En del av

Enkelt och gott julgodis med få ingredienser – 9 lätta recept

20 nov, 2020
author Sandra Hiort
Sandra Hiort
Julgodis - enkla och goda recept
Gör enkelt, gott och nyttigare julgodis med några få ingredienser! Välj bland recept med choklad, nötter, frukt och godis för barn. Här är nio favoriter som får det att vattnas i munnen.
Annons
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras avBrand logo
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras av

Superenkelt julgodis med choklad

Vem älskar inte choklad? Här är superenkla varianter av julgodis med choklad, som dessutom är lite nyttigare än traditionellt julgodis.

Recept: Chokladbräck med frukt och nötter

Chokladbräck med frukt och nötter

Chokladbräck kan vara det absolut enklaste och godaste julgodis som går att göra.

Ingredienser:

  • 200 gram mörk bakchoklad
  • 50 gram vit bakchoklad (om du vill)

Valfri topping i lagom mängd, till exempel:

  • Frystorkade hallon
  • Tranbär
  • Hasselnötter
  • Jordnötter

Gör så här: Smält den mörka chokladen genom att bryta ner den i mindre bitar och lägga i en bunke som du värmer i micron eller över ett vattenbad.

Gör samma sak med den vita chokladen och sätt den vita i något du kan spritsa tunt med, till exempel en liten plastpåse som du klipper ett litet hål i ena hörnet på när det är dags att spritsa.

Häll ut den mörka chokladen på en plåt som du har lagt bakplåtspapper på. Spritsa över den vita lite slarvigt över den mörka chokladen. Lägg på den topping du vill ha, i den mängd du föredrar.

Annons

Ställ sedan plåten i kylskåpet tills det stelnar ordentligt. Bryt i bitar när du vill och förvara kallt tills det är dags att äta.

Recept: Hemmagjord trillingnöt

Hemmagjord trillingnöt

Gör du egen trillingnöt som julgodis kan du själv välja hur många nötter du vill ha i.

Ingredienser:

  • 200 gram mörk bakchoklad (byt ut en del mot ljus om du vill)
  • 2 dl rostade hasselnötter

Gör så här: Smält den mörka chokladen genom att bryta ner den i mindre bitar och lägga i en bunke som du värmer i micron eller över ett vattenbad.

Häll i nötterna i chokladen och blanda ihop. Ta en sked och skopa upp tre nötter i choklad (eller fler om du vill) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt lägga upp allt (det blir cirka 40 st), ringla över chokladen som blir över.

Ställ sedan plåten i kylen. Förvara svalt till det är dags att äta.

Recept: Chokladdoppade, juliga marshmallows

Choklad-doppade marshmallows

Välj själv vad du vill dekorera ditt enkla julgodis med, välj nötter om du vill göra det lite nyttigare.

Annons

Ingredienser:

  • Marshmallows
  • Mörk bakchoklad
  • Dekoration, till exempel finhackade hasselnötter, mandelspån eller juliga sockerdekorationer.

Gör så här: Smält den mörka chokladen genom att bryta ner den i mindre bitar och lägga i en bunke som du värmer i micron eller över ett vattenbad.

Doppa marshmallowsen i chokladen så att halva täcks. Doppa i valfri dekoration och ställ ner dem på en bricka med torra sidan nedåt. Ställ svalt så chokladen får torka ordentligt. Förvara svalt tills det är dags att äta.

Juligt nöt- och snacksgodis

Nötter är nyttigt och juligt och juligt i sig men med med juliga kryddor blir det ännu bättre. Här är väldigt enkla recept att göra genom att krydda upp nötter och dadlar.

Recept: Brända mandlar med pepparkakssmak

Brända mandlar

Gott nötgodis med pepparkakssmak, fint att ge bort som julgåva.

Ingredienser:

  • 200 gram skalad sötmandel
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 msk muscovadosocker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • kanel
  • kardemumma
  • mald nejlika

Gör så här: Koka upp vattnet i en kastrull, häll i socker och kryddor och citronsaft. Rör om och låt koka på svag värme under omrörning i cirka 20 minuter.

Annons

Dela upp lösningen genom att hälla över hälften i något annat. Häll i mandlarna med resten av lösningen i kastrullen. Rör om tills det börjar låta om mandlarna – då är det dags att sleva upp dem och lägga på en plåt med bakplåtspapper.

