En del av

Olga är mirakeldoktorn som ger babygaranti

30 sep, 2020
AvMalin Aunsbjerg
Allt fler svenskar söker sig utomlands för att få hjälp att bli med barn senare i livet eller efter många försök med IVF. Cilla Holm är en av dem. Efter 10 misslyckade graviditetsförsök i Skandinavien reste hon till St Petersburg och fick med hjälp av äggdonation lilla Liv.
– Varje dag när jag vaknar så måste jag nypa mig i armen över att hon finns, säger hon.
Annons

Varje månad besöker över hundra svenska kvinnor Olga Zaytzeffs fertilitetsklinik i St Petersburg i Ryssland för att få sin drömmar uppfyllda – att bli mammor. Olga har nämligen blivit känd som mirakeldoktorn som lovar babygaranti för kvinnor ända upp till 51 år. Hon reser regelbundet till Sverige för att hålla seminarier och varje gång fylls lokalerna av nyfikna barnlängtande kvinnor och män som vill veta mer om Olgas metoder.

”Behandlar med hela hjärtat”

Olga har arbetat med fertilitet i 15 år och hon förklarar att hon ärvt den skarpa hjärnan från sin pappa, som är professor, och den emotionella sidan från sin mor. Det gäller att ha båda delar i det här yrket menar hon.

– Jag behandlar med hela hjärnan och hela hjärtat, säger hon och ler.

Olga Zaytzeff är fertilitetsläkare som med stor succé behandlat många barnlängtande svenskar.

Den medicinska delen handlar om att så långt som möjligt optimera den barnlängtande kvinnans förutsättningar.

Annons

– Om du opererar en blindtarm så fungerar det bra att göra standardingrepp på majoriteten. Men när det handlar om kvinnors fertilitet så är det viktigt att skräddarsy behandlingen för att få ett gott resultat. Gör du på rätt sätt i varje steg, så kan du öka chanserna med tio procent i varje led, och i slutändan kan det bli mycket, säger hon.

– Känslan när det lyckas är det bästa med mitt jobb, förklarar hon och nämner ett färskt exempel med en kvinna som hade gjort sex IVF-försök i sitt hemland och nu väntade tvillingar med sina egna ägg efter första försöket hos Olga.

PGS-test förbättrar oddsen

Tidigare var medelåldern för klinikens patienter så hög som 45. Nu är den något lägre, eftersom allt fler vänder sig till kliniken i ett tidigare skede.

Några av anledningarna till den goda babystatistiken, förutom skräddarsydda behandlingar och många timmars arbete på att optimera förutsättningarna, är dels att de kan göra PGS-tester på embryon samt att de har en stor bank med donerade ägg.

Annons

PGS är förkortningen för ”preimplantatorisk genetisk screening” och betyder att man redan innan isättning kan undersöka om embryot har felaktigt kromosomantal. Kromosomavvikelser ökar med kvinnans ålder och är den största anledningen till att embryot inte fäster eller utvecklas som det ska. Genom att välja de embryon som har störst chans att överleva kan man minska tiden för att bli gravid med IVF. I Sverige är PGS inte tillåtet.

Med många misslyckade IVF-försök bakom sig kan ett alternativ vara att använda sig av donerade ägg. Det vill säga att använda ett ägg från en annan kvinna.

En som valde den vägen är Cilla Holm, som driver podcasten Jag vill ha barn och i dag föreläser tillsammans med Olga.

Hon hade gjort fem inseminationsförsök och var inne på sitt femte IVF-försök när hon gick på ett av Olgas seminarium om äggdonation.

– Min första tanke var att jag varken ville åka till Ryssland eller göra en äggdonation. Men jag fick ett stort förtroende för Olga och lärde mig mer om fertilitet på de 90 minuterna än jag hade gjort under ett och ett halvt år av behandlingar i Danmark.

Olga Zeytzeff tillsammans med Cilla Holm som fick lilla Liv med hjälp av äggdonation.

Eftersom det inte var lagligt för ensamstående i Sverige att försöka få barn på egen hand när Cilla bestämde sig fick hon istället vända sig till Danmark. Hon var också 40 år fyllda och när lagen gick igenom 1 april 2016 var hon för gammal för att få hjälp av den svenska offentliga vården. De danska läkare hon pratade med ansåg att hennes förutsättningar var goda då AMH-värdet låg relativt högt och äggreserven såg bra ut. Cilla fick rekommendationen att testa insemination, och hon hade goda förhoppningar om att bli gravid. Men hoppet grusades för varje misslyckat försök.

