Emma Sundh: ”Att ha barn är som att följa världens bästa tv-serie”
Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på föräldraskapet precis som det är. Säg hej till journalisten och tvåbarnsmamman Emma Sundh!
Värmlänningen och tvåbarnsmamman Emma började sin karriär i tidningsvärlden och har jobbat på Sveriges främsta modemagasin. Att intervjua designers, mingla med kändisar och sitta front row på modeveckorna runt om i världen var en vardag för Emma. Nu har hon bytt bana.
Hållbarhet lockade
Som frilansande journalist, författare, föreläsare och greeninfluencer med inriktning på hållbarhet är Emma ett känt namn inom klimat- och miljöfrågor. Hon har skrivit böcker och är en av initiativtagarna till Klimatklubben. Här berättar hon om husplanerna på landsbygden, om mammarollen och varför just miljöfrågor blev så viktigt för henne.
Hej Emma, hur mår du?
– Jag mår så himla bra! Har lämnat Stockholm för landsbygden och min barndoms bygd, och upplever första sommaren i prunket. Och jag är alldeles pirrig för vi börjar alldeles strax bygga på vårt hus – ett halmbalshus!
Men wow, vilken grej! Berätta mer.
– Planen är att bygga av lokalproducerade material, undvika klimathaltande material som betong, stål och plast så långt det går och se var gränsen för återbruk går. Min bästa sport!
Emma Sundh
sss
Bor: På landet utanför Karlstad.
Ålder: 38.
Familj: John och två barn – 5 och 6 år.
Gör: Hållbarhetsinfluencer, driver podden PlanBpodden och medgrundare av Klimatklubben.
Följ på: @emmasundh, @planbpodden och @klimatklubben.se
Fantastiskt! Vi kommer tillbaka till det. Men först är vi nyfikna på ditt mammaliv. Hur har det förändrat dig?
– Det har förändrat mig massor! Jag kan uppskatta småsaker på ett annat sätt, men så känner jag också ett större ansvar. Att bli förälder gav mig nya insikter, en sjuhelvetes klimatångest och ett rejält klimat-uppvaknande, vilket gjort att jag ställt om både jobb och liv för att kunna göra mer skillnad för mina och andras barn. Genom vårt sätt att leva och konsumera jiddrar BIG TIME med nästa generations förutsättningar till ett vettigt liv. Vi har ju vetat det i decennier, men poletten trillade ner lite pö om pö och fullständigt stenhårt 2015, och sedan igen under 2018. Vårt klimat kommer att förändras, faktan ligger på bordet, nu är mitt mål är att ha ett vettigt svar när mina barn i framtiden frågar vad jag gjorde när jag hade chansen.
Ja, jösses! Att bli mamma väcker en massa nya känslor och tankar. Vad tycker du är det roligaste med att vara mamma?
– Jag vet inte var jag ska börja. Att få hänga med två roliga, härliga, goa minipersoner som alltid har ett spex eller bus på gång. Som att följa världens bästa tv-serie.
Haha, så himla bra beskrivet. Men när känner du att det är jobbigt?
– När tiden inte går ihop och en känner sig otillräcklig.
För några år sedan bytte du bana och började engagera dig i miljö- och klimatfrågor. Vad var det som hände?
– Jo, dels hände barnen, men så har också allvaret sjunkit in. Klimatförändringarna är inget som är något som händer i framtiden. Det händer nu. Miljoner människor drabbas just precis nu. 2050 ska vi leva inom gränsen för en planet och prognoser visar att vi kommer ha en kvarts miljard människor på flykt undan klimatförändringarna. 2050 är mina barn ungefär lika gamla som jag är nu. Det vore naivt att tro att mina och andras barn kommer ha samma förutsättningar i livet som jag.
Så jag tycker att det är min skyldighet att göra vad jag kan. Inte minst för att jag varit en del av problemet.
Tillsammans med Maria Soxbo och Johanna Nilsson har Emma skrivit Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft.
Berätta, hur går dina tankar om det?
– Jag har varit en del av fossilfesten, och önskar på något vis att jag vågat tänka på konsekvenserna tidigare och engagerat mig. För jag tror mycket handlar om att vi slår bort tanken på en klimatkris. Det är sju resor enklare att bara "leva på", göra som alla andra, tänka "vad spelar det för roll om lilla jag" eller att hoppas att Greta ska fixa biffen. För min del handlar det om att ta ansvar och använda den röst och makt jag besitter, inte lägga ansvaret på nästa generation och tänka på alla de kvinnor och barn som inte har samma förutsättningar att påverka. Som kanske inte bor i ett fritt land, eller som har mer akuta problem att ta tag i – som att få tag i vatten och mat – än att försöka påverka fossilindustrin. Människor som bara hoppas att såna som jag gör vad jag kan. Det är hög tid att prata om vilken roll vi ska ha i klimatkrisen? Vilken sidan av historien vill vi stå på?
