Billiga rätter från 70-, 80- och 90-talet: kommer du ihåg?
Langos, croque monsieur och wokade grönsaker med sweet chilisås. Varje årtionde har haft sina favoriträtter.
Här har vi samlat 9 billiga rätter som tar dig tillbaka till 70-, 80- och 90-talet. Minns du dem?
Varje decennium har haft sina populära maträtter som då kändes nya och spännande! Under åttiotalet introducerades tacosen i Sverige men det dröjde ända fram till 2000-talet innan rätten blev populär - och är det fortfarande!
Det finns en hel del rätter som haft sina glansdagar och som vi kanske glömt bort litegrann. Här har vi samlat ihop 9 billiga rätter som var populära under 70-, 80- och 90-talet. Kommer du ihåg de här rätterna?
Maten vi åt på 70-talet
Kassler med ananas
På sjuttiotalet nästlade sig frukten in på middagsbordet, som denna familjefavorit – kassler med ananas eller annan frukt på konservburk! Konserver är billigt och piggar verkligen upp.
Fylld paprika
Ville man servera en vegetarisk rätt på sjuttiotalet var den fyllda paprikan med ris ett festligt alternativ.
Flygande jacob
Flygande Jakob var en populär maträtt i hemmen. En favorit hos barnfamiljer då den var enkel att göra och tillagade sig själv i ugnen.
Maten vi åt på 80-talet
Krustader
Krustaderna var populära som förrätt på åttiotalet. Det gick att fylla dem med det man gillade, exempelvis någon ost och svamp. Och varför inte toppa med lite aromatkrydda?
Croque monsieur
Under åttiotalet hade det franska köket en särskild plats i Sverige. Croque monsieur var populärt - en varm macka med ost och skinka helt enkelt!
Paté
Här är en till åttiotalsfavorit som också har koppling till Frankrike. Nämligen paté! Paté går att göra med vilken färs som helst, och vill man då hålla nere priset kan man välja den billigaste.
Maten vi åt på 90-talet
Wok
1990 var wokpannan utsedd till årets julklapp och hamnade i många hem. Sedan stod vi hemma och stekte minimajs med broccoli. Och vi får inte heller glömma Sweet chilisåsen som blev den nya ketchupen.
Snabbnudlar
På nittiotalet etablerade snabbnudlarna sig i de svenska hushållen. Fungerade både som mellanmål och middag om man serverade det med tillbehör.
Langos
Denna rätt slog igenom i Sverige på nittiotalet. På festivalerna ringlade köerna långa för att köpa langos. Rätten serverades ofta med gräddfil och ost på.
Foto: TT, recept.se