Razin,12: ”Jag räddade min mamma när hennes hjärta stannade”
När då tioåriga Razin och hennes klasskamrater skulle lära sig hjärt-lungräddning i skolan förstod hon inte varför.
– Vad har jag för nytta av det, tänkte jag. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva göra hjärt-lungräddning på någon, säger Razin Gansi som idag hunnit bli tolv år.
I vanliga fall ingår undervisning i hjärt-lungräddning i läroplanen först på högstadiet men på Razins skola hemma i Örebro får man träna på att rädda liv redan i låg- och mellanstadiet. Som tur var lyssnade Razin på det som sades på lektionen – och det räddade livet på mamma Lara bara en vecka senare.
– Jag hade varit sjuk i influensa en tid och hade svår hosta. Jag gick till vårdcentralen där jag fick hostmedicin men det blev bara värre och värre. Nu fick jag hög feber också, berättar Lara.
Hon kände sig matt och svag och satte sig ner i soffan därhemma. Sedan minns hon inget mer.
Video: HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddning på barn
”Det enda jag tänkte på var att rädda mamma”
Som tur var kom Razin hem från skolan just då. Hon hittade sin mamma livlös i soffan, ringde genast 112 och påbörjade hjärt-lungräddning med 30 hårda tryck på bröstet följt av två inblåsningar.
– Det enda jag tänkte på var att rädda mamma, säger Razin.
Trots den chock situationen innebar kunde Razin hålla huvudet kallt och svara på SOS Alarms frågor om mammas ålder, adress och portkod.
– Jag fick hela tiden hjälp av en tjej på SOS Alarm att fortsätta med hjärt-lungräddningen. Det var jobbigt och svettigt. Jag minns att jag sa att jag inte vill att mamma ska dö. ”Vi klarar det” svarade tjejen på SOS Alarm.
Och det gjorde de. Ambulansen kom och man kunde konstatera att Laras hjärta hade stannat. En hjärtstartare fick snabbt igång det igen och Lara fördes till sjukhus där hon fick stanna i fyra dagar. Razin följde med i ambulansen.
– Där sa de jag hade räddat min mammas liv, berättar hon.
Lara var medvetslös i två dygn innan hon vaknade.
– Aldrig trodde jag att just jag skulle drabbas, jag var bara 44 år då och hade aldrig haft problem med hjärtat tidigare, jag tränade och levde hälsosamt. Men nu vet jag att vem som helst kan få hjärtstopp, oavsett ålder.
Laras hjärtstopp orsakades med all sannolikhet av att hon var sjuk i influensa.
– Det var det värsta jag varit med om, trots att jag flytt från kriget i Kurdistan och förlorade min ena arm i ett bombdåd. Att få hjärtstopp var någonting helt annat. Jag är så tacksam att jag bor i Sverige där jag kunde få snabb hjälp, säger hon.
Men ännu mer tacksamhet känner hon för Razins mod och snabba agerande.
– När det händer grejer brukar jag inte bli så stressad. Jag kan vara lugn och tänka klart ändå, konstaterar Razin.
Mamma fyller i:
– Hon är inte rädd att gå fram och fråga om någon behöver hjälp. Jag är helt övertygad om att hon skulle göra samma sak igen, om någon trillade ihop på gatan, säger Lara.
Efteråt har Razin och Lara träffat den operatör som hjälpte Razin med hjärt-lungräddningen.
– Det var helt underbart att få träffas, vi bara grät allihop, berättar Razin.
Prisad för sin insats
Enligt operatören är Razin en av de modigaste och coolaste barn hon mött. Razin har också tilldelats priset ”Årets bragd” av det Brottsförebyggande rådet i Örebro.
– Det var jätteroligt att få medalj! Vår skola fick också medalj för att de utbildat eleverna i hjärt-lungräddning redan på låg- och mellanstadiet. Vi fick presentkort att handla för.
För Lara har vägen tillbaka varit tuff. Hon är ensamstående med tre små barn och har haft svårt med andningen, till exempel när hon har gått i trappor. Hon har gått i sjukgymnastik och mår nu bättre.
– Jag känner mig piggare och piggare men det är klart att jag är rädd att det ska hända igen. Då brukar Razin säga: ”Lugn mamma, det kommer att blir bra” . Man kan ju undra vem det är som är mamma till vem, säger Lara och skrattar.
Vad är hjärtstopp och HLR?
En person som drabbas av ett hjärtstopp faller ihop, är helt livlös och har ingen andning. Då ska man ringa 112 och påbörja HLR, hjärt-lungräddning, även om man inte är utbildad i det. SOS Alarm kommer att hjälpa dig med att göra HLR.
Hjärtstopp beror på att hjärtat plötsligt slutar pumpa ut blod i blodomloppet. När cirkulationen upphör, kan inte syre transporteras till kroppens organ.
Hjärtlungräddning innebär att man gör 30 hårda tryck (kompressioner) mitt på bröstet följt av 2 inblåsningar i munnen ända tills ambulansen eller hjärtstartaren anländer. Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva.
När det gäller hjärtstartaren kan man inte göra fel, den ger bara stötar om det behövs. Den är helt självinstruerande.
Det finns en internationell symbol för hjärtstartare. En grön skylt med ett hjärta och en blixt. Denna symbol kan man leta efter men det finns också ett nationellt register där man uppmanar innehavare att registrera sina hjärtstartare. Det kallas hjärtstartarregistret och via en anknuten app ”Rädda hjärtat” kan man hitta närmste registrerade hjärtstartare.
Vill du lära dig HLR kan du hitta en instruktör via HLR.nu.
Så hjärtsäkrar du ditt bostadsområde
Precis som Lara Gasin drabbas många av ett hjärtstopp hemma där det oftast inte finns någon hjärtstartare i närheten. Bara några få procent av alla landets hjärtstartare finns i bostadsområden. Därför har Hjärt-Lungfonden dragit igång insamlingskampanjen Hjärtsäkrat Grannskap, tillsammans med If Skadeförsäkring, hälsoteknikföretaget Philips och Dahl Medical.
Målet är att öka antalet hjärtstartare där människor bor genom att underlätta för allmänheten att köpa en hjärtstartare till sitt bostadsområde.
Alla insamlingar startas på hjartsakratgrannskap.se.
En hjärtstartare levereras sedan till bostadsområdet och köparen registrerar den på www.hjartstartarregistret.se På så sätt kan larmcentralen, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns.
Foto: Ola Hedin