En del av

Är det viktigt att barn äter mellanmål? Experten ger nyttiga tips

23 nov, 2022
author Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
barn äter
Serverar du också macka eller en banan så fort det är dags för mellis? Ingen fara. Men ibland vore det härligt med lite tips på andra alternativ. Här berättar experten om varför det är så viktigt med mellanmål och hur du som förälder ska tänka.
Annons

När man har en liten handlar det ofta om rutiner. Frukost, vila, mellis, leka, lunch, vila, mellis, leka. De flesta föräldrar kan hålla med om att dagarna ser likadana ut – oavsett om det är måndag, onsdag eller söndag.

Men efter något är det något som förändras. Barnet blir större och kan själv berätta när hen vill äta (och kanske sova?). De stora måltiderna serveras av bara farten, men mellanmålen är något som gör sig påmind på andra sätt – eller hur? Se också: 5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena

5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena

Hur viktigt är det egentligen att barnet får i sig mellis om dagarna?

Kristina Andersson är expert inom näringsfysiologi och har skrivit ett flertal kokböcker. Här delar hon med sig av sina bästa råd samt ger tips på goda och enkla recept som du kan testa redan idag.

Annons

Kristina Andersson om mellanmål till barn

För en förälder handlar vardagen mycket om familjelogistik. Det är lämning, hämtning och aktiviteter – samtidigt som du behöver hinna med alla hushållssysslor, där bland annat planering och handling av mat ingår.

Kristina säger att det är bra om man försöker skapa förutsättningar som förenklar vardagen och förhoppningsvis sparar dig energi och tid.

– Fundera på vad du kan eller behöver göra för att göra det lätt för er alla. Se till att det finns bra råvaror hemma så som grönsaker och frukt, som kan plockas fram som mellanmål. Genom att preppa i förväg ger du möjligheten att barnen själva kan fixa sitt mellanmål, säger hon.

Kristina Andersson
Kristina Andersson är näringsfysiolog, Msc Nutrition och föreläser samt skriver böcker inom ämnet. Just nu gör hon ett samarbete med Newbody family för att öka kunskap om hur smarta matval kan påverka hälsan och välmåendet.

Hos de flesta kan just mellanmål vara en stor utmaning. Många kanske känner att de alltid serverar de där äppelbitarna och den där mackan. Kristina menar att man inte behöver känna någon slags panik över det.

Annons

– Först och främst, det behöver inte vara fel med macka eller frukt, men det kan vara bra att lära barnet vikten av ett riktigt mättande pålägg. Ett stekt eller kokt ägg, eller keso och avokado på mackan gör att hen blir ordentligt mätt, säger Kristina och fortsätter:

– Frukt är aldrig fel, men för större barn och ungdomar kan det kanske vara för lite mat. Då kan det vara bra att komplettera med något mer mättande så som kvarg, keso, ägg eller nötter. Jag tänker att man får låt barnets hunger styra.

Men hur viktigt är det egentligen med mellanmål till barn?

– Det beror lite på vem vi pratar om. Ålder, aktivitetsnivå avgör hur mycket barnet behöver få i sig totalt. Sedan finns det andra parametrar, som exempelvis om hur resten av barnets dag ser ut och vilka utmaningar hen står inför.

Vad är egentligen ett nyttigt mellanmål till barn – 3 goda tips

Det finns många saker som påverkar vilket slags mellanmål du serverar ditt barn. Tid, ork och givetvis vad barnet själv tycker om.

Annons

Kristina menar dock att det är bra att variera och visa för barnet att mellanmål kan vara så mycket mer än bara en macka.

– Smoothies och pannkaksvarianter brukar gå hem hos barn – oavsett i vilken ålder de är i. Dessa kan dessutom lagas i förtid så det bara är att plocka fram eller ta med om ni är på språng.

Som föreläsare och kokboksförfattare är Kristina van att dela med sig av sina tankar och tips – allt med samma hälsosamma och näringsrika röda tråd. Här delar hon med sig av sina tre favoritrecept, perfekt som mellis!

1. Smarriga smoothies

Att något så gott kan vara så näringsrikt. Dessa goda smoothies innehåller bland annat bönor och bär. Mums för både stor och liten!

Smoothies
Tips! Skölj bönorna innan du mixar dem.

Till chokladsmoothien:

  • 1–2 bananer
  • 1 paket svarta bonor
  • 2–3 msk kakao
  • 2–4 dl havredryck eller mjolk

Till jordgubbssmoothien:

  • 200 g frysta jordgubbar
  • 1 paket stora vita bonor
  • 1 banan
  • 3 dl mjolk (for en kramig milkshake)
  • ev. ingefara eller citron

Gör så här: Mixa ihop alla ingredienser!

2. Lyxiga bananpannkakor

Dessa god pannkakor innehåller endast några få ingredienser. Lätta att laga och perfekt att ta fram när blodsockret är lågt.

bananpannkakor
Ät pannkakorna med färska bär.

Du behöver (för två personer):

  • 1 banan
  • 1 dl havregryn
  • 2 agg
  • 1 tsk husk

Gör så här: Mixa alla ingredienser i en mixer. Stek pannkakan på medelvärme i smör. Klart!

3. Smoothiebowl utan mjölk

En smoothie som man äter med sked – ja tack! Den här är toppen att hälla i en termos och ta med på utflykten.

Smoothiebowl utan mjölk
Bär och syrlig kiwi – så god kombination.

Du behöver (för två personer):

  • 225 g hallon
  • 1 fryst banan
  • 1–2 avokado
  • 4 msk chiafron

Gör så här: Låt den frysta bananen och bären tina. Mixa alla ingredienserna till en slät kram. Toppa med bär, nötter, frön och frukt. Gott!

Recepten är hämtade från Kristnas böcker Ät hjärnsmart och Ät smart.

Foto: Bianca-Brandon-Cox, Frida Wismar

Annons