En del av

Sjubarnsmammans knep som gör nattningen med alla barn lättare

04 apr, 2023
author Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
Emelia Karlström med alla 7 barn
”Jag VILL inte sova!” – eller somnar mini samma tid varje kväll? Emelie Karlström, 33, är sjubarnsmamma och har hittat ett sätt som fått alla barn att somna innan klockan sju på kvällen.
– Från den dagen vi blev föräldrar för snart 13 år sedan har vi haft en tydlig kvällsrutin, säger hon.
Annons

Dagen börjar ta slut och nu är det dags med kvällsrutinen. Kvällsfika, pyjamas och en stund i soffan för att varva ner. Väl i sängen vill barnet kanske prata igenom dagen, läsa en bok och lyssna på sin favoritsång. Till slut släcker ni lampan och snarkningarna tar vid.

Tänk om nattningen vore så här lätt alla gånger.

Småbarnsföräldrarna Julia & Louise: Så hanterar vi sömnbristBrand logo
Småbarnsföräldrarna Julia & Louise: Så hanterar vi sömnbrist

Alla föräldrar kan nog känna igen sig i att vissa kvällar är riktigt knepiga. Att få barnet i säng känns som en rejäl utmaning.

Emelie Karlström, 33, är sjubarnsmamma och under sina snart 13 år som förälder har hon lärt sig att en kvällsrutin är nyckeln till att nattningen ska gå så smidigt som möjligt.

– Det ger oss en fungerande vardag som skapar en trygghet för barnen, säger hon.

Annons

Emelie Karlström är mamma till sju barn

Emelie Karlström, 33, beskriver sig som en glad person som alltid försöker möta livet med en positiv inställning. Hon har under många år arbetat som förskollärare, men pluggar nu till undersköterska för att i framtiden kunna arbeta som barnmorska.

Barn är något som alltid intresserat Emelie och att hon är barnkär går inte att ta miste på – med tanke att hon själv nu kan kalla sig sjubarnsmamma.

– Det är alldeles fantastiskt! Jag är väldigt tacksam för vårt stora gäng. Barnen är de bästa i mitt liv!

Emelie Karlström
-

Emelie Karlström

Ålder: 33 år.

Familj: Gift med min Daniel, 35 och tillsammans har de barnen Tove, 12, Viggo, 11, Signe, 6, Inez, 5, Ebbe, 3, Pelle, 1,5 och Astrid 3 månader.

Bor: Hallstahammar.

Gör: Studerar till undersköterska.

Emelie berättar att vardagen med alla barnen rullar på bra, och liksom de flesta familjer handlar det mycket om jobb, skola, förskola och läxläsning – och aktiviteter som fotbollsträningar och dans.

– Även om det är fullt upp försöker vi ändå hinna träffa vänner och resten av våra familjer.

Annons

Viktigt med rutiner

Men för att få en fungerande vardag har Emelie och hennes man varit noggranna med att så gott som alltid göra alla sysslor och ”vardagsmåsten” på samma sätt. De tror att alla människor, vuxna som barn, mår bra av rutiner.

– För oss är rutiner jätteviktigt, jag tror att det är tack vare dem som gör att vår vardag fungerar så bra. Barnen behöver den strukturen och dessutom får vi mer tid tillsammans.

Emelie pussar lilla Astrid på näsan
Emelie och hennes man har haft samma kvälls- och nattningsrutin med alla sju barn, nu senast med lilla Astrid.

Familjen vaknar i princip samma tid varje morgon. Dessutom ser de till att äta middag tillsammans varje dag – och såklart börja med kvällsrutinerna i god tid. Emelie berättar:

– Från den dagen vi blev föräldrar för snart 13 år sedan har vi haft en tydlig kvällsrutin.

Hur ser den ut?

Annons

– Vi äter kvällsmaten kring 17.30. Efter det borstar barnen tänderna och så byter de om till pyjamas. Sedan myser vi tillsammans i soffan och läser en bok.

Emelie berättar att de små barnen lägger sig vid 18:30.

– Jag eller min man sitter med på en pall bredvid deras säng tills de somnar. Ibland tar läggningen allt från tio till 45 minuter, men vi sitter kvar och tysta bredvid.

Har alla barn varit i samma ålder när du börjat med dessa rutiner?

– Ja! Oftast har rutinerna börjat krypa fram efter att vi har kommit hem från BB, men annars så brukar barnen få in våra rutiner redan vid tre månaders ålder.

– Så fort barnen flyttat in till egna rum vid tio månaders ålder och sover i egen säng, börjar vi ordentligt med rutinen – att de ska sova när klockan är kring 18:30.

Men i takt med att barnen blir äldre förändras även rutinen. Emelie berättar att döttrarna Signe, 6 och Inez, 5, börjar bli stora så de nuförtiden kan somna själva, med rumsdörren öppen.

Annons

”Alla ska ligga kvar i sina sängar”

Som hos många andra småbarnsfamiljer kan även Emelies barn vakna under natten, av exempelvis en mardröm. Då brukar hon eller maken Daniel prata lugnt och berätta att det inte är någon fara, att det är bara att försöka somna om.

– Vi försöker undvika att det blir spring mellan sängarna. Målet är att alla ska ligga kvar i sina sängar.

Varför skulle du säga att ni alltid haft en så tydlig kvälls- och nattningsrutin med barnen?

– För att alla ska få en tillräckligt lång och bra sömn, samt att jag och Daniel behöver få ensamtid tillsammans på kvällen.

Har ni kört dessa rutiner oavsett om ni sover hemma eller borta?

– Ja, vi brukar även ha dem om vi är iväg på semester, annars blir det kaos, haha! Oftast tar det två dagar innan barnen har anpassat sig helt till den nya miljön.

Emelie vet inte riktigt hur det kom sig att just en bra kvällsrutin blev nyckeln för att få alla barn att somna innan klockan sju på kvällen. Hon menar att rutiner alltid varit en så naturlig del av familjens liv.

Emelie Karlström med alla sina sju barn
I takt med att barnen blir äldre förändras kvällsrutinen. Men målet är att alla ska förstå vikten av hur viktigt det är med återhämtning och vila.

Men nu har de första barnen blivit stora och självklart har kvällarna behövt anpassa sig av tack vare aktiviteter och annat.

– De stora barnen har andra rutiner nu eftersom de är större och lägger sig kring nio på vardagskvällarna.

När ska man börja med tydliga rutiner, tycker du?

– Så tidigt som det går, skulle jag säga. Då kommer man hitta de som passar sin egen familj.

Emelies 3 bästa tips till fungerande sovrutiner

1. Känn efter vilka rutiner som ni vill ha i er familj. Med tiden kommer det bli just de som passar er bäst.

2. Ha tålamod! Tålamod är viktigt även om de ibland kan vara svårt. Man får helt enkelt nöta på lite innan man hittar rätt.

3. Börja tidigt med rutinerna. Barn känner av sin miljö redan direkt efter födseln.

Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

Foto: Privat

Annons