Antonia, 33: Sluta ha dåligt samvete för att barnen går långa dagar
– Vi får mer kvalitetstid med varandra, hur märkligt det än kan låta, säger hon.
Antonia Kristersson, 33, bor i Falun tillsammans med sina två barn. Hon är ensamstående på heltid, vilket gör att hon själv behöver pussla med jobb, skola och aktiviteter för att få dagarna att gå ihop.
– I ärlighetens namn hade jag dåligt samvete i början. Det är något som liksom ligger rotat i en. Pressen och stressen över att man måste eller borde prioritera livet och tiden med barnen, säger Antonia.
Hon menar att det känns som att det finns en osagd regel om att man som förälder automatiskt ”ska” prioritera bort sig själv i samma sekund man väljer att skaffa barn.
Kan du känna igen dig i det?
Antonias barn går långa dagar på förskola och fritids
Antonia jobbar inom hemtjänsten, vilket betyder att hennes arbetstider varierar. Det – i kombination med att hon är ensam med barnen – har gjort att hon behövt testa sig fram för att hitta en lösning som funkar för dem.
– Mina barn går idag på förskola och fritids mellan 06:00 och 17:30 de dagar som jag jobbar. Det beror helt enkelt på att jag valde att byta till ett arbete där jag enbart arbetar dagtid och där jag dessutom får fler lediga dagar tillsammans med dem.
Antonia Kristersson
-
Ålder: 33 år.
Familj: Ensamstående med två barn, Miranda, 8, och Milian, 5.
Bor: Falun.
Gör: Arbetar inom hemtjänst.
Hon berättar att det var en omställning i början, men med tiden har det fungerat bra.
– Visst var vi trötta alla tre i början med de nya tiderna, men efter bara ett par veckor så satt rutinen och det flöt på bra. Barnen får stimulans och vi får mer kvalitetstid med varandra, hur märkligt det än kan låta.
Hur har du märkt att längre dagar på förskola och fritids funkar för dina barn?
– Det speglar av sig på i stort sett på allt i vår vardag. Vi har fått mer kvalitet på tiden vi har med varandra. Överlag vill jag också påstå att vi alla har funnit ett helt annat lugn, rutinen sitter där.
Man kan tro att det bara är en nackdel att låta barnen tillbringa lång tid på förskola eller skola, men Antonia säger att det finns fördelar.
– Barnen är avkopplade när vi kommer hem, inte för att de är trötta utan för att de fått vara med om så mycket. Vi har mer att prata om och på ett sätt känns det som att vi har kommit varandra närmare på det viset. Deras energier har blivit annorlunda.
Kommentarerna hon fått höra
Antonia berättar att hon självklart haft dåligt samvete för att barnen har så långa dagar, men med tiden har hon lärt sig att släppa pressen.
– Så snart man accepterar att det är så här vardagen ser ut och man gör det bästa av det man har - hände något magiskt inombords. Och när det händer, smittar det av sig på allt runt omkring.
– Om jag är lugn och avslappnad, så är mina barn lugna och avslappnade. Om jag är stressad, så blir mina barn stressade och oroliga. Där är väl valet ganska självklart.
Hon vill påminna om att en förälder inte ska behöva känna skam över att arbeta för att kunna ge sin familj allt det de behöver. Innebär det långa dagar så är det bara så.
– Det är där jag finner mitt lugn.
Men självklart finns det människor runt henne som har en åsikt om hur länge barnen är på förskolan och fritids. Kommenterar som ”Oj, vilka långa dagar. Hur orkar barnen det?” kommer nu som då, berättar Antonia.
– När folk hör om dagarna barnen har på förskola och fritids är det ungefär samma reaktion som om jag skulle sagt att jag lämnat dem på en sten i skogen i en vecka, säger Antonia och fortsätter:
– Jag har lediga dagar mitt i veckan samt är ledig varannan helg. Så de har inte flyttat in på föris eller fritids, men det är ungefär så folk omkring tolkar det. Att de mer eller mindre bor där.
”Ge dig själv en klapp på axeln och strunta i vad alla andra tycker”
Man behöver komma ihåg att föräldrar gör så gott de kan och att alla hittar ett sätt som fungerar för just deras familj. Alla har olika behov av olika saker. En del, både vuxna och barn, kräver mer lugn och ro – medan andra kräver lite mer stimulans.
En del blir otroligt understimulerade och nästan kryper ur sitt eget skinn om de inte har något som håller dem igång hela tiden, andra behöver lite mer tid i ensamhet med mycket egentid för att kunna landa.
Antonia menar att ibland kan det verka som att alla utgår ifrån att alla är stöpta och skapta på exakt samma vis och måste fungera likadant. Så ser det ju inte ut i verkligheten. Ingen är den andra lik. Och det är inte bara helt okej att det är så, det är så viktigt att förstå det.
Vad vill du säga till föräldrar som känner sig stressade över att deras barn är så länge på förskolan?
– Ge dig själv en klapp på axeln och strunta i vad alla andra tycker eller säger! Du är en förälder som arbetar för att kunna försörja din familj och om folk tycker att det på något sätt är fel, så låt dem tycka det. Att du går till ditt jobb varje dag, och kan tillgodose dina och din familjs behov, är det enda som vid slutet av dagen faktiskt betyder något, avslutar Antonia.
Foto: TT/Privat