Cilla Holm trodde chanserna var goda.

– I efterhand har jag förstått att även om du har många ägg så kan de vara värdelösa. Att börja försöka bli gravid när man är 40 är idiotiskt. Men det var ingen som hade sagt det till mig.

Annons

Cilla upplever det som att hon blev vaggad in i falsk trygghet. Hon trodde chanserna var goda men det var de inte.

Doktor Olga Zaytzeff nämner att många blir lurade av att allt fler Hollywoodkändisar blir gravida högt upp i åldrarna, när de är 46, 47 år gamla, ibland till och med 50. Hon menar dock att i de allra flesta fall är det då fråga om äggdonation.

”Svårt att ge upp sina ägg”

Det kan självklart vara en svår omställning för en gravidlängtande kvinna att ge upp hoppet om sina egna ägg, förklarar Olga.

– De måste få tid till att sörja. Jag har mött många gråtande kvinnor som berättar att de har fått veta ”Du är för gammal, du kommer aldrig bli mamma”.

– De klandrar sig själva för att de inte är bra nog, och det sätter djupa spår. Det finns en prestige i att få genetiska barn för vissa kvinnor. Att överge det kan upplevas som ett fiasko.

Olga ger sina patienter fakta om hur kroppen och fertiliteten fungerar och försöker få dem att ta sig ur processen av att klandra sig själva. De kan också prata med en terapeut. Att mentalt förbereda sig för att gå vidare med donation kan för somliga ta upp till ett års tid.

Annons

För Cilla Holm räckte det med några månader. När också det tionde försöket misslyckades tog hon en time out och öppnade dörren till ett liv utan barn.

– Visst var det en orimlig sorg som handlade om att ligga på badrumsgolvet och gråta, men jag insåg också att jag inte skulle dö om jag inte fick barn. Jag såg i stället möjligheter som att resa och flytta utomlands, vilket gav tröst.

Men eftersom hon var nyfiken på detta med äggdonation gick hon på ytterligare ett seminarium med Olga. Och snart var bollen i rullning.

– Jag tänkte; vad är viktigast, att bli mamma eller att bli genetisk mamma? Det visade sig att det inte alls var viktigt för mig att bli genetisk mamma. Jag hade blandat ihop alla sorger: Varför väntade jag för länge? Varför träffade jag ingen att skaffa barn med? Och efter att man genomgått så många misslyckade IVF-försök så känner man sig också som en misslyckad person.

Annons

I januari 2018 satte sig Cilla Holm på ett flyg till St Petersburg med en känsla av att den här gången kommer det lyckas. Ett embryo placerades i Cilla och tio dagar senare satt hon hemma i Stockholm framför sin laptop och uppdaterade mailen en gång i minuten. Och till sist fick hon beskedet hon väntat på. Hon var gravid. Och lilla Liv är i dag snart två år gammal.

”Mitt liv har fått en högre dimension efter att jag skaffat barn med donatorer”, säger Cilla Holm. Foto: Privat

– Varje dag när jag vaknar så måste jag nypa mig i armen över att hon finns. Och nästa tanke går till de här två personerna, en dansk man och en rysk kvinna som osjälviskt gett delar av sina kroppar till mig. Mitt liv har fått en högre dimension efter att jag skaffat barn med donatorer. I dag har jag ett mycket bättre tålamod och letar alltid efter det bästa i människor.

Annons

Cilla önskar att fler svenska kvinnor skulle vara villiga till att donera sina ägg så att fler kan bli hjälpta på hemmaplan. Som det ser ut nu är det årslånga kötider och saknas riktlinjer från Socialstyrelsen, de förväntas vara färdiga först hösten 2019.

Hur sent kan man bli mamma?

Var den övre åldersgränsen för äggdonation ska sättas är svårt att bedöma menar Olga.

Om en kvinna är 44 eller 51 när hon blir mamma spelar ingen roll rent hälsomässigt, så länge hon är frisk. Men hon har märkt att omgivningarna kan ha fördömande åsikter om kvinnor som skaffar barn sent i livet.

Hon kan själv inte förstå varför barn till äldre mödrar skulle ha det sämre? Tvärtom så menar hon att dessa mammor är oerhört motiverade, har en stabil ekonomi och är lugna och mentalt redo.

– Om du inte är i målgruppen, vad vet du då om vad som är rätt och fel? Vad har du för rätt att döma? Om jag får den typen av kommentarer i sociala medier så vill jag inte spendera tid på att diskutera med dem. Jag lyssnar på kunniga experter och fokuserar på mina patienter.

