En del av

Ny studie: Yngre oroar sig mer över sin fertilitet

04 okt, 2021
AvElisabeth Granseth
Händer på en gravidmage

I en studie från Malmö Universitet visar det sig att yngre oroar sig mer för sin fertilitet än tidigare generationer gjorde. Men finns det anledning till oro? Motherhood har frågat barnmorskan och forskaren Maja Bodin som ligger bakom studien.

Annons

Motherhood har tidigare skrivit om att yngre väntar allt längre med familjebildning. Det framkom av en studie vid Malmö Universitet där unga och gamla har intervjuats om hur de tänker kring fertilitet och familjebildning.

Se också: Därför väntar unga allt längre med att skaffa familj

Därför väntar unga allt längre med att skaffa familjBrand logo
Därför väntar unga allt längre med att skaffa familj

I samma studie kan man också se att yngre oroar sig mer över sin fertilitet. Maja Bodin är barnmorska och forskare vid Malmö universitet och står bakom studien.

– Gällande om yngre oroar sig mer över sin fertilitet så ser det ut att vara så enligt min studie. Men det är också den enda studie som inkluderat både yngre och äldre personer, så det behövs fler liknande studier för att vara säker. De som jag pratat med som tillhör de äldre generationerna berättar dels att de fick barn i yngre åldrar, vilket innebär att risken för åldersrelaterad infertilitet var mindre, samt att det inte pratades så mycket om fertilitet och det fanns inte lika mycket kunskap om fertilitet vilket bidrog till att det inte var något man tänkte så mycket på. Idag har vi ett informationssamhälle där många olika budskap och ibland skrämselrubriker flimrar förbi, vilket skapar osäkerhet för en del unga, berättar Maja Bodin.

Annons

Kvinnor har mer kunskap än män kring fertilitet

Maja Bodin menar att det finns studier från olika delar av världen som visar att kvinnor oftast har mer kunskap om fertilitet än män.

– Studierna visar också överlag att många unga vuxna har ganska bra koll på att fertiliteten sjunker med åldern men inte hur fertilitetskurvan ser ut mer exakt. Tidigare studier visar också att det finns en del kunskapsluckor kring ägglossning, menscykeln och hur länge spermierna kan leva inne i en livmoder/äggledare och en övertro till assisterad befruktning, berättar Maja Bodin.

Har unga anledning att oroa sig?

Maja Bodin berättar att det är svårt att svara på om unga har anledning att oroa sig över sin fertilitet.

– När det gäller om unga har anledning att oroa sig så är det jättesvårt att svara på. Det finns studier som till exempel visat att spermakvalitén sjunkit de senaste årtionden och att vi har många hormonstörande kemikalier i vår omgivning som kan påverka fertiliteten negativt. Även fetma, som ju blir allt vanligare, kan vara en orsak till obalans av hormonerna och leda till fertilitetsproblem. Men att fertiliteten går ner i många länder handlar antagligen främst om förändrade levnadsmönster och familjeideal, där tillgång till säkra preventivmedel samt hur det ser ut med möjlighet till utbildning och arbete spelar in, berättar Maja Bodin.

När man får sitt första barn varierar i landet

Enligt SCB är medelåldern för en förstföderska i Sverige 29,9 år och för papporna 31,9 år. Under 2000-talet har både mammor och pappors medelålder ökat med cirka ett år. De äldsta förstagångsföräldrarna finns i Stockholmsområdet. I Hallands län hittar man de yngsta förstagångsmammorna, deras medelålder var 26,1 år.

Foto: TT
Källa: SCB

Annons