Så lever skådisarna från julkalendern Sunes jul i dag
Har du också tittat på den goa julkalendern Sunes jul vad som känns som minst 20 gånger? Julkalendern från 1991 är än i dag poppis och vi slänger oss gärna med uttryck som familjen Andersson myntat när det nalkas juletider.
Se också: Nya julfilmer på Netflix
I år är det 30 år sedan den sändes för första gången, och skådisarna i serien är i dag betydligt äldre än de var då. Vad hände med Andreas Hoffer som spelade Sune? Eller Gabriel Odenhammar som spelade bråkiga Håkan?
Andreas Hoffer spelade Sune
Andreas Hoffer spelade Sune, och till skillnad från flera av de andra som axlade roller i den otroliga familjen Andersson så valde Andreas att inte lägga någon mer tid och energi på skådespeleriet. Han försvann från rampljuset ganska direkt efter succén som Sune, och har varken synts eller hörts på flera år.
Andreas var elva när han spelade rollen son Sune, och i dag är han 41. Enligt LinkedIn jobbar han sedan åtta år tillbaka som juridisk rådgivare på ett mobiloperatörföretag i Stockholm.
Gabriel Odenhammar spelade Håkan-Bråkan
Annat var det för Gabriel Odenhammar, 38, som spelade Håkan. Efter att han som åttaåring medverkat i Sunes jul så blev han en av landets stora barnstjärnor. Den största rollen efter Håkan var som Max i Svensson, Svensson. Han har också synts i olika teaterföreställningar, och dubbat röster till olika tecknade filmer.
När Gabriel kom upp i tonåren, och var omkring 17-18 år, började han må dåligt. Han led av ångest och bedövade den med alkohol. Och trots en, till en början, lysade karriär så vände det när han gick på casting efter att han passerat 20-någonting. Gabriel som var van vid att inte få nobben, blev nekad en roll. Något som tog så pass hårt på honom att han blev sängliggandes i månader, skriver Hänt.
Skådiskarirären lades på hyllan och i dag jobbar Gabriel som flygledare.
Nina Almlöf spelade Anna
Familjens storasyster Anna, spelades av Nina Almlöf. Nina, som i dag 44 år gammal, lade skådespelandet på hyllan efter att hon axlat rollen som Anna. I dag jobbar hon istället som sjuksköterska.
Rebecka Liljeberg spelade Sofie
Rebecka Liljeberg spelade Sofie, som i julkalendern är Sunes kärlek. Under 90-talet fortsatte Rebecka med att skådespela, och 1999 vann hon en guldbagge för sin roll som Agnes i kultfilmen Fucking Åmål, som kom ut 1998 och är skriven och regisserad av Lukas Moodysson. Då var Rebecka Liljeberg 17 år.
Vi har också sett henne i filmen Sherdil, och serier som Eva & Adam och Skärgårdsdoktorn.
I dag är hon 39 år, och jobbar sedan 2013 som läkare, efter flera år av studier.
Carina Lidbom spelade Karin
Carina Lidbom, 64, spelade rollen som mamma Karin i familjen Andersson, och även fast hon synts i fler roller än så, så förknippar vi henne mest som just Karin Andersson. Ute bland folk blir hon fortfarande igenkänd som Sunes mamma.
– Det är ju roligt att både julkalendern och filmen fungerar efter alla dessa år. Det trodde vi inte 1991 när vi började. Jag har många roliga minnen från inspelningarna och har inget besvär alls av att fortfarande få vara ”Sunes mamma”, har hon berättat för tidningen Land.
Nu senast såg vi henne medverka i tv-programmet Mullvaden, som gjort comeback i rutan igen. Men hon vann varken pengarna eller var mullvad. Men en rolig upplevelse blev det ändå. Hon har dock en karriär utanför allt vad heter tv-kameror, 2014 utbildade hon sig till livscoach.
Två år senare drabbades hon av bröstcancer, och efter det även av utmattning efter att ha jobbat på trots sjukdomsbeskedet.
– Det är klart att jag fick en chock av cancerbeskedet. Men mitt första steg var att acceptera. Sedan fick jag oerhört mycket förståelse, hjälp och kärlek från mina kollegor, berättade hon för Land, men i dag mår hon mycket bättre.
Peter Haber spelade Rudolf
Peter Haber, 69, spelade Rudolf, Sunes och familjens pappa. Och ja, den som synts allra mest efter sin medverkan i Sunes jul är onekligen Peter Haber. Han är lika välkänd som sin roll som pappa Rudolf i Sunes jul som Martin Beck i Beck-filmerna.
För ett par år sedan reflekterade han kring sina egna likheter med karaktären Rudolf Andersson.
– Man måste ta med delar av sig själv, vare sig man gör Martin Beck eller Sunes pappa, som man känner igen. Man kan inte bygga en karaktär på att bara härma. Man måste ta med någonting ur din egen själ. Vad det är, det vet jag inte faktiskt, har han sagt i en intervju med Aftonbladet, han fortsatte:
– Men Rudolf älskar sin familj och vill göra allting så bra han kan, men det går ju oftast åt pipan. Det kan jag också känna igen mig i. Jag älskar också min familj och våra barn och ibland kan man väl bli lite väl överambitiös i sin papparoll, så att säga.