Detta önskar mammor att de visste innan de fick barn
Som med mycket annat förtränger vi människor både smärta och tuffa tider. Ofta hör vi mammor säga att de glömde förlossningens outhärdliga smärta i samma sekund som barnet landade på bröstet. Resultatet blir att det vi får höra om spädbarnstiden ofta handlar om mys, lycka och rosa moln snarare än ångest, bråk och skrik.
Så när man själv står där, bland bajsblöjor och amningsproblem hade det kanske hjälpt att få höra att andra har haft det lika tufft. För det är inte lätt att plötsligt ha en persons liv vilande i sina händer.
Det önskar mammor att de vetat innan de fick barn
Vi frågade våra medlemmar i Facebookgruppen Motherhood om vad de önskar att någon hade berättat innan de fick barn. Såhär svarade 17 stycken mammor:
”När barnet är ute tar det ganska lång tid för kroppen att återhämta sig. Det gör ont att kissa och går knappt att bajsa alls eftersom man blir stenhård i magen när gravidhormonerna försvinner.”
”Att några matningar med ersättning i flaska i början oftast inte förstör hela amningen utan kan vara nödvändigt för att få avlastning och läka såriga bröstvårtor.”
”Att det snarare är en regel än ett undantag att man sitter och ammar hela tiden de första månaderna, och inte bara var tredje timme som man läser om i böckerna.”
”I början kändes det som om det var jag som misslyckats när mitt barn inte “levererade” på alla punkter. Att man kan göra alla rätt som mamma och ändå få ett barn som är gnälligt och missnöjt - det hade jag velat veta.”
Kändes som ett misslyckande att be om hjälp
”Jag kände det som ett stort misslyckande att be om hjälp, som att jag var den enda som inte klarade av att vara mamma. Idag vet jag att det är nyckeln till att få vardagen att gå ihop och att vara lyckliga.”
”I början tog jag alla råd jag fick och följde dem till punkt och pricka - trots att de ibland sa emot varandra, men nu vet jag att alla tycker, tänker och lägger sig i mitt föräldraskap hela tiden och jag har fått skinn på näsan och kan tacka för råd som jag vet att jag inte kommer att använda mig av - för att det inte passar min familj.”
”Att barn genomgår tillväxtperioder och utvecklingssprång som gör att allt kan ändras från en dag till en annan trots att du har exakt samma rutin. Och att det inte är ditt fel, utan nödvändigt för att barnet ska utvecklas.”
”Att amning kan skapa ångest. Både innan, för att få till det bra för både mamma och barn, men vissa sköljs över av en ångestvåg i samband med att mjölken rinner till, vilket beror på hormoner och inte på ditt psyke.”
”Om man samlat mycket vätska under graviditeten ska ju allt ut och efter förlossningen kan man drabbas av stora svettningar en tid efteråt. Sov med handdukar.”
”Att man inte vet vilken förälder man kommer att bli, varken själv eller den man lever med och att det kan uppstå en massa bråk i början när man inte vet vad man ska göra, trots att man hade ett jättebra förhållande innan.”
”Att inte alla förlossningar startar med att vattnet går, utan det är snarare ovanligt.”
”Att det blir en väldig obalans i förhållandet när en jobbar och den andra är hemma.”
”Att 10 procent av alla nyfödda behöver uppsöka neonatalen för eftervård efter förlossningen. För oss var det chockartat och ingen hade berättat att det var så vanligt, men det gick ju bra, som det gör för de allra flesta, eftersom Sverige har den bästa neonatalvården i Sverige.”
”Att det är skitsvårt att amma och att amningen kan strula även om man har mycket mjölk.”
”Jag kände mig inte alls förberedd på att barnet skulle följa med hem! Vi var så fokuserade på förlossningen att det kändes som slutstationen, så när vi kom hem med ett litet barn hade vi ingen aning om vad vi skulle göra.”
”Det är helt normalt att kärleken till sitt barn växer fram över tid. Jag var så orolig när jag inte kände kärlek vid första ögonkastet, gav mig själv en massa skuld och trodde något var fel på mig. Idag vet jag att kärleken kommer för alla, för en del direkt och för andra när man lärt känna varandra. Det är det minsta man behöver oroa sig för.”
”Jag hade önskat att någon berättat vikten av att kommunicera med sin partner HELA tiden i början så att man svetsas ihop och kan avlasta varandra istället för att störa sig på varandra.”