Kampen att bli förälder drev Anna och Jenny Ann att starta fertilitetstjänst
Kvinnor ska inte behöva känna som de själva gjorde under sina under sina försök att bli mamma.
Det tyckte entreprenörerna Jenny Ann Ax:son Johnson och Anna Sane när de träffades i företagsvärlden för ett par år sedan. De började prata med varandra och förstod att de båda gått igenom jobbiga upplevelser i samband med att de försökte bli gravida. Och båda bar de på känslor av sorg, ensamhet och förvirring.
Med sina egna upplevelser som driv, är Jenny Ann och Anna nu i färd med att bygga en tjänst för alla som bättre vill förstå fertilitet.
– Om jag ska försöka sammanfatta min egen fertilitetsresa kan man säga att det började med att jag fick ett antal missfall. Där började också många hundra timmar av googling. Man försöker ta reda på precis allt, vad det beror på, vad som kan hjälpa, säger Jenny Ann Ax:son Johnson.
Jenny Ann Ax:son Johnson: Fertilitet är mytomspunnet
Har man ställt in sig på att försöka bli mamma och föräldrar är det svårt att tänka på något annat när det sen inte funkar, vittnar hon. Efter flera missfall hade hon testat alla tips – högt och lågt – för att förbättra chanserna för graviditeten att fortgå.
– Jag har gjort så konstiga saker, alltså. Ätit skogsduva, bland annat. Till slut blir man desperat och hoppar på vad som helst, hela livet började handla om att söka upp information och följa upp olika trådar. Att ha nedsatt fertilitet klassas ju egentligen som en sjukdom, men det finns nog ingen annan sjukdom som är så mytomspunnen och missförstådd. Jag tror inte man lika ofta säger "försök vila" eller "ät den här konstiga grejen" till någon med cancer.
Jenny Ann berättar om ett tillfälle då hon skulle försöka varva ner med mindfulness för att få mer ro i kroppen.
– Instruktören sa Fundera på hur stor betydelse dina problem har om fem år? Och ja, väldigt stor betydelse, blev ju svaret i mig då. Att inte kunna bli gravid är verkligen en speciell sorg, som det är svårt att förstå om man inte går igenom den själv.
För Jenny Ann slutade det med att hon och hennes man tog hjälp i Storbritannien. Där utredde man hennes immunförsvar och hon fick immundämpande mediciner för att henne kropp inte skulle stöta bort en graviditet. Det pratas mer och mer om, men än så länge anser man inte i Sverige att det finns tillräcklig forskning för att den här typen av behandling ska anses vedertagen här.
– Det funkade för mig. Med behandlingen slutade min kropp att stöta bort embryot, och resultatet blev att jag idag har tre friska killar, 5, 3 och 1 år gamla, berättar Jenny Ann.
Anna Sane bakom tjänsten Tilly: ”Jag förlorade två barn”
Även Anna fick ett par tidiga missfall. Dessutom tvingades hon och hennes man gå igenom kanske det mest smärtsamma man kan tänka sig.
– Jag har förlorat två barn en tid in i graviditeten för att de inte varit friska. Så för mig har har fertilitetsresan mest handlat om att lyckas få friska barn, men det har också blivit IVF längs vägen, berättar Anna.
När samma fruktansvärda sak upprepade sig andra gången förstod läkarna att det inte bara handlade om en olycklig och oförklarlig slump som man tidigare trott, utan att det troligen rörde sig om något genetiskt. Men man kunde inte identifiera exakt vad eller vem som var bärare.
Även om det fanns ovisshet huruvida en ny graviditet skulle klara sig hela vägen fick de uppmaningen att fortsätta försöka. Förr eller senare skulle de få ett friskt barn, menade läkarna.
– Att behöva föda ännu ett barn utan att få ta med sig det hem kändes dock uteslutet, det fanns inte en chans att jag skulle ta den risken igen. Så vi bestämde oss för att testa något nytt och använda donerade ägg för att minska risken, säger Anna.
När Motherhood pratar med Anna och Jenny Ann över videosamtal, står Anna samtidigt och vaggar sin bebis i sele. En 4 veckor gammal liten pojke.
Så funkar tjänsten
Jenny Ann och Anna kände direkt att de förstod varandra när de träffades i ett start-up-sammanhang för två år sen.
Mötet resulterade i att de båda lämnade sina jobb för att starta Tilly, en tjänst som kan hjälpa kvinnor och män i liknande situationer.
Bland annat kan den som använder tjänsten få hjälp att med ett test kolla upp sin fertilitet och vilka potentiella utmaningar man har. I dagarna lanserar de också en app som ska hjälpa till att hålla koll på cykel och behandling, men där man också kan söka pålitlig information och prata med andra i liknande situation.
– Det finns inte direkt någon brist på information online idag, utmaningen är att förstå vad som är relevant för en själv. Vi vill personalisera mer – göra det enklare att ta kontroll över sin resa, säger Jenny Ann.
Det finns många tabun att bryta och många myter att döda, säger Anna.
– Jag har aldrig varit en person som hängt mycket i grupper på nätet. Men när jag gick igenom allt det här så blev forum väldigt viktiga – de fick mig att förstå att jag inte var ensam om att känna mig avundsjuk på vänner, om att vara besatt av leva “rätt”och så vidare. Jag kände mig helt enkelt mindre ensam och det är väldigt viktigt i en kris.
Tilly har också ett instagramkonto här.
Foto: Tilly