Josefina blev mamma först efter 40 – efter IVF och flera missfall
– Lyckligare än såhär blir jag nog inte, säger hon till Motherhood.
När Josefina Sallén var 37 tog hon ett VD-jobb i England. Hon hade satsat mycket på sin karriär som civilingenjör och aldrig känt någon press på att skaffa barn från omgivningen.
– När jag var i 20-30-årsåldern kände jag mig inte mogen för barn. Min sambo då ville nog lite mer men jag tyckte det var jätteskönt till exempel att mina föräldrar inte pratade och frågade om när dags för mig. Det kom liksom inte riktigt upp för mig och jag kände mig inte redo säger Josefina.
Relationen som Josefina hade i Sverige tog slut ganska snart efter utlandsflytten. Hon la fokus på jobbet och träffade snart en ny man med två egna tonårsbarn.
Av flera anledningar gick det nu upp för Josefina att hon ville bestämma själv. Kroppen kunde sätta stopp men hon ville åtminstone ha tagit ett aktivt beslut om vad hon själv kände för att få egna barn.
Och Josefina kände att hon ville bli gravid.
Blev gravid vid 41
Ganska snart startade hon och sambon i England en IVF-behandling. Men de hade knappt påbörjat processen när Josefina kände att något inte var som vanligt. Hon var tedrickare – men nu smakade den varma drycken inte längre gott.
– Då hade jag faktiskt blivit gravid på naturlig väg! Det kändes så hoppfullt.
Men graviditeten slutade i ett tidigt missfall – och nu förstod Josefina ännu mer hur gärna hon faktiskt ville ha barn.
– Då var jag väldigt ledsen. Det kändes bottenlöst då en tid, det var i januari och det var rätt tungt. Jag hade svårt att se framåt.
Föräldrarnas medelålder i Sverige år 2019
- Förstagångsföräldrar, mammor: 29,6 år
- Förstagångsföräldrar, pappor: 31,8 år
***
- Alla som blev mammor 2019: 31,2 år
- Alla som blev pappor: 34,1 år
***
Antalet kvinnor som får barn över 40 år ökar. 5 av 100 barn som föddes år 2019, föddes av en mamma som var över 40 år (6269 barn totalt).
Källa: SCB
De fortsatte med IVF-behandlingen men på tre försök var det inget embryo som fäst och utvecklats till ett foster.
– Samtidigt kunde de inte hitta något fel på mig. Då började jag ge upp och allt det här hade börjat påverka vår relation mycket.
Josefina hade bott fyra år i England och hunnit fylla 41 vid det här laget. Hon skulle flytta hem till Sverige igen och stod mitt i all packning med en kompis när hon drack sitt vanliga te – som smakade bekant motbjudande.
– Då köpte jag ett graviditetstest direkt och insåg att jag hade blivit gravid igen på naturlig väg.
Födde sonen – men fick fler missfall
Nu var det inget snack om saken. Josefina skulle behålla barnet trots att hon var på väg hem till Sverige och pappan stannade kvar i England.
När hon landat hemma i Varberg närmade sig julen.
– Och sen året därpå kom Jack! Det var otroligt även om jag kände mig väldigt mycket som en nybörjare som mamma.
Under föräldraledigheten åkte hon och sonen till hans pappa i England. Men samtidigt kändes det viktigt att Jack skulle växa upp i Sverige nära havet där Josefina själv vuxit upp.
Hon ville gärna att han skulle få ett syskon och ganska snart blev Josefina gravid igen med Jacks pappa. Men den här – och flera gånger till – resulterade hennes graviditeter återigen i missfall.
– Den tredje gången tänkte jag att det ändå skulle bli ett barn, vi hade varit på ultraljud tillsammans och allt. Så då var vi väldigt ledsna bägge två.
Det började bli slitsamt att hålla ihop relationen mellan England och Sverige och sorgen hade tagit på dem, berättar Josefina.
Men så hände det igen – än en gång blev hon gravid mitt i ett uppbrott.
– Precis när jag hade bestämt mig för att nej, den här relationen håller inte längre, så jag var gravid igen. Det är väldigt konstigt hur vägarna kan gå förbi varandra, haha.
Fördelar med att skaffa barn sent
Den här gången gick allting bra och som 46-åring blev Josefina mamma igen, till lilla Enya.
Idag har hon fyllt 50 och barnen är åtta och fyra. Man kan höra hur hon under telefonsamtalet fixar kanelknäcke med smör till Enya. Dottern frågar om mamma vill ha lite massage samtidigt som hon pratar i telefon.
Även om Josefina inte har någon kärleksrelation med barnens pappa längre, åker de och träffar honom så ofta det går och hörs mycket på Facetime.
Hon har inte känt några problem med att sticka ut från åldersnormen som mamma.
– Jag har inte upplevt det alls faktiskt! Familjen tyckte bara att det var häftigt och inget mer med det, och samma med vänner. Jag har en en del kompisar som är kanske tio år yngre än mig, men man blir ju som jämngamla när man har barn. Så nej, jag har verkligen inte upplevt det någonstans ifrån. Det har i så fall varit mycket tydligare att jag levt som ensamstående med barnen till vardags under den mesta av tiden.
Idag satsar Josefina fortfarande på karriären och har ett bra jobb inom miljösektorn. Hon har träffat en ny sambo som är riktigt barnkär berättar hon. Och det finns flera positiva saker med att leva familjelivet senare än många andra.
– Jag är en tryggare person än jag var när jag var yngre, så för min del har det varit väldigt positiv att vara äldre. Jag är en bättre mamma nu än jag hade varit innan. Då var jag mer krävande och hård mot både mig själv och andra. Det kan jag vara nu med men inte på samma sätt och det här tror jag räcker för barnen, haha.
– Nej, lyckligare än såhär blir jag nog inte tänker jag ibland, även om det alltid finns en massa grejer som man känner borde vara si eller så. Jag önskar att jag tog mig ännu mer tid att reflektera, för det är helt fantastiskt att jag fick mina barn. Tänk att jag får vara med om detta, det är jag extremt tacksam för.
Ps.
När reportaget precis publiceras hälsar Josefina att familjen skaffat kattungar.
Foto: Privat
Källa video: Malin Sundler, fertilitetsläkare på Livio.