Om jag som mamma vill börja göra mer för klimatet och miljön, vad är dina bästa tips?
– Börja med dig själv. Gör en klimatkalkylator och se vad dina utmaningar är. Ta tag i den största utsläppsposten och försöka sänka. Stöter du på patrull? Påverka samhället så att det blir enklare att leva hållbart. Exempelvis, är bilen den största boven? Börja cykla! Finns inga cykelvägar? Påverka för bättre och säkra cykelvägar. Det ska vara enkelt att göra rätt, och det kommer garanterat bli konkurrens mellan kommunerna var en som medborgare kommer kunna leva mest hållbart. Peppa din kommun att ta täten! Alla vill väl bo i en framtidskommun, inte den som halkar efter och är fast i en fossil (i dubbel bemärkelse) stad?
Ett annat tips är att påverka, det vill säga rösta på ett parti som tar klimatet på allvar. Har du en partitillhörighet – påverka att ditt parti tar ett större grepp om klimatet. Inget parti gör tillräckligt, så påverka alla – från höger till vänster.
Hur pratar du med barnen om det här?
– De är fortfarande ganska små så jag snackar nog mer miljö än klimat. De har full koll att vi ska ta hand om naturen, skogen och djuren, inte släppa ut avgaser, flyga, åka bil i onödan eller slänga mat – för det mår miljön inte bra av. Jag har uppfunnit en karaktär som jag kallar för Monsieur Miljö som är den som inte gillar slöseri, för som förälder är det så jobbigt att vara den som säger till. Mycket lättare att skylla på någon annan, haha.
Finns det något du inte pratar om?
– Jag pratar inte om klimatet, att temperaturen stiger, att det ger nyckfulla väder och kan ställa till det för oss, människans möjlighet till mat och dricksvatten. Det är jobbiga ämnen, som jag som vuxen måste ta ansvar för. Och när de stora frågorna kommer ska jag vara väl förberedd, prata om klimat på ett åldersanpassat sätt och ta oron på allvar. Ta barnen på allvar. Det värsta vi kan göra är att vifta bort oron, och förminska den. Ett supertips är boken Prata med barn om klimatet av Frida Berry Eklund som släpptes förra året.
Och när det gäller miljöfrågor?
– De lär ju sig redan supermycket i skola och förskola. Problemet är att vuxenvärlden i mångt och mycket gör ... precis tvärtom. Vi kör bil istället för att cykla och åka kollektivt, shoppar nytt, flyger på semester, svinnar mat, äter mängder av kött och lever som att det inte fanns en morgondag. Samtidigt vet barnen att det är precis detta vi INTE ska göra. Det blir knepigt i ett barns värld. Skavigt. Och hur ska de rättfärdiga sin familjs val? Stå till svars? Det är inte deras jobb. Det är vi vuxna som ska ta ansvar, använda vår röst och makt att förändra. Jag hoppas på mer politiskt styr som gör det enklare att göra rätt och svårare att göra fel.
Vilka är dina bästa tips till alla mammor som vill lära sina barn mer om miljön?
– Läs Frida Berry Eklunds bok Prata med barn om klimatet, och så klart Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft av mig, Maria Soxbo och Johanna Leymann. Lyssna på Plan B-podden där jag och Maria Soxbo gräver i utmaningar och lösningar, men också målar upp ett göttigt, hållbart liv med massor av vinningar. Gå med i Våra barns klimat, en grym organisation som riktar sig till just föräldrar. Och till sist, engagera dig! Bästa medicinen mot klimatångest – att faktiskt GÖRA, påverka och trycka på.
Väldigt bra tips, tack snälla! Nu är det sommar och många härliga dagar framför. Vad har ni för sommarplaner?
– Vi ska mest av allt vara hemma, njuta av bad, hänga med kompisar och göra små utflykter. Och så ska vi ju bygga hus! Mitt i sommaren ska vi ta tåget till Astrid Lindgrens värld. Vet inte om det är jag eller barnen som är mest peppad?
5 snabba med Emma:
Kaffe eller te? Kaffe.
Isglass eller isvatten? Isglass – alla gånger!
Sommarbada eller vinterbada? Sommarbada. Helst på västkusten!
Muta barnen eller tjata på barnen? Både och? Tjata först, sedan muta när en är så trött på sin egen röst att en gör VAD SOM HELST.
Skogspromenader ensam eller cykelturer med familjen? Jag är en social katt som älskar människor runt omkring mig, så hur härjigt det än skulle bli så väljer jag cykelturen.
Foto: Privat