En del av

Jag tycker inte om mina bonusbarn: Vad ska jag göra?

07 dec, 2021
author Hanna Fischer
Hanna Fischer
Hanna Fischer svarar på fråga om bonusbarn
Hur förhåller man sig till sin nya partners barn om det man känner är allt annat än kärlek och omtanke? I veckans läsarfråga svarar Hanna Fischer från Motherhoods expertpanel på hur man genom nyfikenhet och vänlighet sakta kan bygga upp en fungerande relation.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Den här veckans läsarfråga handlar om den ofta komplicerade relationen till bonusbarn och de tabubelagda känslorna när man inte tycker om dem. Psykologen Hanna Fischer från Motherhoods expertpanel svarar och ger sin syn på det hela.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Jag har ett problem jag inte är ensam om, men som jag tror få vågar pratar om: jag gillar inte mina bonusbarn. Min partner har dem på heltid och de är små. Jag har själv äldre barn så jag vet hur det är att vara förälder, men jag kan inte tycka om dem och jag har verkligen försökt! De gillar nog inte mig heller, men samtidigt är de ju små. Jag skäms för att jag inte kan se igenom trots eller deras reaktion på att det kommer en ny kvinna i bilden och jag har noll tålamod med deras utbrott och ovanor. De har levt själva med sin pappa i flera år och har ju rutiner och vardag därefter, han vill att vi flyttar ihop men jag kan ju inte erkänna vad jag känner. Vad ska jag göra?

Hanna Fischer, psykolog i Motherhoods expertpanel
Hanna Fischer, leg. psykolog och psykoterapeut på Moment psykologi och en av fyra experter i Motherhoods expertpanel.

Psykologen svarar: Du måste behandla dem respektfullt och vänligt, men du måste inte älska dem

Tack för din viktiga fråga! Det är många som kämpar med liknande känslor. Uppskattningsvis har idag cirka 10 % av alla barn i Sverige växelvis boende och detta är såklart förenat med både berikande och utmanande upplevelser. Nu vet jag inte varför det i ditt unika fall är svårt att tycka om bonusbarnen; om du upplever att de ignorerar dig, på olika sätt visar att de inte respekterar dig, jämför dig med eller talar illa om dig eller om det finns ytterligare saker som gör det svårt att tycka om dem? Jag vet inte heller vilken ålder det är på barnen eller hur relationen och kommunikationen mellan barnens biologiska föräldrar ser ut. Allt detta påverkar såklart er situation och hur jag skulle råda. Mitt svar blir därför på ett generellt plan.

Annons

När barnen märker att du inte "snor" deras förälder och att du gör deras mamma/pappa lycklig kan deras inställning förändras.

Hanna Fischer, psykolog

Först och främst; det är ingen lätt position du har och det krävs mycket tålamod och nyfikenhet, både riktad mot bonusbarnen och dina egna reaktioner inför dem. Jag vill säga till dig precis som jag brukar säga till nyförlösta mödrar som stressar över och skuldbelägger sig själva för att inte känna den himlastormande kärlek de förväntar av sig själva att känna efter en stressande och potentiellt traumatiserande förlossning: ”stressa inte, fortsätt att vara nyfiken och öppen mot barnet så brukar kärleken komma allt eftersom”. Så, släpp krav och förväntningar på att du måste älska bonusbarnen. Det måste du inte. Däremot måste du behandla dem på ett respektfullt och vänligt sätt. Det blir ofta lättare att göra om man tillåter sina ”otillåtna” känslor och samtidigt fokuserar på att vara nyfiken på sina bonusbarn. Visa intresse, men förvänta dig inget tillbaka förrän efter ett tag. Om de är kyliga, låt dem vara det och ta det inte personligt.

Annons

Försök att se ”bortom deras beteende”. Ofta är detta avståndstagande liksom jämförelser (till din nackdel) med deras biologiska mamma ett uttryck för den lojalitetskonflikt de upplever. Jag har i mitt jobb många gånger hört barn berätta att det kan kännas som ett slags svek mot den biologiska föräldern att tycka om/bjuda in den ”nya mamman eller pappan”. I synnerhet om den biologiska föräldern har svårt att acceptera den nya relationen och kanske t o m talar illa om denna/e. Barnen kan känna ett outtalat krav på att ”hålla på rätt lag” och gör det ibland genom att vara trogen den biologiska förälderns överlägsenhet i förhållande till dig. Ha överseende med detta. Att finnas kvar, vara tillgänglig trots avvisanden, att inte reagera starkt emotionellt eller vara långsint lönar sig oftast i längden. Att investera i relationskapitalet på detta sätt är ofta ett arbete som bär frukt allt eftersom. När barnen märker att du inte "snor" deras förälder och att du gör deras mamma/pappa lycklig kan deras inställning förändras. Påminn gärna dig själv i jobbiga stunder att barn förändras och att det som är utmanande idag inte betyder att det kommer vara det för evigt.

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: TT/Motherhood

Annons