En del av

Lina och Hanna om att vara med i projektet Min barnmorska

27 apr, 2022
AvHannah Bergroth
Bild på Hanna Petersson och Lina Kellberg
Foto: Felicia Wide
Tack vare projektet Min Barnmorska hade Lina och Hanna samma barnmorska under hela graviditeten och förlossningen – ja, till och med när Lina opererades för en förlossningsskada. Här berättar paret fördelarna med att vara med i projektet.
Annons

Som gravid kan det vara skönt att hålla någon i handen. En trygg person som följer, stöttar och finns där när frågor eller svåra situationer dyker upp. Någon som är närvarande – från start till att den där älskade lilla bebisen ligger på bröstet.

Projektet Min Barnmorska är en vårdform i Stockholms län där en barnmorska ska följa den som är gravid under graviditeten, under förlossningen och ge eftervård i hemmet. Syftet med projektet är att den gravida ska känna sig trygg inför att föda barn, få en fin förlossningsupplevelse och att de ska känna sig mer redo inför föräldraskapet. Till en början var Min barnmorska ett test, men sedan hösten 2021 bestämdes det att projektet ska finnas kvar – något som många födande är glada över. Här hittar du mer information om projektet Min barnmorska.

När Lina blev gravid med hennes och flickvännen Hannas första barn bestämde de sig för att anmäla sig till Min barnmorska. Samma barnmorska var med parets hela gravid- och förlossningssresa, till och med när Lina opererades för en förlossningsskada.

Annons

– Vår barnmorska var med under hela operationen och höll min hand, berättade Lina i en tidigare intervju.

Här berättar paret om sin upplevelse.

Se också: Därför tappar många håret efter förlossningen

Därför tappar många håret efter förlossningenBrand logo
Därför tappar många håret efter förlossningen

Småbarnsföräldrarna Lina och Hanna om att vara med i projektet Min barnmorska

I januari 2022 fick Lina och Hanna sitt första barn. De bestämde tidigt att de ville vara med i Min barnmorska. Här delar de med sig av sin upplevelse.

Hej Lina och Hanna! Ni har varit med i projektet Min barnmorska. Hur skulle ni, med egna ord, beskriva projektet?

– Det bygger på grundidén att varje födande kvinna ska ha tillgång till en barnmorska genom hela processen, från graviditet till förlossning och eftervård. Något som såklart borde vara en självklarhet.

Annons

Lina Kellgren & Hanna Petterson
x

Lina Kellgren och Hanna Pettersson

Ålder: Lina är 35 år och Hanna är 31 år.

Familj: Sonen Sid som föddes i januari 2022.

Bor: Fruängen, Stockholm.

Gör: Lina är marknadschef, men är nu föräldraledig. Hanna arbetar som psykolog.

Varför valde ni att vara med?

– Vi blev tipsade från vänner som varit väldigt nöjda. Och vi gillar idén om att lära känna en barnmorska mer på djupet och finna en trygghet i det under förlossningen framför allt.

Hur var er upplevelse?

– Jättebra! Vi träffade ett team med barnmorskor under graviditeten och tilldelades en som vi träffade flera gånger. Det slutade med att vi förlöstes av en annan i teamet, och det var även hon som skötte eftervården. För oss betydde det jättemycket att vi hade träffat henne innan.

Vad gav det er att vara med, skulle ni säga?

– Framför allt trygghet och ett lugn inför och under förlossningen. Att behöva ta ett socialt ansvar under sin förlossning för att man på löpande band träffar folk man aldrig träffat innan kan vara energikrävande, därför tyckte vi det var positivt att kunna etablera den kontakten i förväg.

Rekommenderar ni att man ska vara med i projektet?

– Absolut, av alla ovanstående anledningar.

Lina och Hanna med sonen Sid
I januari 2022 föddes Sid, Hanna och Linas första barn. Foto: Privat.

Foto: Felicia Wide, Privat

Förlossningsskador – en artikelserie av Motherhood och MåBra

Att föda barn är en omvälvande upplevelse och innebär att både livet och kroppen förändras. Men vad gör man när smärtan finns kvar och förändringarna blir ett hinder i livet? Med artikelserien Förlossningsskador vill MåBra och Motherhood lyfta ett område där både vården och födande kvinnor vittnar om behov av mer kunskap. Här kan du läsa mer om forskningens framsteg, rätten till hjälp och vad du själv kan göra om du misstänker att du drabbats.

Läs mer här

Annons