Så får sexbarnsfamiljen budgeten att gå ihop när maten blivit dyrare
Såhär många tusenlappar lägger familjen på mat idag – och så mycket har matpriserna faktiskt ökat det senaste året.
Den dyrare maten har gjort det absolut nödvändigt för sexbarnsfamiljen att ändra sina matvanor, berättar Lynn Nordberg, mamma till två tvillingflickor på 6 år och fyra pojkar i åldrarna 7, 12, 16 och 19 år.
– Skillnaden hur vi äter idag är att vi får välja mer mat med kort datum och anpassar middagen utifrån det. Vi storhandlar också sådant som kött, frysvaror och pasta en gång i månaden, säger hon.
De bor på en del av en gård strax utanför Helsingborg. Pappa Marcus, 31, jobbar med att köra budbil och Lynn, 40, arbetar som barnskötare.
Lynn berättar att familjen nuförtiden handlar på sig äpplen när det är extra bra priser, så att barnen får frukt varje dag.
Och bröd har börjat köpa via en app med extra bra priser.
– Knäckebröd och leverpastej har blivit en billig favorit för barnen. Till mellis blir det ofta havregrynsgröt för de tre yngsta eftersom de älskar det. Plättar gör jag en stor sats så det blir till dagen efter också, fortsätter hon.
Familjen Nordberg
Familjen: Mamma Lynn 40, och pappa Marcus, 31, pojke 19, pojke 16, pojke 12, pojke 7, tvillingflickor 6 år. Hundar, katter och kaniner.
Bor: Utanför Helsingborg.
Gör: Linn jobbar som barnskötare och Marcus kör budbil.
Historisk höjning av matpriserna
Som sexbarnsfamilj märks prihöjningarna på mat extra mycket, vittnar Lynn.
Men knappt någon svensk har kunnat undgå den dramatiska förändringen på matkvittot sen hösten 2021.
Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) får vi leta oss tillbaka 70 år i tiden, till 1950-talet, för att hitta en period då matpriserna steg lika mycket, lika snabbt.
Bland annat har:
Livsmedelspriserna ökat med 25 procent från hösten 2021 till mars 2023...
Varor som sticker ut är bland annat fett, ägg och mejeriprodukter.
I februari 2023 skulle du till exempel få lyfta ur nästan en tredjedel av äggen ur förpackningen för att få betala samma pris som ett år tidigare.
I april 2023 gick priserna ned något igen, till mångas lättnad. Sänkningen var drygt 1 procent, jämfört med månaden innan. Bland annat blev tomater, purjolök och vindruvor då billigare jämfört med månaden innan.
Samtidigt fortsatte andra livsmedel att öka i pris samma period. Bland annat blev gul lök, nötkött och torskfilé dyrare i april 2023.
Mindre helglyx och egen maskrossaft
Sexbarnsfamiljen får ihop matbudgeten, men det är tajt, säger Lynn. Inklusive hygienartiklar och djurmat landar de på 7000 – 8000 kronor i månaden.
Även om de klarar sig har den lilla guldkanten de kunde sätta på helgen tidigare tvingats bli något nytt.
– Innan dessa extrema prishöjningar kunde man välja vad man ville äta varje dag och även köpa lite hämtmat på helgen. Idag kan vi lyxa till det med till exempel pizza en gång i månaden.
Snacks till fredags- och lördagsmyset köper familjen på en lågprisvarukedja nu, eller så bakar Linn chokladbollar eller kladdkaksmuffins.
Läsk på helgen har de bytt ut mot saft.
– Jag gör mycket själv, saft och bröd. Nyligen gick jag och de små barnen och plockade maskrosor att göra saft av. Det blev massor att frysa in och blev billigt.
När rabarbern växer blir det egen saft och kräm av det också.
”Ingen ska behöva gå hungrig”
Även andra utgifter har de blivit försiktigare med. Lynn syr mössor, byxor, tröjor och klänningar till de yngsta barnen för att spara några slantar.
– Jag brukar också hålla utkik efter helgaktiviteter som inte kostar något. Våra tre yngsta barn gillar att titta på teater som de brukar ha på biblioteket i byn. Där finns även en skatepark med anslutning till en ankdamm så man kan mata ankor.
Deras trädgård med rutschkana gungor, klätterställning, sandlåda och studsmatta håller barnen sysselsatta.
– Alla barnen gillar också att gå i skogen – och det är både mysigt och kostar inget!
Även om Lynn och Marcus tvingats börja laga mat på sådant som är gratis, dragit ner på helgsnacks och ändrat matsedel, vill de också hjälpa andra som har det tuffare.
– Eftersom vi med stor familj vet hur svårt det är nu, så skänker vi gärna mat och saker som inte används, säger Lynn.
– Det är viktigt att man hjälps åt i dessa tider. Ingen ska behöva gå hungrig... framförallt inte barn.