Lite pengar i jul? 7 tips för ett fint firande och klarad budget
Är julen extra knaper i år – vad än det betyder för just dig och din plånbok? Eller längtar du efter att en gång för alla ha några slantar kvar i januari?
Det är verkligen förståeligt om man känner sig utanför eller inkapabel som inte kan göra julen så som man drömmer om för sina barn. Men kom ihåg fina förälder, ingen dömer dig och du gör ditt bästa. Det vet vi.
Se också: Så får du ekonomin att gå ihop i jul
Det kommer alltid fler chanser att fira. Och det går faktiskt att få en drömmig jul även på minimal budget. Kolla in våra sju tips och checka av om du tänkt på alla inför årets julfirande. Förhoppningsvis gör det att du inte står ruinerade efter nyår!
Fira jul på lite pengar – 7 budgettips
Ett första tips är att börja planera julen i god tid om du vill ha slantar kvar när den är över – eller pengarna är knappa. Då kan du i lugn och ro göra prioriteringar och se över vilka resurser som finns och inte.
1. Sätt en spenderagräns för julklappar
0 kronor, 100 kronor, 1000 kronor eller vad din budget tål. Börja med att sätta en budget för dina julklappsinköp, eller andra inköp i jul. Kom ihåg att det går fint att ha en budget på 0 kronor här. Julen får lov att handla bara gott sällskap, julpyssel med material från skogen och att titta på tv (även om handel och reklamskyltar inte alltid vill få det att framstå så).
2. Återanvänd och uppcycla
Använd gratistidningar som inslagspapper, sy om en tröja i julklapp till någon, lägg ärvda klappar under granen och låna en klänning till julfesten. Fick du en klapp du inte använder? Ge den till någon annan!
3. Välj mat med omsorg
Fundera på vad du och er familj faktiskt vill äta i jul. Ofta blir matrester över efter storhelger – för att vi egentligen inte tycker om smakerna eller så var det bara en person som faktiskt åt sill. Skippa maten som inte går hem hos alla.
4. Välj – och välj bort – upplevelser och saker
På tal om att prioritera så kan du tänka likadant även för övriga delar av julledigheten. Blir det tight att köpa tågbiljett för att hälsa på släkten, medan det finns pengar till julklappar? Vill du hellre prioritera att fixa nyårsmiddag men avstår helst julen? Måste de vuxna i släkten verkligen få klappar? Fundera vad som är viktigast för dig och låt de pengar som finns (om det finns några pengar) hamna på rätt saker.
5. Tacka ja till hjälp
Det kan ta emot lite att säga ja men när du är host för en middag, julafton, ett kalas eller en fika vill gästerna ofta ta med något. Våga säga ja, och be om något som faktiskt drar ner på dina kostnader. Till exempel kan du föreslå att gästerna tar med en maträtt till barnen, dryck eller en kaka.
6. Prata med dina nära och kära
En stor del av oron kring pengar vid jul kan ligga i att inte kunna ha det som alla andra – eller passa in i traditionen. Men vi lovar, din närmsta familj och dina vänner kommer förstå. Säg att det är extra tufft i år och att du helt enkelt behöver skippa julklapparna/dekorationer/julgran/nya kläder/extra god mat. Ingen dömer dig.
7. Kolla upp gratis aktiviteter
Nej, alla har verkligen inte råd att åka till fjällen på jullovet. Däremot brukar kommuner, kyrkor och organisationer alltid anordna roliga aktiviteter, julklappsutdelningar, matutdelning och annat som är helt gratis. Googla vad som finns nära dig. I vår tipslista med saker att hitta på under jullovet är flera alternativ gratis!
Foto: TT
Inspiration: homestolove