Psykologen: Det ska man göra om man blir mammaskammad
Vad gör man egentligen när någon skickar en brännande manettråd mot en? En omedvetet skammande fråga om varför mitt barn inte har vantar på sig eller en rentav elak kommentar om mitt föräldraskap.
Det här Motherhoods artikelserie Slutskammat:
Psykologen Maria Farm tipsar:
– Om skammandet kommer i form av en enskild kommentar är det vanligaste nog att man inte kommer på något att säga sådär direkt. Och det är ju på ett sätt ganska sunt, eftersom motsatsen skulle betyda att vi hela tiden gick runt och var förberedda på att få negativ kritik, säger hon till Motherhood.
Det första du kan göra är i de flesta situationer därför inte att börja fundera på en ilsken kommentar att kasta tillbaka, tycker hon.
Istället kan du börja med att klappa lite mjukt på sig själv, försöka förstå vad som just hände och hur det fick dig att känna. Bli inte besviken på dig själv för att du inte hade en snabb come back.
– Jag har många klienter som känner "Å såhär i efterhand skulle jag ju ha sagt sådär eller sådär", säger Maria Farm och fortsätter:
– Som en cool oneliner man skulle ha plockat fram. Men vem kan det i en så pressad situation?
Istället är det bra att i efterhand försöka analysera varje situation för sig, tycker Maria Farm. Ibland kanske man behöver konfrontera den som sa något kränkande men ibland är det mer konstruktivt att försöka skaka av sig kommentaren.
– Om det är en enstaka gång och någon du inte känner som är otrevlig kan det faktisk vara bättre för dig själv att släppa det... Kanske mer tänka att det där hade nog mer med den personen att göra än med mig.
En vanlig anledning till att någon fäller en spydig kommentarer är nämligen, som Maria Farm förklarat, att personen spm droppade kommentaren själv känner sig otillräcklig i sitt föräldraskap eller osäker på något annat plan i livet.
När ska jag ta upp det?
De gånger som det däremot kan vara värt att ta upp fajten är om skammandet till exempel sker inom en familj, släkt eller i ett kompisgäng, säger Maria Farm.
– Jag känner igen från klientsamtal att det här beteendet faktiskt kan vara en jargong som finns mellan väninnor eller i en familj. Och då tycker jag det kan vara bra att ta upp det vid ett tillfälle.
Ta snacket när alla är lugna och ni har tid att prata.
– Då kan man till exempel säga något i stil med ”Du, jag har funderat lite på hur vi pratar till varandra som mammor och ibland tycker jag det blir lite hårda kommentarer. Jag tror att alla vi försöker göra vårt bästa och jag kan känna att jag blir ledsen av det. Det vore fint om vi tänkte lite mer på det, tycker jag.”
Fördelen med att ta upp samtalet såhär är att stämningen inte direkt behöver bli offensiv, utan att man kan snarare uttrycka sina egna behov och önskningar, och försöka ta ansvar för det man eventuellt själv är medskyldig till.
– Det brukar vara mycket mer konstruktivt. Prata hellre så än att till exempel säga: ”Vad dum du var som sa sådär”. Det riskerar att blocka diskussionen även om det kanske faktiskt stämmer att personen var dum, säger Maria Farm.
Utgå ifrån dig själv
I slutskammat har mammor och experter förklarat att mammaskammen både kan komma från den där pikande kommentaren om varför mitt barn inte har vantar på sig, men också från en känsla av att i största allmänhet inte nå upp till samhällets krav på en som mamma.
På båda skamkänslor kan också den här strategin funka, tipsar Maria Farm:
– Tänk ”Vad är viktigt för MIG?”. Är det att mitt barn alltid har vantar på sig och att vi aldrig har glömt dem hemma? Eller är det något annat? Det kanske är att vi skrattar ihop ofta, att jag läser sagor för mitt barn, att vi plockar kottar i skogen, att man står för vissa värderingar eller vad det kan vara, säger Maila Farm och fortsätter:
– Försök att lägga fokus på det istället. För det är det som ungarna kommer ta med sig när de blir stora.
5 strategier när du blir mammaskammad
Så för att sammanfatta – här är dina 5 strategier:
- Klandra inte dig själv för att du inte sa ifrån. Det är ett sundhetstecken!
- Om det är en engångshändelse – fundera på om du inte mår bättre själv av att gå vidare och tänka att detta nog inte hade med dig att göra. Antagligen handlade det om osäkerhet hos personen som var spydig.
- Handlar det om en jargong eller upprepade anklagelser? Våga ta upp det och inspireras av Maria Farms konstruktiva formuleringar.
- Våga erkänna om du själv har varit med i jargongen och efterfråga att ni gemensamt kan tänka mer på att vara peppande istället för negativa.
- Fundera på vad som är viktigt för DIG. Om någon kommenterade på en sak du faktiskt tycker är oviktig kan du lättare gå vidare.
#slutskammat
Som en manet bränner det till från ingenstans. Kommentarerna från en bekant på Instagram, från svärmor som ”bara menar väl”.
Men lika mycket bränner mammaskammen inombords i känslan av att aldrig få räcka till.
I Motherhoods artikelserie Slutskammat byter vi pekpinnarna mot en varm hand och försöker förstå. När känner vi oss skammade? Varifrån kommer mom-shaming och hur tar vi kål på den? Här slutar mammaskammen.
Foto: TT