En del av

Fördelningen av pengar kan påverka hur du känner för din partner

03 jun, 2021
AvSara Schedin
FotografTT / motortion films
syn på ekonomi
Att ständigt ryka ihop om pengar med sin partner tär på relationen. Familjerådgivaren Annika Lindén tipsar om hur ni kan gå tillväga för att komma överens om ekonomin.
Annons
6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplatsBrand logo
6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplats

Trots att många gärna drar ut på det så länge det går, är det nästintill omöjligt att ha en lång relation utan att ta upp ämnet pengar. Eftersom det finns många olika sätt att se på ekonomi, blir det lätt en källa till konflikt. Familjerådgivaren Annika Lindén råder alla par att göra grundjobbet tidigt i relationen, det vill säga att sätta sig ner och prata om sina tankar om pengar och hur de ska fördelas.

– Det är vanligt att man tänker att ens partner har samma syn på ekonomi som en själv, trots att så ofta inte alls är fallet. Den ena kanske förknippar pengar med trygghet och gärna sparar på hög, medan den andra tycker att pengar är lika med frihet och gärna köper lyxiga saker och resor. Man navigerar helt enkelt utifrån två olika kartor. Då bör man inte fastna i sakfrågor, utan istället försöka förstå grundbehoven bakom de olika synsätten, säger hon och tillägger:

Annons

– Det viktiga är att inse att det egentligen inte finns något rätt eller fel, utan att det handlar om att kompromissa.

Har ni lika ekonomiska villkor i relationen?

Enligt Annika Lindén bör man också gå igenom för- och nackdelar med olika typer av upplägg, som exempelvis delad eller gemensam ekonomi, och framförallt prata om vilka de relationella konsekvenserna blir av hur man väljer att göra. Det finns alltid en risk att de val man gör kan ha en betydelse för känslan av samhörighet, intimitet och kärlek i relationen.

– Tänk dig till exempel om du kommer in i en ny relation med barn från ett tidigare äktenskap och du förväntar dig att ni ska dela lika på allt, medan din nya partner inte alls tänker så. Om ni bestämmer att du ska betala mer för att du har barn, behöver ni också diskutera om, eller hur, det kanske kommer att påverka dina känslor för din partner på sikt, säger hon tillägger:

– Det bästa sättet att undvika bråk om pengar är såklart att se till att ha lika ekonomiska villkor i relationen, men det är det långt ifrån alla som har.

Annons

Pengastress kan leda till bråk

Stress och oro över att pengarna ska räcka till är en annan vanlig anledning till att par ryker ihop om ekonomin.

– Om man har sämre ekonomiska villkor innebär det ofta ett slitage i relationen. Det kan exempelvis ske när man får barn, då det ibland händer att en väljer att gå ner i arbetstid för att få ihop livspusslet. Det kan då vara bra att tillsammans titta på vilket liv man vill leva och vad som egentligen är viktigt. Om man inte har jättemycket pengar, har man förhoppningsvis lite mer av något annat, till exempel mer tid och energi.

Planera in tid för samtal om ekonomi

Gör man grundjobbet och ser till att få en djupare förståelse för varandras syn på ekonomi, kommer bråk om pengar att uppstå mer sällan. Men att helt slippa de där situationerna då man krockar ordentligt kan vara svårt. Oavsett vad man bråkar om ska man försöka att inte hamna i en upptrappning, där båda försöker att sälja in sin egen idé och att den andra har fel, förklarar Annika Lindén.

Annons

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

– Det är inte den bästa utgångspunkten för att hitta lösningar. Istället bör var och en få berätta om sina tankar i lugn och ro, och då göra det med så lite argumentation som möjligt. På så sätt får man istället känslan av att det finns två rätt, istället för ett rätt och ett fel, och att de är olika. Resultatet blir att man blir mer av ett team som ska lösa problemet “olikhet”, snarare än att man sitter i varsin skyttegrav, säger hon och fortsätter:

– Det är också viktigt att den som har en fråga som den vill ta upp flaggar för det innan. Om man planerar in en tid för ett samtal, och sätter en rubrik för vad det ska handla om, känner den andra sig inte överrumplad och har också tid att tänka igenom sin syn på saken.

Annons