Kvinnokliniken tvingas spara när regionen gör miljardvinster: Detta har hänt
Den senaste veckan har vi kunnat ta del av berättelser inifrån kvinnokliniken på Södersjukhuset, ett hårt belastat sjukhus vars bb ska klara 8000 förlossningar per år och samtidigt hantera ett underskott på 72 miljoner.
Nyheten om miljardvinster i region Stockholm
"Hur kan vi spara?” stod det högst upp i ett spiralblock i fikarummet på kvinnokliniken. Anställda berättar om förslagen som handlade om allt från att ta bort paprikan på smörgåsen till de nyblivna föräldrarna till att utesluta påslakanet till babyfilten. Från ledningens håll har man bland annat dragit ner på personal.
Den pågående vårdkrisen i region Stockholm har inte undgått någon, särskilt förlossningsvården har påverkats vilket oroat både anställda och födande kvinnor. Kommer jag få plats på önskat bb? Om jag väl får en plats, finns det tillräckligt med personal för att kunna ge mig och mitt nyfödda barn rätt vård?
Samtidigt rapporteras att region Stockholm, där förlossningsvården ingår, har nära på sex miljarder i överskott, mer än dubbelt så mycket som 2019. Ett faktum som fått många att reagera.
Vårdpersonalens upprop
Initiativet Stockholms sjukvårdsupprop vill uppmärksamma den ohållbara situationen inom vården genom att låta anställda vittna om sina erfarenheter. På deras hemsida pågår även en namninsamling för att stötta och ställa sig bakom vårdpersonalens oro för patientsäkerheten i Stockholm.
Reaktionerna
Och det är fler som reagerar. Journalisten och krönikören Irena Pozar skriver i en krönika i Expressen, om sin erfarenhet av resursbrist när hon födde sin son i maj förra året. Hon berättar hur hon på grund av personalbrist inte hann få den smärtlindring hon önskat när hon i sista stund fick plats på förlossningsavdelningen.
Så svarar politikerna
Vård- och valfrihetsrådet Tobias Nässén (M), ansvarig politiker i frågan, säger till Expressen att kvinnosjukvården fått mer pengar de senaste åren, och att de planerar att fortsätta satsa på det, men att ansvaret ligger på sjukhusledningen.
”Det är ledningen för Södersjukhuset ihop med ledningen för kvinnokliniken som ansvarar för en budget i balans, men det kommer inte sparas på något pålägg på mackan. Jag tycker det är bra att personal flaggar om något inte står rätt till så att man kan reda ut det.”
Men trots överskottet ska sparandet i vården fortsätta. ”Det ställer stora krav på hur vi ska använda överskottet på ett klokt sätt”, säger Stockholms finansregionråd Irene Svenonius till Svenska Dagbladet.
Foto: TT