokus så det istället handlar om ”vi” eller ”oss”. Leta efter ögonblick i vardagen för att locka fram det hos barnet, som exempelvis att du frågar barnet vilket spel hen tror att lillebror vill spela. . Bjud in barnet till en diskussion och ställ frågor.
Kom ihåg att lyfta barnet när hen gör något bra och undvik bestraffning. På det sättet tonar du ner den egoistiska sidan hos barnet.
Inspiration: Huffpost.com
Foto: TT