Planera resa 2022 efter corona? Här är bokningsreglerna att tänka på
När Sverige öppnat upp och nästan alla restriktioner tagits bort är vi nog många familjer som är sugna på att boka in en liten sverigetripp eller utlandsresa i vår och sommar.
Se också: 6 vanliga resemyter många faktiskt tror på!
Men vad gäller egentligen hos resebolagen nu – har man fortfarande förmånliga avbokningsregler trots att restriktionerna försvunnit? Och vad har jag för rättigheter i min resebokning om pandemiläget skulle svänga igen?
Resa utomlands 2022 – reglerna som gäller just nu
Henric Jonsson som är vägledare på Hallå konsument, Konsumentverkets vägledningstjänst svarar på våra frågor just nu.
Hej Henric! Vad ska man tänka på när restriktioner släppts och man vill boka en resa nu?
– Det viktigaste att komma ihåg är att kolla upp vad som gäller i andra länder innan man planerar en utlandsresa. Även om restriktionerna släppt i Sverige behöver det inte vara så i andra länder. Så det är viktigt att hålla sig uppdaterad om situationen på destinationen man ska till, säger Henric Jonsson och fortsätter:
– Det kan bli nya restriktioner om det exempelvis kommer en ny variant av viruset, eller andra omständigheter. Så tipset är att man löpande håller koll och inte förutsätter att situationen som gäller nu även kommer gälla vid tidpunkten för avresan.
Kan du ge exempel mer specifikt på vad man behöver ha koll på?
Ja, håll dig uppdaterad kring sådant som myndigheters förbud, rådande restriktioner och smittspridning. Vilka regler gäller på destinationen och hur ser det exempelvis ut hos de olika flygbolagen om man ska resa med flyg? Behöver man ha mask på sig under resans gång? Behöver man ha vaccinintyg? Det är också bra att veta vilka regler som gäller i länder man ska resa igenom.
Här hittar du aktuell information
Här kan du läsa om aktuella regeler i alla EU-länder.
Här finns bland annat information om länder som UD avreder att resa till och och information från ambassader.
Efter släppta restriktioner – så är reglerna vid resbokning
Bra att veta! Vilka regler gäller hos resebolagen just nu?
– Generellt är det lite skillnad i regler beroende på hur du bokar. Om man bokar en resa som definieras som paketresa enligt lagen, skyddas man alltid lite extra av paketreselagen. Definition av paketresa är kortfattat att man bokar minst två resetjänster – som transport plus boende – och att resan är minst 24 timmar. Bokar man däremot hotell och resa själv är det villkoren för de tjänsterna som gäller och där kan företagen bestämma mer. Då finns inget lagstiftat om vad som gäller kring avbokning av resan. Så hur tråkigt det än låter ska man se till att läsa på villkoren och se vad som står om till exempel avbokningar.
Har ni sett att företag i allmänhet inför striktare avbokningsregler igen, efter att restriktionerna släppt?
– Nej, där har vi inte sett något särskilt än. Vi på Konsumentverket har i uppgift att ha koll på vad som gäller i lagstiftningen och den påverkades inte direkt av pandemin utan en del bolag valde själva att införa generösare villkor. Så där är rådet att kolla vilka villkor som gäller hos den specifika arrangören.
Bra att veta! Och vilka rättigheter har man mer specifikt enligt paketreselagen?
– Där har man till exempel rättigheter om resan skulle ändras på olika sätt. Så om arrangören gör en tillräckligt stor ändring har man rätt att få pengarna tillbaka om man inte vill gå med på den ändringen. Beroende på villkoren kan arrangören ibland ta ut en avgift dock.
Kan bokningsvillkoren för min resa ändras om pandemiläget ändras?
– Nej, inte om man kommit överens och har ett avtal är båda parter bundna till avtalet som det var när man ingick det. Sen kan, som sagt, ett bolag föreslå ändringar men då är det upp till dig som konsument om du vill gå med på dem.
Expertens 3 tips när ni börjar resa efter pandemin
- Håll dig väl informerad och uppdaterad om råd och restriktioner både på resemålet och på resvägen. Undersök vilka regler som gäller och vilka skydd du har i dina försäkringar.
- Ta reda på vad det är för typ av resa eller tjänst som bokas. Är det en paketresa eller fristående transport och boende? Ta reda på om du skyddas av lag eller villkor, och läs villkoren noga om det är dem du ska skyddas av.
- Tänk på hur du betalar och utnyttja skydd via exempelvis debitkort eller kreditkort.
Vad har man för skydd om man själv eller barnen blir sjuka på resan, i corona eller något annat?
– Det beror på vad man har för skydd i en eventuell extra reseförsäkring man tecknat eller i sin hemförsäkring. I de absolut flesta hemförsäkringar ingår reseskydd i 45 dagar, så det räcker oftast om man ska på en vanlig semesterresa. Reseskyddet i hemförsäkringen brukar då täcka ”nödvändiga och skäliga vårdkostnader” om man drabbas av akut sjukdom eller ett olycksfall. Och man kan även få hjälp med till exempel hemtransport. Men det kan variera beroende på om till exempel UD avråder från resor. Så man bör kolla med sitt försäkringsbolag om man har något reseskydd i sin försäkring och isåfall vad som ingår.
– På försäkringsämnet kan man också kolla vad man har för skydd i sitt betalmedel. Vissa kort innehåller också reseförsäkringar och sådana typer av skydd. Så det kan vara ett bättre sätt att betala med kort och ibland har man ett starkare skydd i vissa kredikort.
Resa i Sverige efter att restriktionerna släppt – expertens tips
Ska man tänka på något när man bokar resor i Sverige just nu?
– Där är det mycket samma saker, skulle jag säga. För det mesta täcker lagar och regler vad som händer om till exempel din resa ställs in eller ett hotell tvingas att stänga. Då ska du ha rätt att få pengarna tillbaka. Men det är fortfarande viktigt att kolla i villkoren vad som gäller om jag själv väljer att inte åka.
Vill du ha mer vägledning?
Man kan alltid få vägledning av Hallå konsument på Konsumentverket och många kommuner erbjuder kommunal konsumentvägledning.
Kommer man inte överens med företaget kan man vända sig till allmänna reklaimationsnämnden (ARN).
Foto: Konsumentverket/pressfoto, TT