Sprid ut mandlarna och ställ in plåten i kylen i tio minuter. Hetta sedan upp resten av lösningen och häll i mandlarna igen. Rör om och sleva upp igen på plåten. Låt stå och torka över en natt.

Recept: Julkryddade dadlar i olika varianter

Julkryddade dadlar

Dadlar går enkelt att göra juligare med alla möjliga olika smaker.

Ingredienser:

  • Urkärnade dadlar
  • Smaksättare, till exempel kakao, kokos eller lakritspulver

Gör så här: Rulla dadlarna i valfri smaksättare och lägg på en bricka med bakplåtspapper.

Alternativ:

  • Urkärnade dadlar
  • Smält mörk choklad

Gör så här: Doppa dadlarna i chokladen och låt torka på bakplåtspapper i kylen.

Annons

Choklad-doppat fruktgodis

De här recepten tar lite längre tid eftersom frukten behöver tid på sig att torka. Men de är väldigt enkla att göra, har få ingredienser och kräver minimalt arbete. Framför allt blir det jättegott – och är värt att vänta på!

Recept: Chokladdoppade äppelskivor

Chokladdoppade äppelskivor

Julgodis som du enkelt gör klubbor av om du vill genom att lägga sätta fast skivorna på glasspinnar.

Ingredienser:

  • Äpplen
  • Mörk choklad
  • Hackade nötter

Gör så här: Skiva äpplena tunt och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Sätt in i ugnen på 50 grader och låt stå i fem timmar. Stäng av ugnen men låt äpplena ligga kvar på eftervärme i någon timme till.

Smält chokladen och doppa äppelskivorna i den. Lägg dem på en bricka eller plåt med bakplåtspapper och strö över hackade nötter direkt. Ställ in i kylen och förvara svalt till det är dags att äta.

Recept: Kanderade apelsinskivor med choklad

Kanderade apelsinskivor med choklad

Julgodis som både är gott och fint att se på. Toppa med hackade nötter eller kokos om du vill.

Ingredienser:

Annons
  • 3 apelsiner
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl socker + 1 dl socker att vända skivorna i
  • 150 gram smält mörk choklad
  • Eventuell hackade nötter till topping

Gör så här: Tvätta apelsinerna noga och skiva upp dem. Koka upp vattnet med sockret. När sockret är helt upplöst lägger du i apelsinskivorna och kokar på svag värme i cirka 30 minuter. Vänd skivorna några gånger under tiden.

Låt skivorna rinna av innan du vänder dem i strösocker och lägger dem på en plåt med bakplåtspapper.

Ställ in i ugnen på 100 grader och låt skivorna vara inne i en timme, låt dem sedan stå kvar i ugnen, på eftervärme och torkning över natten.

När skivorna är torra smälter du den mörka chokladen är micron eller i en bunke över vattenbad och doppar halva apelsinskivorna i dem.

Vill du ha topping på, till exempel hackade nötter, så doppa skivorna direkt i det också. Lägg sedan skivorna på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet. Förvara svalt till det är dags att äta.

Nyttigt julgodis att göra med barnen

Frukt ÄR godis! I alla fall lika gott som godis ibland. Här är ett par nyttigare varianter på julgodis som kan vara extra roligt att göra tillsammans med barn.

Recept: Kiwigranar med söta julkulor

Fint att se på och gott att äta, gör roliga granar med kiwifrukter.

Ingredienser:

  • Kiwi
  • Granatäpple eller bär till julkulor

Gör så här: Välj mellan att skiva många kiwis och bygga ett torn i granform eller skiva kiwi och lägga halvor i en form av gran på tallrik. Dekorera med granatäpplen eller olika bär.

Recept: Jordgubbstomtar med grädde

Jordguddstomtar

Julens gulligaste godisbitar gör du enkelt av jordgubbar och grädde.

Ingredienser:

  • Jordgubbar
  • Vispad grädde
  • Smält choklad eller svarta sesamfrön

Gör så här: Skär av de spetsiga topparna på jordgubbarna. Se till att jordgubbarna kan stå stadigt på den breda sidan och ställ upp dem på en bricka eller ett fat.

Spritsa grädde på den större delen av jordgubben och sätt på topparna som en tomteluva. Spritsa lite grädde på toppen av luvan. Spritsa ett par små "knappar" på framsidan av tomtemagen.

Dutta smält choklad som ögon eller använd svarta sesamfrön.

Foto: TT

Annons