En del av

Expertens enda råd: Så blir ni av med tjatet hemma

19 maj, 2022
AvHannah Bergroth
Hur är det hemma hos er? Känns det som att det enda du gör är att tjata på barnet? Barnexperten och beteendevetaren Paulina Gunnardo ger sitt allra bästa tips på hur du kan undvika det.
Annons

Att vara förälder är för det mesta alldeles underbart, men på köpet kommer det vissa saker som testar tålamodet rejält. Det som nog alla föräldrar har gemensamt är att vi behöver tjata på våra barn. Det kan handla om precis allt – tvätta händerna innan middagen, sitta still vid köksbordet eller när barnet ska klä på sig pyjamasen.

Hur blir du när barnet inte lyssnar? Behåller du lugnet eller tappar du tålamodet när du behöver säga samma sak om och om igen?

VIDEO: Se hur ni blir av med tjatet hemmaBrand logo
VIDEO: Se hur ni blir av med tjatet hemma

Varför tjatar föräldrar på sina barn?

Tjat handlar ofta om att föräldern utgår från att barnet förstår och att det finns en tro på att barnet ska klara av något. Det är därför man kanske blir frustrerad och börjar tjata, menar Motherhood-bloggaren, mamman och beteendevetaren Paulina Gunnardo.

Annons

– Förutom att fundera över om barnet verkligen klarar av det vi ber hen om är det enda bästa tipset den så kallade ABC-metoden och det handlar lite om att man ska kunna välja sina strider säger hon.

Paulina Gunnardo
Paulina Gunnardo.

ABC-metoden mot tjat – så funkar det

Paulina berättar att ABC-metoden betyder att man kategoriserar alla måsten. Är det mycket tjat i perioder blir det frustration och gnissel i familjen och så sliter det ofta på relationen, det. Genom att lägga allt som barnet behöver göra under olika kategorier kan man förenkla och förhindra många onödiga bråk. Paulina förklarar:

– A är sådant som är superviktigt, som exempel att barnet ALLTID ska gå på parkeringen. Där springer man inte. Det som finns under A kan inte diskuteras, där behöver man som förälder vara tydlig med vad som gäller. Under kategori B finns också sådant som är viktigt, men just här kan man faktiskt släppa in barnet. Som exempelvis tandborstning. Det är viktigt att borsta tänderna, men här kan barnet få vara delaktig i när och hur det ska gå till. Ni kan diskutera och komma fram tillsammans när hen ska borsta sina tänder – är det före eller efter frukost?

Annons

– Under kategori C ligger saker som inte är så viktiga. Visst, man kanske skulle vilja att barnet gör det här, men det får helt enkelt komma på sikt. Saker som att borsta håret eller byta kläder ifall de är lite smutsiga är ingen fara, just nu.

SE OCKSÅ: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
SE OCKSÅ: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Därför är ABC-metoden bra

Det som är så bra på ABC-metoden och att ha med sig det tänket i sin vardag, är att barnet kommer märka att det finns skäl till att vi ber dem om saker, att saker är olika viktiga och att vi verkligen står fast vid en del regler, som att gå på parkeringen.

– När man säger saker som exempelvis ligger under kategori A, ja då visar man att det finns saker som verkligen är viktiga och som vi måste stå fast vid. Förutom att man får en struktur i vardagen ger det dessutom barnet en trygghet i att föräldern inte kommer ge med dig. Det lönar sig helt enkelt inte att göra tvärtom, säger Paulina.

Annons

Som förälder behöver man alltså sålla och försöka se vad som är viktigt och mindre viktigt. Det kan förhindra tjatet och göra så att vardagstjafsen minskar.

Men hur kan barnet lära sig att det är så här det funkar. Att vissa måsten inte går att diskutera, medan andra kanske inte är så viktiga?

– Som förälder får man vara rak i kommunikationen. Man får säga att det är så här, förklara varför och berätta att vi gör det av kärlek. Man kan inte tjata om precis allt, då tappar man kanske det som är viktigt på riktigt, avslutar Paulina.

Foto: TT

Annons