En del av

Har du och din partner svårt att kommunicera? 7 tips på effektiva lösningar

13 dec, 2021
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Kvinna, liten tjej och en man som alla tre ligger på mage och tittar på varandra.
Alla relationer stöter emellanåt på problem. En god kommunikation är a och o för en sund relation. Upplever du att du och din partner har svårt att kommunicera? Här är sju tips på lösningar.
Annons
TV: Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partnerBrand logo
TV: Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner

Att förstå och mötas i varandras känslor är en viktig ingrediens i en sund och välmående relation. För att förstå varandra är det viktigt att ha en god kommunikation.

Att kommunicera handlar inte bara om enskilda ord och vad vi faktiskt säger. Det innefattar även vad vi kommunicerar för minspråk, ansiktsuttryck, kroppsspråk samt röstläge.

Därför är det viktigt att ha alla dessa punkter i åtanke när vi vill förmedla något till vår partner. En god kommunikation innebär även att förstå och hantera sina egna och den andres känslor.

Par som sitter i en soffa och diskuterar.

7 vanliga kommunikationsmissar

Men att alltid ha en bra kommunikation är lättare sagt än gjort. Nedan listar vi sju vanliga missar och hur ni ska göra för att förbättra er kommunikation:

Annons

1. Ni är egoistiska i era tankar

När du blir upprörda och försöker nå fram till din partner är det lätt att du fokuserar på det du själv vill och ska säga.

Det i sig leder ofta till att du missar att lyssna på vad din partner faktiskt säger. Istället är du fokuserad på att nå ut med dina känslor och budskap.

Lösning: Lyssna istället aktivt och ta in det motparten säger. Istället för att ha svar på tal direkt är det bättre att fundera en stund. Genom att bli en bättre lyssnare kommer du även att ge bättre svar.

Om du inte har ett bra svar eller känner att du kommer att uttrycka något förhastat kan det vara bra att ta en paus ”Nu vet jag inte riktigt vad jag ska säga, får jag fundera lite på det?”. Att lyssna är ofta viktigare än tal och uttryck.

2. Personlig kritik

Du omvandlar ett sakligt ifrågasättande till personlig kritik. Låt säga att du upplever att din partner inte hjälper till hemma.

Det är ett tröttsamt beteende som lätt skapar en obalans i relationen. I ren frustration är det lätt att slänga ur sig ”Du hjälper aldrig till”.

Annons

Lösning: Istället för att kritisera personen med ett du. Säg istället: "Jag blir ledsen när du för fjärde kvällen i rad lämnat disken till mig".

Genom att omvandla ett ”du gör fel” till att istället berätta hur det beteendet påverkar dig kommer din partner att lyssna bättre.

3. Passiv aggression

Är ett sätt att uttrycka dold ilska och frustration utan att tala om det. Ett exempel är att du ofta skämtar eller blir skämtad om av din partner gällande dina eller hens brister.

Ett vanligt exempel är om din partner ofta kommer för sent. Istället för att prata ut om problemet gör du narr av situationen. Kanske säger det högt inför andra eller liknande.

Lösning: Ett passivt agerande uttrycker din eller din partners frustration utan att ni tar tag i det. Det kan kännas tillfredställande för stunden, men på sikt kommer det inte att hjälpa er relation. Sätt er ner och prata om det istället.

4. Undviker konflikter

Är du eller din partner konflikträdd? Visst låter det bra att alltid undvika konflikt och ifrågasättande. Men genom att ignorera problem och låta de fortgå så kommer det att bidra till att dessa blir större längst vägen.

Annons

Lösning: Även om det kan tyckas obehagligt är det viktigt att uttrycka sina behov och känslor. Välj dina strider är ett bra uttryck men med det sagt är det viktigt att du och din partner vågar ta itu med känslor och eventuella problem.

5. Fokuserar på att ha rätt

Om du och din parter diskuterar något så är det lätt att båda två hamnar i en situation där ni känner att det viktigaste är att vinna argumentationen. En dragkamp mellan rätt och fel kommer sällan att bidra till bättre kommunikation er emellan.

Lösning: Fokusera på att förstå varandra. Det innebär inte att en av er har rätt eller fel utan att ni istället förstår och identifierar varandras känslor och uttryck.

På så sätt kommer ni lättare att kunna undvika missförstånd och ni kommer kunna möta varandra bättre.

6. Tar upp tidigare misstag

Det är lätt att ha för vana att ta upp och argumentera med gammalt groll. Att regelbundet ta upp din partners gamla misstag kan kännas rätt i stunden.

Annons

Du påminner din partner om att hen minsann gjort det här misstaget tidigare, ”du gjorde samma sak mot mig förra sommaren”..

Lösning: När du upprepar din partners misstag kommer det endast att bidra till att hen blir allt mer defensiv och stänger av. Det i sin tur kommer att leda till att er kommunikation kommer att brista än mer.

Var inte långsint utan fokusera på det som sker nu. Om du vill få din partner att förstå att något sårar dig, säg istället ”jag blir ledsen när du gör så här”.

7. Ni höjer tonen och orden mot varandra

Att prata med en normal ton och inte brusa upp är alltid det bästa sättet att kommunicera. Men det är enklare sagt än gjort. I stundens hetta är det lätt att brusa upp och höja rösten.

Det kommer leda till att ni trissar upp varandra och att viss respekt mellan er försämras. När man passerat gränsen att höja rösten så blir tröskeln sedan lägre för att börja svära och säga ord som man sedan inte står för.

Lösning: I en relation måste ni ha respekt för varandra. Genom att skrika och säga ord som ni inte menar så förstörs respekten och banden mellan er. Tänk på att det är viktigt att båda två behåller en lugn och sansad ton till varandra.

Det kommer att leda till bättre kommunikation och ni båda kommer att vara mer benägna att möta varandra i det.

Inspirationsartikel: Healthline

Foto: TT

Se också: Så förbättrar du din relation på mindre än 60 sekunderBrand logo
Se också: Så förbättrar du din relation på mindre än 60 sekunder
Annons