Maxine om bulimin: ”Det gäller att välja att vara frisk varje dag”
Många nya känslor, ett illamående som aldrig verkar vilja ge med sig och en kropp som förändras varje dag. Att vara gravid är fantastiskt men kan också vara alldeles fruktansvärt. Du har valt barnet, men den nya kroppen och allt som kommer på köpet var du kanske inte riktigt beredd på.
Motherhood har tidigare skrivit om att var tionde nybliven mamma i Sverige kan lida av ätstörningar. Ett tungt, men viktigt ämne att lyfta. Därför valde vi att prata med Maxine Nordlindh som lidit av bulimi i många år. Nu är hon gravid och har hittat några sätt för att förhålla sig till sin nya kropp. ”Ibland viskar ätstörningsdemonen högre i örat och vissa dagar mindre. Det gäller att välja att vara frisk varje dag”, säger Maxine. Här ger hon sina bästa råd och tips.
Maxine Nordlindh om sin graviditet och bulimi
Berätta, när märkte du att du var gravid?
– Jag hade haft tre månader av väldigt besvärliga post-covid symptom som hade bland annat ställt till det med min mens så att den inte var riktigt regelbunden. När min mens en dag i mars var försenad två dagar så tänkte jag inte att det var så konstigt, men valde att ta ett test för säkerhetsskull. Höll på att svimma! Bebis var inte planerad, men en väldigt glad överraskning!
Hur har du mått så här långt?
– Det har varit lite olika. I början mådde jag konstant illa, fick svimningar, yrsel, trötthet, huvudvärk och ont i kroppen. Men i somras vände det och jag började må mycket bättre. Just nu mår jag kanon psykiskt. Känner mig lugn, avstressad, harmonisk och lycklig. Det är som att mina vanliga orostankar inte riktigt kan nå mig. Fysiskt är det helt okej, jag är bara lite trött.
Maxine Nordlindh
Ålder: 32.
Familj: Mannen Emil.
Gör: Jobbar som ekologisk frisör.
BF: 28 november 2021.
Följ: @maxinenordlindh.
Du har hela tiden varit öppen om dina ätstörningar. Varför har du valt att vara det?
– Jag är en helt vanlig person som ställde upp i ett tv-program som gjorde att jag fick mångas ögon på mig, jag har velat göra det bästa av det genom att visa mig mänsklig. Idag är jag frisk från min bulimi och kan visa att det finns ett liv bortom sjukdomen, vilket man oftast inte tror när man är sjuk.
På sitt Instagram-konto skriver Maxine om sin bulimi.
Hur mår du idag?
– Idag mår jag bra. Men i och med att jag var praktiserande ätstörd i hela 13 år kan jag nog ändå inte riktigt kalla mig helt frisk. Jag är fysiskt frisk, jag kräks inte. Men tankarna lämnar en nog aldrig helt. Ibland viskar ätstörningsdemonen högre i örat och vissa dagar mindre. Det gäller att välja att vara frisk varje dag.
Hur tacklar du sämre dagar?
– För tillfället har jag inte så mycket dåliga dagar. Däremot har tanken slagit mig att det finns en risk att jag kanske kommer må dåligt efter förlossningen när hormonerna lämnar mig. Jag löper högre risk att drabbas av förlossningsdepression då det finns i familjen vilket jag har flaggat för till min barnmorska. Jag hoppas att om detta händer mig så kommer jag få bra stöd.
”Emil har varit ett jättebra stöd hela vägen och det är jag otroligt tacksam för” säger Maxine.
Vad vill du säga till den som tycker att det är jobbigt när kroppen förändras?
– Det är svårt att se sin kropp förändras, sök stöd och hjälp om du mår dåligt. Själv trodde jag att det skulle kännas värre än vad det gör. Men smällen kan ju också komma efteråt när ungen är ute, att det blir svårt att hantera att kroppen inte är som den en gång var. Händer detta så kommer jag definitivt ta hjälp.
Har graviditeten påverkat ditt mående?
– Jag vet inte om det är gravidhormonerna, att livet faller på plats eller både och som gör att jag mår väldigt bra just nu. Är avslappnad och förväntansfull. Har sällan ångest vilket jag annars har en hel del.
Hur har du gjort för att INTE må dåligt?
– Just nu har jag inte gjort så mycket, kroppen har ordnat detta åt mig. Det är som att jag hela tiden är lite lite hög. Jag hoppas på att få behålla den känslan graviditeten ut!
Något du vill säga till den som är gravid och lider av en ätstörning?
– Våga be om stöd och hjälp. Jag berättade för min barnmorska redan vid första inskrivningssamtalet och blev remitterad till en dietist direkt. Sök även stöd hos familj, vänner eller eventuell partner. Man ska inte behöva känna sig ensam med sina demoner i en sådan krävande tid.
Foto: Instagram/privat