En del av

Får ditt barn ett utbrott av minsta lilla? Det här kan du göra

30 maj, 2022
AvHannah Bergroth
Barn som gråter i lekparken
Blir ditt barn rasande på grund av att ni går till fel lekpark eller att smöret är på fel sida av mackan – trots att hen själv fått vara med och bestämma? Barnexperten Paulina Gunnardo berättar hur du som förälder kan tänka vid dessa situationer.
Annons

På samma sätt som vi vuxna har rätt till våra känslor har även små barn det. Skillnaden är att barnen oftast visar vad de känner direkt utan att varken tänka på hur det landar eller uppfattas.

Hur är det hemma hos er, blir barnet arg – trots att ni pratat och kommit överens sekunden innan? Det finns många saker som kan göra så att barnets åsikt ändras tvärt.

– Det kanske inte handlar om att du lagt riset på fel ställe på tallriken när ni äter middag, det kanske är så att barnet behöver en ventil för att få ut det som hen varit med om under dagen, säger Paulina Gunnardo, beteendevetare, Motherhood-profil och småbarnsmamma.

Se också: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Därför får barn utbrott

Det finns en jämförelse som förklarar rätt så bra hur barn fungerar vid situationer där vi vuxna anser att barnet reagerar starkt på väldigt små saker. Den kallas för Broken cookie syndrome, och direkt översatt är det alltså en liknelse på hur barn bryter ihop för att de får en kaka, som är lite trasig. Egentligen kanske det inte handlar om att den där kakan är trasig utan något helt annat.

Annons

– Självklart kan det finnas många olika skäl till att barnet bryter ihop. Men när man som förälder märker att det handlar om, i vuxnas perspektiv, en struntsak, kan det vara bra att lära sig hantera dem, säger Paulina.

Paulina Gunnardo
Paulina Gunnardo. Foto: Privat

Det är bara att se på sig själv. Du kanske är trött och stressad efter en hel dag på jobbet och när du ställer dig för att laga middag och hela risförpackningen tappas ut över hela golvet blir du extra irriterad. Egentligen handlar det inte om just den händelsen i sig, utan i stället är det saker som hänt under dagen, som är grunden till att du blir irriterad.

Samma sak är det med barn. Paulina förklarar:

– När barnet blir arg handlar det om att hen behöver en ventil för att få ut det som finns på insidan. Under en dag på förskolan, exempelvis, är det mycket som händer. De har ansträngt sig för att kunna lyssna på instruktioner, sitta i ring och fungera i relationer – sådant tar energi och ibland kan även det vara för mycket. Något som syns först när de kommer hem.

Annons

Det kan du göra när barnet får ett utbrott

Som vuxen behöver du kunna bemöta barnens små utbrott på rätt sätt. I stället för att sätta sig ner och vilja diskutera dessa små detaljer med barnet är det bättre att låta barnet få känna och i stället se det som att barnet söker kontakt.

– Som förälder är man den trygga personen i barnets liv och hemmet är den trygga platsen. Därför är det bra att inte alltid ge sig in i diskussioner där och då, utan att se det just som att de behöver en ventil och någon som tar emot. Visa att du finns där och bemöt dem med kärlek och trygghet i stället, menar Paulina.

Men om dessa små utbrott kommer väldigt ofta, hur kan man hjälpa barnet?

– Jag tror ändå att man som förälder ska vara lugnet i den där stormen. Det handlar troligvits inte om det som barnet får ett utbrott över utan i stället att hen behöver få hjälp med det som händer på insidan, säger Paulina.

Det finns orsaker till att vuxna och barn reagerar på olika sätt. Dels handlar det om att barn inte har samlat på sig livserfarenhet, men den största orsaken är att de inte har utvecklats klart. Paulina berättar att i den främre delen av hjärnan sitter känsloreglering och förståelse för känslor. Det området är väldigt omoget hos små barn.

– När barnet är less och irriterad hjälper det mycket att man som vuxen kommer fram och är den där trygga famnen. När man ger närhet och fysisk kontakt händer det rent kemiskt något i barnets kropp som gör att hen kan lugna sig och även förstå att de stormiga känslorna inte är farliga, avslutar hon.

Foto: TT, privat

Annons