Måste föräldrar leka med sitt barn? Så säger experten
När en förälder får se sitt barn leka är det som att man får se den bästa teaterföreställningen från första parkett. Det är så mysigt att lyssna när barnet hittar på en handling, pratar med olika röster och se när hen använder sin fantasi.
Men varför är leken så viktig?
Se också: 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslor
Reyhaneh Ahangaran är legitimerad psykolog och arbetar inom medicinsk psykologi på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Hon skriver böcker, föreläser och har lång erfarenhet när det gäller barn och unga. Reyhaneh menar att leken är en viktig del av barns utveckling.
– Det är genom leken som barn får möjligheten att utveckla sitt sociala samspel med andra, lära sig mer om världen och får en chans att tolka den och göra den mer begriplig. Dessutom utvecklar de sitt språk, sin fantasi, empati och sin motoriska förmåga, säger hon.
En annan viktig del är att det är tack vare leken som vuxna kan förstå mer om vad barnen tänker och känner samt att barnen ofta bearbetar saker som de varit med om, genom att just leka.
Därför är det bra att barn leker med andra
När barn är små kan man ofta se att de leker bredvid varandra, och kanske inte alltid tillsammans. Att de sysslar med olika saker stör dem inte det minsta, oftast trivs de i sällskapet men vill leka för sig själv. I takt med att de blir äldre ändras deras sätt och de blir mer intresserade av att göra något tillsammans med andra barn – vilket är en stor fördel.
Reyhaneh säger att leken är ett bra verktyg för att låta barnen träna på sociala förmågor som är bra att ha inför framtiden.
– När barn leker med andra behöver de lära sig hur man kompromissar, följer regler, delar med sig och att man behöver vänta på sin tur. Det är viktigt för att kunna klara sig vidare i livet.
Som förälder tänker man ofta att det är bra att barn leker bäst med andra som är i samma ålder, men så behöver det inte alls vara. Reyhaneh förklarar:
– När små barn leker med äldre får lära sig mer avancerat språk och regler, och även få lära sig att tackla större utmaningar som blir utvecklande för dem, säger hon och fortsätter:
– Vuxna kan hjälpa till att guida i leken och hjälpa barnet att träna på förmågor som behövs för lek med andra barn. Sen är det också oerhört roligt för barn att se vuxna engagera sig i en lek med dem, att få bjuda in den vuxna till sin värld och få dela den upplevelsen tillsammans. Det gör mycket gott för relationen.
Ibland får man höra att det är bra att barn lär sig leka själva. Skulle du säga att det stämmer?
– Det är bra för ett barn att träna på olika förmågor, och att stå ut med att vara själv. Att leka själv är en förmåga och en styrka som gör att man kan känna sig mer självständig och inte så beroende av andra. Det finns också fördelar med att få bestämma helt själv över leken och vad man vill göra. Ja, att få utforska sin egen fantasivärld fullt ut utan att någon annan lägger sig i.
Måste föräldrar leka med sitt barn?
Det är inte alltid som det finns ett annat barn i närheten och det är inte alltid en familj består av fler barn än ett. Reyhaneh menar att det är bra om man som förälder ibland tar sig tiden till att leka med sitt barn, speciellt de gånger när barnet bjuder in till lek.
– När föräldrar leker med barn på barnens villkor är det något som verkligen stärker relationen mellan barnet och föräldern.
Dock vill hon vara noggrann med att understryka att det inte betyder att föräldrar behöver starta upp en massa lekar eller att man måste leka med barnet jämnt. Barn behöver få träna på att sysselsätta sig själva.
Att vara en bra förälder handlar om så många olika saker, framför allt att ge värme, omsorg och ta barnets behov och mående på allvar. I detta ingår att visa intresse för sitt barn och ge av sin tid till barnet och ibland kan det inkludera att vara med en stund i en lek, men det finns också andra saker som bidrar, som att exempelvis läsa en bok vid nattningen och prata om hur dagen har varit. Barnet får känna att föräldern bara finns till för hen just där och då.
Men i en hektisk vardag där det är ett evigt pusslande med logistik och alla måsten, hur ska man som förälder tänka för att inte ha dåligt samvete över att man inte hinner leka med sina barn?
Reyhaneh vill påminna om att det finns många andra saker som man kan göra – och som man förmodligen redan gör. Som att vara den bästa föräldern till just dina barn.
– Det viktigaste är omsorg, värme, ramar och kramar. Man visar omsorg om och kärlek för sitt barn i många saker man gör i vardagen, ibland utan att ens tänka på att det. Om man inte har möjlighet att just leka med dem är det helt okej, det är totalen av all kärlek och omtanke i vardagen som är det viktigaste.
Finns det några fördelar med att inte leka med sina barn?
– Allt handlar om balans. Det finns ingen fördel med att föräldrar aldrig leker med sina barn, men det beror lite på vad man lägger in i ordet lek. Däremot ska en förälder inte känna att hen alltid behöver underhålla sitt barn och se till att barnet aldrig leker självt, det är bra för barn att stå ut med att vara lite uttråkade ibland och sysselsätta sig själva, avslutar hon.
Foto: TT/Anna Tärnhuvud