Annons

Kämpandet ledde till en sorgeprocess

Olga som är 39 år fyllda har själv två barn och har erfarenhet av en IVF-runda. Hon har också låtit frysa in obefruktade ägg.

Men trenden att kvinnor i 30-årsåldern fryser in ägg för att slippa känna stress är hon tveksam till.

– Man lägger mycket hopp i det, men det är ingen garanti. Faktum är att det är en ganska svag prognos, bara fem procent resulterar i bebisar. Det är bättre att gå igång och försöka få barn i 30-årsåldern, säger hon.

Att inte vänta för länge är den uttjatade gyllene regeln när det kommer till fertilitet. Men Olga finns där för alla dem som av olika anledningar ändå väntar in i det sista. Att ge dem en ärlig chans att bli föräldrar är det hon brinner för.

För Cilla har lyckan i att bli förälder gått hand i hand med en parallell sorgeprocess där hon behövt bearbeta alla år av kämpande. En positiv bieffekt har å andra sidan varit att graviditeten gjorde henne mer mottaglig för kärlek.

Annons

– Jag fick behövlig hjälp med mina anknytningsproblem när jag var gravid. Det blev svårare att slå ned på sig själv med ett liv man värnar om i magen. När jag var i femte månaden träffade jag en man jag aldrig skulle ha intresserat mig för tidigare. Och nu har vi varit ihop ett år. Han är en jättestor del av Livs liv, säger Cilla.

FAKTA

Äggdonationer i Sverige

En ny svensk lag slopar kravet på genetisk koppling mellan en av föräldrarna och barnet. Sedan årsskiftet är det alltså lagligt för par och ensamstående kvinnor att få barn via både donerade spermier och ägg, så kallad dubbeldonation. Även privata kliniker kan få tillstånd att utföra embryodonationer. Men det är långa köer då det saknas äggdonatorer i Sverige. Riktlinjer från Socialstyrelsen, som ger tillstånd till kliniker att utföra IVF med embryodonation, förväntas vara färdiga hösten 2019.

Par och ensamstående kvinnor som blivit gravida genom IVF-behandling med egna könsceller kan donera kvarvarande embryon till någon annan genom embryodonation.

Vad är AMH-värde?

Anti-müllerskt hormon, AMH, mäts för att ge en fingervisning om kvinnans äggreserv. Ju högre tal desto fler ägg har hon kvar. Dock behöver inte ett lågt värde betyda att man har sämre chanser att bli gravid, så länge man har ägglossning, enligt en tidigare gjord studie. Ett högt värde behöver inte heller visa på hög fertilitet. Det kan finnas många ägg men kvaliteten på dem kan man inte mäta med AMH-värdet.

Vad är PGS-test?

Preimplantatorisk genetisk screening, PGS, betyder att man vid IVF-behandling kan undersöka huruvida embryot har felaktigt kromosomantal. Kromosomavvikelser ökar med kvinnans ålder och är den största anledningen till att embryot inte fäster eller utvecklas som det ska. Genom att välja de embryon som har störst chans att överleva kan man minska tiden för att bli gravid med ivf. I Sverige är PGS-test inte tillåtet. Men i länder som Danmark, Spanien, Ryssland och USA är det tillåtet.

Vad är åldersgränsen för IVF i Sverige?

Inom den offentliga vården är den övre åldersgränsen för ivf ofta mellan 38 och 40. Man ska alltså ha gjort alla sina försök innan man har nått åldern. För män är motsvarade ålder runt 55. Många privata kliniker erbjuder ivf för kvinnor upp till 43 år för fyllda.

Vissa landsting eller regioner har beslutat att IVF ska ingå i vårdgarantin och då är väntetiden tre månader. Andra landsting där behandling inte omfattas av vårdgarantin kan väntetiden vara upp till två år.

Vad får man betalt för att donera ägg?

Det skiljer sig mellan landstingen. Grundidén är att beloppet inte ska vara så högt att det kan locka kvinnor att donera enbart för pengarnas skull. Kontakta ditt universitetssjukhus om du vill donera ägg. Även privata kliniker tar emot äggdonationer. På exempelvis Livio-klinikerna är ersättningen 7000 kronor för varje donation utom i Skåne där den är 11800 kronor för att motsvara landstingets (Region Skånes) ersättning till äggdonatorer. På Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm är ersättningen 5900 kronor.

Annons