En del av

Klara Doktorow: Så får jag min bebis att somna själv i egen säng

22 jun, 2022
author Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
Klara Doktorow och dottern Poppy
Kvällsbad, en flaska välling eller ligga bredvid tills mini somnar. Alla föräldrar har sitt sätt för att få till en fin kvällsrutin. Drömmer du om att din bebis ska somna själv i egen säng? Då ska du fortsätta läsa här.
Annons

Det finns egentligen inget som är rätt eller fel när det gäller att få sitt barn att ta en tupplur. Alla föräldrar gör så gott de kan.

Men krångliga nattningar som tar flera timmar är frustrerande. Det kan nog alla föräldrar skriva under på. Hur har ni gjort för att få till en mysig kvällsrutin? Satsat på någon särskild metod eller låtit mini sova när och var hen vill?

Se också: Se när barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor och bebisens sömn

Se när barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömnBrand logo
Se när barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömn

Poddaren, influencern och trebarnsmamman Klara Doktorow har berättat både på sin Instagram och i podden Trettio plus trevar om ett sätt som gjort att alla hennes barn somnat gott på kvällen. Motherhood tog ett litet snack med Klara som fick berätta om succérutinen.

Annons

Klara Doktorow om rutinen som får bebisen att somna själv

Hallå där! Du har berättat om att du lyckats få alla dina barn att somna själva – i egen säng! Nu är vi på Motherhood nyfikna.

– Ja! Med mitt första barn läste jag Anna Wahlgrens bok Sova hela natten, och plockade de bitar jag gillade mest från hennes rutin. Det vill säga, bebisen lägger sig klockan 19 och då har man en rätt kort rutin där man ”gör kväll”. Man säger godnatt till alla, gör mörkt och svalt i sovrummet, byter blöja, tar napp och snutte (snutte är viktigt) och ger bebisen mat i sin säng, så hen blir riktigt trött.

Och vad händer sen?

– Sedan nussar vi lite och när bebis är på väg att somna så kör vi ramsan ”god natt min skatt, sov så gott” och smyger till dörren. Sedan får man göra om nuss och ramsa kanske 80 gånger varje kväll de första två veckorna, men sen brukar det gå utan gnäll. Till slut brukar bebisen somna tryggt själv i sin säng eller i sitt babynest.

Annons

Vad gör du om bebisen blir ledsen?

– Jag lägger mig bredvid med mitt ansikte mot en kind tills bebisen slappnar av. Men tricket är att lämna före bebis somnar så hen inte vänjer sig vid att man ska ligga där hela nätterna.

Klara Doktorow
x

Bor: Villa i Fullersta, en mil söder om Stockholm.

Ålder: 36.

Familj: Maken Kjell, barnen Betty, 9, Sam, 2 och dottern Poppy som föddes i mars 2022 samt en hund och en katt.

Gör: TV-utvecklare, radio- och poddprofil.

Följ på: @klaradoktorow

I vilken ålder har dina barn varit när du börjat med den här rutinen?

– Cirka 3 månader, lite beroende på bebis såklart. Men det händer något däromkring som gör det lättare, något som jag inte riktigt kan förklara. Det känns som att bebisar är väldigt mottagliga då.

Har det här funkat på alla dina tre barn?

– Ja! Rutin är allt, och att hålla den fastän det känns som det aldrig kommer funka. Det funkar tillslut, så ge inte upp!

Poppy Doktorow
Yngsta barnet Poppy. Foto: Privat

Varför tror du att det här är en bra rutin?

– Barnen blir trygga med sin sömn, och som förälder slipper man själv vara låst till sängen. Har man etablerat en tydlig sovtid så kan man sedan utöka den till andra sovplatser, som exempelvis vagnen när man är på middag hos vänner. Det gör livet lite enklare, tycker jag. Men det är mycket jobb under en kort period såklart.

Annons

Dina barn är i olika åldrar nu. Ser deras nattningsrutin ut på samma sätt, eller har den förändrats i och med att de blivit äldre?

– Vi hade en liten setback med mellanbarnet mellan 2-3 år då han ville sova i vår säng (vi behövde dock inte somna med honom) och då fick han det. Man får vara lyhörd för vad barnet behöver och allt går i perioder, inget behöver bli permanent. Nu har vi kort rutin med de äldre med, det är kissa, borsta tänderna, läsa bok, godnatt!

Men du... alla föräldrar känner ju någongång att det här med nattningen känns så hopplöst. Vad brukar du göra när det känns så?

– Krigar på. Jag tror att barn mår väldigt bra av rutiner i alla dess former, det är ju främst för deras skull man håller på. Och ger man upp nån gång i bland så är det inte hela världen. Är barnet till exempel krassligt gäller inga regler, tänker jag.

Klara Doktorows 3 bästa tips för en lyckad nattning

1. Snutten är jätteviktig! Den är konstant. Skaffa flera av samma, varva dem så de doftar likadant, tvätta utan parfymerat tvättmedel.

2. Låt sovrummet vara mörkt och svalt. Man kan också köra white noise i början om det är svårt för bebis att komma till ro.

3. Tänk alltid att lagt barn ligger. Försök trösta barnet med din famn, din kind, en trygg hand, utan att lyfta upp det. Det här kräver lite träning i början, och lyfter du barnet så försök lägga ner det innan det somnar i din famn. Glöm inte ramsan!

Foto: Privat

Annons