7 dagliga rutiner som ger snälla barn
Det finns inget som är rätt eller fel. Varje familj gör som de tycker funkar bäst. För det handlar om att få en så fin och smidig vardag som möjligt, eller hur?
Borsta tänderna, klä på sig pyjamas, lägga sig i sängen. Det sägs att rutiner lugnar barn – oavsett om de små bebisar eller äldre. När de känner igen sig och vet vad som ska hända vid vilken tidpunkt, skapar det automatiskt en trygghet.
Dessutom kan det just vara strukturen i vardagen som gör att det blir enklare för hela familjen. Barn får det lättare att hjälpa till och samarbeta eftersom de vet vad som förväntas av dem.
Se också: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet
Det som ni upprepar varje dag kan på sikt vara ramarna för hur barnen blir i framtiden. De kommer att komma ihåg känslan de kände då – och minnas den från sin barndom.
7 nya vanor för familjen – som lär barnet vänlighet
I en vardag som innehåller en lång att-göra-lista, kan det faktiskt underlätta ifall det finns dagliga rutiner. Det sätter nämligen djupa spår så att alla, stor som liten, även under stor press och stress håller god ton till varandra. Det är väl en extra stor bonus om era rutiner gör att barnen lär sig att vara snälla och vänliga – och förstå vikten av respekt?
Här listar vi några dagliga vanor som hjälper er lite på traven.
1. Försök vakna lite tidigare
Det är måndag. Ingen i familjen är särskilt glad att det är en ny vecka. Stora barnet vägrar att stiga upp och den lilla gråter för att hon ”INTE VILL GÅ TILL FÖRSKOLAN!”. Under tidspress blir alla dessa hinder stora och som förälder kan det vara svårt att hålla sig lugn.
Att ställa klockan lite tidigare kan vara nyckeln till en härligare morgon. Det ger nämligen utrymme för ett långsammare tempo och händelser som du kanske inte räknat med. Morgonmys i sängen, en stund i badet innan ni klär på er eller varför inte ha tid till att se det där ena avsnittet av Emil i Lönneberga innan allt drar igång? Att ta några djupa andetag innan de riktiga rutinerna påbörjas kan göra stor skillnad.
2. Var aktiva tillsammans
Det finns många fördelar med fysisk och psykisk träning. Ofta kanske du som förälder vill se den stunden som egentid, men det är också viktigt att göra något aktivt tillsammans tillsammans med barnen. Det behöver inte handla om en halvtimmes cykeltur, det räcker med sätta igång en favoritlåt och dansa i vardagsrummet medan middagen är i ugnen.
Oavsett vad ni väljer att göra kommer stunden av rörelse leda till bättre energi, gladare humör och alla i familjen har en chans att behålla den goda känslan till även följande dag.
3. Dela en bra nyhet – varje dag
I en värld där mycket hemskt händer samtidigt är det inte konstigt att vi påverkas mentalt. Det finns forskning som visar att ju mer negativt människor känner efter att de konsumerat dåliga nyheter, desto mindre sannolikt är det att de kommer att uttrycka en åsikt – eller våga göra något för att förbättra världen omkring dem.
Försök få till en vana där ni delar glada nyheter. Förutom att det skapar hopp om framtiden, blir även dina barn inspirerade till en förändring – vilket i långa loppet bara är positivt för hela livet.
4. Se över skärmtiden
Hur skärmtiden påverkas oss är fortfarande ett ämne som väcker diskussion. Vissa säger att den är skadligt, medan andra menar att det är ett bra komplement till både inlärning och kreativitet.
Dock finns en mängd forskning som säger att just lekar är barndomens viktigaste inlärningsverktyg. Barn tillbringar mycket tid på skolan och fritidsaktiviteter, så när ska de hinna bygga smålego, träna balansen i lekparken eller bråka med syskon om vilken film de ska se?
Visst, det tar energi att säga nej till skärmtid, men att se sina barn klara av att hantera situationer tillsammans med andra människor är viktig. Barnen utvecklas och lär sig att vara en del av något – som på sikt är viktigare än någon skärmtid i världen.
5. Bekräfta när hen gör något bra
Att säga när barn har varit snälla är alltid bra – för alla vill väl bli bekräftade och speciellt när man gjort något bra. Varför inte testa någon ny fras som stärker barnen och som gör att de vill fortsätta? Här är några att lägga på minnet.
Du är ett så hjälpsamt barn.
Du har ett så stort hjärta. Det gör mig stolt.
Jag älskar att se hur nyfiken du är.
När du rättar till dina misstag lär du dig något nytt.
Jag är imponerad över hur hårt du har jobbat.
Som förälder kan du aldrig lyfta det positiva barnen gör för många gånger. När barn får beröm händer något hos det som gör att de bara vill fortsätta.
6. Få till en fin kvällsrutin
Det sägs att hur en händelse slutar påverkar hur man känner för just den upplevelsen. Är till exempel storhandlingen tillsammans med barnen jobbigt och tjatig - ja, då undviker du säkert att ta med barnen nästa gång.
Samma sak är det för barn. Därför är till exempel en nattningen extra viktig att få lugn och harmonisk. Visst, som förälder är du ibland trött och det enda du vill är att dagen ska ta slut.
Så... när det är möjligt, försök istället njuta av den sista delen av dagen tillsammans, för det är just de där stunderna som barnen kommer att minnas. De känner gemenskapen och blir även mer förberedda för dagen som kommer.
7. Uppmuntra till läsning
Det finns ny forskning som visar att läsning är ett otroligt verktyg för att utveckla empati, medkänsla och insikt i andras värld. Det betyder inte att våra barn behöver läsa svårlästa böcker, flera studier visar att all regelbunden läsning har positiv inverkan.
Att som förälder föreslå att ni ska läsa något tillsammans skapar en gemenskap – samtidigt som barnen har en chans att växa till en nyfiken vuxen som människor gärna vill ha i sin närhet.
Foto: TT