När bara en vill ligga - så hittar ni orsaken och lusten igen
– Absolut, menar sexologen Suzann Larsdotter och Hanna Möllås, specialist i klinisk sexologi.
Här berättar de två sexologerna Suzann Larsdotter och Hanna Möllås om hur ni kan göra för att hitta lusten igen - utan press.
Att en i paret har mer lust än den andra är mer regel än undantag, enligt de båda sexologerna.
– Det här är ett av de absolut vanligaste skälen till att man söker hjälp hos mig som sexolog, säger Suzann Larsdotter.
Video: 8 anledningar till att par slutar ha sex
Lusten kan gå upp och ner i perioder, men en längre svacka behöver inte betyda att förhållandet är dödsdömt. I vissa fall kan man behöva bredda begreppet sex; att någon inte vill ha samlag behöver inte betyda att personen inte vill ha närhet och intimitet, påminner Suzann Larsdotter. På liknande sätt måste man också nyansera vad som menas med att inte ha någon lust och se de bakomliggande orsakerna. Handlar det om att man är för stressad, inte orkar eller faktiskt inte är förälskad längre? Känner man överhuvudtaget någon livslust?
Hanna Möllås är specialist i klinisk sexologi och i sitt arbete som terapeut möter hon par och individer som har frågor kring relationer och sex .
– Jag har jobbat med detta i tjugo år och de som jag vet har noll sexlust kan jag räkna på en hand, säger Hanna Möllås.
Därför kan sexlusten minska
En tappad sexlust kan ha fysiologiska, psykologiska eller sociala orsaker. Fysiologiska orsaker kan ta sig neurologiska uttryck, exempelvis problem med nerver till könet eller testosteronbrist, vilket påverkar lusten hos både män och kvinnor. Vissa mediciner kan också ge minskad lust, förklarar Suzann Larsdotter.
Psykologiskt kan det handla om allt ifrån konflikter i relationen, depressioner och stress till en känsla av att sex är tabu eller historik av sexuella övergrepp. Prestationsångest och svårigheter att få orgasm kan också påverka lusten.
Sociala faktorer kan vara om ens partner blir sjuk, har ett beroende eller blir deprimerad.
Är du hög- eller låglustare?
Hanna Möllås tänker på par i termer av låg- respektive höglustare, där den senare har ett större behov av sex, vilket kan bli en press för den som inte vill lika mycket; låglustaren. Om låglustaren inte känner sig sedd vill den inte ha sex, samtidigt känner sig höglustaren ratad när den hela tiden får höra att partnern inte vill ligga. Det blir en emotionell spricka mellan parterna.
Idag är många människor väldigt stressade och har svårt att tillåta sig själva att njuta av livet, vilket lätt kan avspegla sig i sexlivet – och i på samma sätt kan en insomnad sexlust påverka inställningen till kärleksrelationer i allmänhet, och i förlängningen till och med andra livsval.
4 misstag att undvika
- Ha sex om man inte har lust.
- Ha sex när det gör ont.
- Ha sex utan samtycke. Att ligga för husfridens skull är ingen bra idé.
- Avvakta och inte ta tag i problemet om det är så att relationen lider av att en inte vill ligga.
Fokusera på njutning och inte på orgasmen
När sex blir något som ska presteras, riskerar man att skapa ytterligare låsningar. Hanna Möllås rekommenderar därför att hellre fokusera på njutning istället för själva orgasmen, penetrationen eller att hålla på i två timmar.
– Våra njutningsmuskler måste stärkas, de kan inte spänna sig om vi aldrig tränar dem.
4 gyllene ord
Suzann Larsdotter brukar jobba med fyra begrepp när hon hjälper par att väcka sexlusten: Vilja, tanke, tid och handling.
Vilja innebär att man måste fråga sig själv om man vill. Det är väldigt svårt att motivera sig till högre sexlust om man inte vill.
Tanke handlar om att lyfta in tankar på sex i sitt medvetande igen. Där vill Suzann slå ett slag för sexuella fantasier, som har lika stor möjlighet att tända oss som ett hett sexuellt möte. Det är också bra att ha ett erotiskt inre bibliotek, som man fyller med saker som upphetsande bilder, avsnitt i en bok eller film, eller en doft man går igång på.
Tid är något som måste avsättas. Det går inte att tänka att det här ska ske av sig självt, det gäller att ta tid för att få situationer där man kan få vuxna möten med varandra.
Handling syftar till att man också måste agera. Ofta måste man tillföra olika stimulin för att kunna hitta sin lust. Det kan vara att smeka sig själv eller att ta till någon av sakerna i ens erotiska bibliotek.
Suzann Larsdotter tipsar också om att fokusera på lust i allmänhet. Man kan gå på en massage och få fysisk beröring om man längtar efter det, bada naken eller utforska olika sensationer som material, dofter och mat. Det ena tenderar att väcka det andra. Sexuell lust väldigt mycket ihop med livslust.
Inför tillfälligt sexförbud och flirta med varann
Hanna Möllås poängterar också vikten av att flirta, vilket många idag är rädda för. Att flirta är ett sexuellt spel som handlar om att förföra. I långvariga förhållanden är tristess en lustdödare och man måste få bort kraven för att lusten ska vakna till liv. Det behövs lite passion och bus.
Ett annat knep som fungerar för de flesta är ett tillfälligt sexförbud. Vi som människor är väldigt fascinerade av tabun och när vi inte får någonting, då är det lätt att vi vill ha det.
– Man kan ha jättemycket förbud i början och sedan varje månad lägga på en grej man får göra. Då är det många som märker att det är mycket roligare, säger Hanna Möllås.
Det tar också bort pressen på låglustaren. Man kan hångla och exponera sig själv för nya situationer. På så sätt får låglustaren träna på att känna sig bekväm med att bli berörd igen.
För andra kan det istället funka att man bestämmer hur ofta man ska ha sex, tipsar Hanna Möllås.
– Man kan tycka att det är fulare att ha planerat sex än spontant, men planerat sex kanske i alla fall blir av.
ÄR det skillnad i sexlust mellan könen?
Det är lite vanligare bland kvinnor än män att sakna intresse, lust och njutning vid sex, säger Suzann, även om hon upplever att det blir vanligare att män söker hjälp för bristande lust. Hon tror inte det beror på att kvinnor genetiskt eller biologiskt skulle ha ett mindre intresse av sex, utan snarare att det handlar om sociala faktorer. Kvinnor får till exempel i mycket mindre utsträckning orgasm vid samlag, och de blir också skammade om de har sex med flera partners.
För många kvinnor kan graviditet, förlossning, amning och att ta hand om ett barn ge en känsla av att bli kidnappad i sin kropp, menar Hanna. När partnern då börjar efterfråga sex igen känner man sig helt urlakad och har inte återerövrat sin kropp riktigt.
För mannen hänger könsorganet utanför kroppen och blir väldigt kopplat till prestation; de ska kunna få ett starkt stånd. Det finns en uppfattning om att alla män alltid ska vilja ha sex, och då blir skammen större hos män när de inte har lust.
Foto: TT