Martina, 32: Vi gick ner i arbetstid för att få vardagen att gå ihop
En vardag med jobb, förskola, skola, läxläsning och aktiviteter – ja, de flesta föräldrar kan nog skriva under på att det är ett evigt pusslande för att få dagarna att gå ihop.
För trebarnsmamman Martina Rensmo Widlund, 32, och hennes man Andreas fanns det en lösning som skulle göra det lättare för dem.
– Det är nu barnen är små. Jobba kan vi göra sen, säger Martina.
För mycket jobb ledde till sjukskrivning
Martina Rensmo Widlund, 32, och hennes man Andreas har länge varit ett par och innan de fick barn såg deras liv annorlunda ut.
– Båda jobbade 100 procent och jag hade precis fått ett fast jobb inom trädgård, när vi upptäckte att jag var gravid med första barnet.
Efter föräldraledigheten blev det full fart framåt för Martina. Hon berättar att arbetstiden fördelades mellan heltidsjobb, olika teatergrupper samt egen massageverksamhet.
– Att jobba så mycket under småbarnsåren är något jag inte rekommenderar.
Martina Rensmo Widlund
-
Ålder: 32 år.
Familj: Mannen Andreas, 39, och tre barn i åldrarna 2, 6, och 9.
Bor: Kumla.
Gör: Både Martina och Andreas arbetar som parkarbetare.
2018 tog det stopp och Martina blev sjukskriven på grund av stress. Under tiden som följde fick hon tid för reflektion, och hon började prioritera annorlunda.
– Efter min sjukskrivning har jag ett annat tänk om vad som är viktigt i livet, säger Martina och fortsätter:
– Min man har alltid haft ett stort fokus på familjen. För honom har det alltid varit självklart att sätta familjen främst även fast han älskar sitt jobb.
Gick ner i arbetstid när de fick barn
Idag har paret tre barn tillsammans och visst är det stor skillnad på vardagspusslet jämfört med när familjen bestod av endast två vuxna.
De insåg ganska snabbt att något behövde justeras och Martina berättar att lösningen för dem var att både hon och mannen gick ner i arbetstid.
– Just nu jobbar vi ca 87,5 procent och kan sluta tidigare, några dagar tillsammans. Vi ska precis göra om vår procent igen så vi slutar alla när storgrabben slutar skolan, då kan jag eller min man hämta alla barn samtidigt. Som vi tänker nu kommer vi sluta jobba samtidigt en dag i veckan, vilket gör att hela familjen kan landa hemma tillsammans.
Martina menar att det här har gjort så att de har mer tid för återhämtning, mer tid för varandra, barn och hemmet. Barnen får också möjlighet till lugn och ro, vilket gör att de lättare orkar med sina läxor och aktiviteter.
Det vanligaste är ju att en av föräldrarna går ner i arbetstid, var det några diskussioner om det hos er?
– Vi har liksom mer valt själva, än tillsammans kan man säga. På grund av min historia för att orka vara en bra mamma och en bra kollega fixar jag inte 100 procent särskilt bra. Jag har testat och det går – men är det värt det?
– Min man har tackat nej till en chefstjänst. Han har sagt att han inte kommer jobba 100 procent så länge barnen är små vilket jag fått acceptera, liksom han får acceptera att jag inte heller tänker göra det.
”Många undrar vad vi gör när vi kommer hem”
Att gå ner i arbetstid har många fördelar, men många tänker att den ekonomiska biten kan väga tyngre – det blir ju mindre pengar på kontot.
– Vi lever på våra låga utgifter. Vi är båda rätt ekonomiska och köper gärna begagnat. Vi skippar stora semesterresor och väljer istället några nätter med husbilen som vi får låna av Andreas föräldrar.
Vad har ni fått höra för kommentarer angående ert beslut?
– Dels att det ser så mysigt ut när vi lämnar tillsammans på morgnarna, dels att de inte förstår varför båda slutar tidigt samtidigt. Många undrar också vad vi gör när vi kommer hem. Då brukar jag alltid svara att vi fikar och tar det lugnt, avslutar Martina.
Foto: TT/Privat