Barn blir hyperaktiva av socker — och 4 andra myter om barn och socker
Socker är ett återkommande ämne för debatt bland småbarnsföräldrar. Det bildas ofta två läger: Motståndarna, som likställer socker med gift, och de lite mer liberala föräldrarna som tycker att lite lördagsgodis inte är någon fara. Men finns det något rätt svar? Dietisten Sara Ask berättar i ett inslag på SVT Nyheter hur socker egentligen påverkar våra barn.
Vanliga myter om socker och barn
Motherhood tittar närmare på vad experterna och forskarna säger om barn och socker. Här är några vanliga myter och frågeställningar i sockerdebatten.
Myt 1: Barn blir hyperaktiva av socker
Falskt! Man blir inte hyperaktiv när man äter socker. Man har gjort många studier på barn där man har sett där att det verkar vara mer situationen när barn äter socker och godis som gör dem uppspelta. Typ barnkalas, fredagsmys eller en dag på tivoli.
Myt 2. Man får hål i tänderna av socker
Sant! Det finns ett tydligt samband mellan sockerintag och karies. Men det finns också andra saker som spelar in. Till exempel hur ofta man äter det söta verkar ha minst lika stor inverkan som mängden. Hur kletigt någonting är, hur det fastnar på tänderna ... Och inte minst hur man gör med tandborstningen, om man använder fluortandkräm och så vidare.
Myt 3. Barn går upp i vikt av att äta socker
Falskt! Sockermolekylen i sig har inga fettbildande egenskaper. Däremot tycker de flesta att socker är väldigt gott, särskilt i kombination med annat som fett, stärkelse och salt till exempel. Det gör att vi kan vilseledas och äta mer än vad vi egentligen behöver, med övervikt och fetma som följd.
Myt 4. Socker bidrar till ökad inflammation i kroppen
Sant! Enligt en studie från Harvard (utförd på vuxna) bidrar socker och andra livsmedel med högt GI till ökad inflammation i kroppen, skriver SvD i en artikel om mat och kronisk inflammation. Störst är risken för dem som inte rör på sig i vuxen ålder. Riskerna är redovisade av flera olika forskargrupper och verkar via flera mekanismer.
Myt 5: Barn kan bli sockerberoende
Sant och falskt! För här kan hjärnan lura oss att vilja ha socker, även om vi inte talar om ett regelrätt beroende. Socker ger ett omedelbart påslag av må bra-hormonet dopamin, som gör att vi känner oss tillfreds. Hjärnan kan också koppla rena vardagssituationer till olika beteenden, som att gå till godisskåpet direkt när man kommer hem från skolan – om vi fått en sådan vana, säger dietisten Mahnoush Etminan Malek.
Foto: TT
Källa: SVT Nyheter och SvD