Motherhood-profilen Peppe Öhman släpper ny bok
Motherhood-familjen består bland annat av ett starkt profilgäng där många är kreativa, påhittiga och otroligt ambitiösa. De skriver debattartiklar, driver omtyckta poddar och förser oss med intressanta och inspirerande blogginlägg – och ger ut böcker.
Vi har redan skrivit om Jessica Hallbäck som gett ut en fantastisk affischbok, I can't believe I still have to protest this shit, som lyfter 100 år av kvinnokamp. Louise Edlund Winbland och Julia Wiberg som tillsammans startat den roliga podden Louise & Julia poddar och så Asabea Britton och samma Louise som snart kommer ut med en bok för barn, Hur blev jag till? Och hur kom jag ut?.
Nu är det journalisten och författaren Peppe Öhman som släpper bok. Här berättar hon mer om relationsromanen En gång om året .
Se också: Motherhood vinner pris för bästa nya digitala publikation
Peppe Öhman om nya boken En gång om året
Du har släppt en ny bok, GRATTIS! Berätta om boken.
– En gång om året är en relationsroman som handlar om en kvinna som är ganska lycklig i sin relation, men som känner att hon ständigt är tvungen att kompromissa med sina egna drömmar. Utifrån sett lever hon i det perfekta parförhållandet, men frustrationen över patriarkatet växer inom henne. Till slut bestämmer hon sig för att skaffa en älskare som hon träffar en gång om året. Detta för att jämna ut balansen.
Åh! Hur kom du på idén till boken?
– Jag tycker att det är så intressant med människor, relationer och hur vi anpassar oss efter den rådande normen. Det tänker jag på och pratar om hela tiden. Det fina med att få skriva romaner är att en då kan utforska olika skeenden och moraliska dilemman. Att få experimentera med sina rollfigurer i boken. Vad är värre, att ständigt välja bort sina egna drömmar eller att vara otrogen en gång om året? Det enda är en lågintensiv orättvisa, den andra kort, men tydlig och explosiv.
Hur har det varit att skriva den?
– Det här är ju min nionde bok så jag borde ha varit förberedd på hur jobbigt det är att skriva, men det kom ändå som en chock. Det roligaste är när historien flyter på nästan av sig själv och jag skriver vidare för att jag själv är nyfiken på vad som ska hända.
Finns det något som varit jobbigt?
– Att skriva om textstycken och ibland hela kapitel. Lyckligtvis har jag haft en otroligt bra redaktör som påpekat ologiska vändningar.
Vem tycker du ska läsa En gång om året?
– Alla som tycker att det är intressant med mänskliga relationer. Och alla som nån gång irriterat sig på en man som bara plockat undan till 80 procent i köket.
Vad betyder den här boken för dig?
– Jag är stolt och glad över att den kommer ut på ett förlag som Norstedts. Och över att jag fick ihop den. Det tar så sjukt länge att skriva en roman och processen innefattar så mycket självtvivel och ångest. Samtidigt har jag redan gått vidare till viss del. När en bok kommer ut har det vanligtvis gått så pass lång tid sedan författaren skrev den sista meningen att hen redan börjat tänka på nya projekt.
Blev slutresultatet som du tänkte dig?
– Min erfarenhet är att en bok aldrig blir exakt som planerat. Genom att skriva utforskar jag nya tankar och idéer och det är först när jag ser dem på skärmen framför mig som jag överhuvudtaget fattar att de existerar. Det sagt måste en roman alltid börja med en idé. Det kan vara så lite som en mening, ett ansiktsuttryck eller en bild, men sen experimenterar en sig fram.
Drömmer du om att skriva flera böcker?
– Parallellt med denna har jag skrivit en kapitelbok för barn med föräldrar som lider av PTSD. Den skriver jag i samarbete med Röda korset och den kommer ut i höst. Sen blir det en hästbok för barn eller en ny roman.
Foto: Pressbilder/Norstedts, AnnaMaria Zunino Noellert, Instagram