Familjen kör livsstilen "zero waste" – slänger aldrig skräp
– Vi köper alla leksaker, kläder och sportprylar second hand och handlar i bulk utan avfall nio av tio gånger, säger Hanna.
Här är deras tips på hur man gör det kul att leva mer miljövänligt!
När Hanna fick sitt första barn var det som att hennes intuition vaknade. Plötsligt kändes nya frågor helt självklara – vad är det för jord vi lämnar till nya generationer och hur hänger vår väldigt bekväma vardag ihop med jordens resurser?
Tankarna blev starten på en ny livsstil för deras familj. Att leva ett liv där de bryr sig mycket om planeten känns idag naturligt, säger Hanna Hervall.
– Det är något jag tror att vi alla har med oss och känner men vissa känner starkare och väljer att lyssna och agera mer på än mängden. Jag tror många känner att det är för stort och för svårt, vi lever i en kultur där man är väldigt frånkopplad från hur allt hänger ihop, frånkopplad från jorden.
Familjen Hervall
Vem: Hanna, 37, jobbar med hållbarhet på ett företag och maken, 38, jobbar inom byggbranchen. Thea, 10, och Alex, 7.
Bor: i Östersund, nyligen hemflyttade från Australien där barnen växte upp
Lever: Enligt filosofin "zero waste" då man till exempel handlar kläder och saker second hand, och mat förpackat i större bulk för att slippa onödigt avfall. Kör bränslesnål bil och drömmer om att flytta till en gård.
Hanna och maken fick ytterligare ett barn. Och att ha fokus på annat än henne själv kändes som det enda naturliga när hon blev mamma, säger hon.
– Det blev mindre fokus på ens egen lilla värld med bekvämligheter som man klarar sig bra utan. Man skiftar synsätt och livet blir mer meningsfullt.
– Det var som att man fick tillbaka de urkrafter och insikter man hela tiden haft men som legat i dvala.
"Gick att leva utan"
Det som Hanna, hennes man, dottern, 10, och sonen, 7, gör mer konkret är egentligen enkelt, menar hon.
De har nyligen flyttat hem till Sverige och Östersund från Australien. Där jobbar Hanna med hållbarhetsfrågor på ett företag och hennes man inom byggbranchen. Förutom att de ibland behöver köra sin bränslesnåla bil, försöker de bidra till minimal påverkan på planeten genom att konsumera på ett helt annat sätt än innan de fick barn.
I slutet av månaden har de aldrig gått ut till den vanliga soptunnan och slängt soppåsar. Istället lever de enligt filosofin "zero waste". Det innebär att man lämnar så lite skräp efter sig som möjligt.
Till exempel köper man mat i lösvikt, handlar second hand och köper matvaror och annat i större bulkinköp. Förutom tankarna när hon blev mamma var det också en video på Facebook som kickade igång viljan hos henne att testa livsstilen.
Där en kvinna visade upp allt skräp hon lämnat efter sig under flera år – allt rymdes i en liten glasburk.
– Jag blev så inspirerad att det gick att leva utan allt det som brukade frustrera mig så mycket – skräp från matvaror och så vidare. Det var jag som var drivkraften, och inte helt utan motstånd från min man, men nu i efterhand så är min man helt såld på idén han med.
– Vi köper alla leksaker till barnen, kläder, sportprylar second hand och handlar i bulk utan avfall nio av tio gånger, förklarar Hanna.
Letar upp miljövänliga alternativ
När de behöver något som absolut inte går att köpa second hand, och inte kommer gå att hitta begagnat, ser de till att aldrig köpa plastförpackade saker.
– Begränsa prylar du köper, köp second hand eller tänk att det ska hålla för fler användare än en själv. Det är mycket man klarar sig utan, säger Hanna och fortsätter:
Bli mer klimatsmarta i familjen? Så gör ni och så blir det kul!
Tre tips från familjen Hervall:
- Stäng av autopiloten som styr hur vi handlar och lever 99 procent av tiden.
- Var nyfiken och villiga att lära er tillsammans som familj – följ era intressen och passioner som ni har så blir det både roligt och meningsfullt.
- Bli bekväm med att vara lite besvärlig ibland och våga ifrågasätta det som känns fel – du sår frön med varje jobbig begäran eller fråga.
– Det finns ett gammalt uttryck som summerar tänket "use it up, wear it out, make it, do it, or do without".
Om man bara letar lite hittar man också miljövänliga och klimatsmarta tjänster och lösningar på det mesta tycker hon.
– Det finns frisörsalonger som samlar in hårklippet och använder för att suga upp oljespill, eller återanvänder aluminiumet för slingor och så vidare. Det finns folk som drivit på utvecklingen på sitt område överallt – det är bara att söka så finner man.
Familjens livsstil resulterar inte bara i att färre nyproducerade prylar köps. Precis som kvinnan med glasburken slänger de väldigt lite sopor.
– Vi har lite återvinning i slutet av månaden som glas, papper och metall.
"Barnen blir kreativa"
Hanna berättar att hela familjen blivit som immuna mot konsumtionshets. Barnen har helt och hållet vant sig vid att man får ha tålamod om det är något man vill ha – och leta på second hand tills man hittar det.
– Min son har länge önskat sig ett elektriskt lego tåg och har haft sånt tålamod då han vet att det blir när vi hittar något som finns begagnat, det gjorde jag i julas. Då hittade jag ett superfint och han har lekt med det varje dag sedan dess, säger Hanna.
Barnen har lärt sig att vara kreativa och använda sådant de redan har när de leker eller skapar saker, säger hon.
– De förstår mycket bättre än vuxna och har såna kloka argument. Lycka för dem är när man efter lite tålamod hittar precis det man önskat sig för en procent av ursprungspriset och som dessutom har varit omtyckt av en person innan!
Om familjen vill ge bort något till någon blir det en upplevelse eller något hembakat. De äter bara vegansk mat och lagar den från grunden med matvaror som är i säsong.
Blir det aldrig jobbigt?
– Nej aldrig, mödosamt ibland absolut... men som all förändring kräver även denna omställning, tid och energi för att ta fart. Sen går det av bara farten och det blir en rolig, lärorik och upplyftande resa. Många inspireras och hakar på. Man möter sällan folk som tycker det är en dålig idé, snarare säger folk "Men att inte jag tänkt på det redan, så självklart!".
– Man blir såklart bättre på att planera och organisera sitt liv utefter det man själv tycker är viktigt, inte vad andra eller samhället tycker är viktigt. Vi lever efter våra värderingar varje dag och det känns så rätt att det blir omöjligt att ta ett steg tillbaka och agera som man kanske gjorde förr.
Foto: Privat