En del av

Elaine Eksvärd om sin inkontinens: ”Jag har lärt mig leva med det”

20 apr, 2022
AvHannah Bergroth
Elaine Eksvärd
Foto: Peter Assarsson
Kvinnokroppen är fantastisk. Tänk att den kan låta ett nytt liv komma till världen – wow! Men som med mycket annat är det många saker som kan ”komma på köpet” – kroppsliga besvär som man måste lära sig att leva med. Här berättar Elaine Eksvärd om sin inkontinens, något som kom efter hennes tredje förlossning.
Annons

Att vara gravid är fantastiskt. Du ser den där magen som bara växer, och får känna de där rörelserna som påminner dig om att ett nytt liv är på väg. Ja, det är magiskt.

Tiden precis efter en förlossning handlar om att lära känna din bebis. Men lika viktigt som det är att förstå varandra, är återhämtningen. Att komma i kapp och långsamt hitta tillbaka till det som kanske var du kan ta ett tag – och det är helt okej. Det finns ingen orsak att stressa, för det är inte så konstigt att kroppen (och knoppen för den delen) förändrats efter en graviditet. Men! Upplever du fysiska eller psykiska besvär efter din förlossning ska du självklart söka hjälp.

Se också: Därför tappar många håret efter förlossningen

Därför tappar många håret efter förlossningenBrand logo
Därför tappar många håret efter förlossningen

En som gjort det är retorikexperten, författaren och MåBra-profilen Elaine Eksvärd. Efter sina tre förlossningar märkte hon att något inte var som det skulle. Hon hade en konstaterad delning av magmusklerna, navelbråck och problem med urinläckage – något som hon valde att vara öppen med på sina sociala medier.

Annons

Elaine Eksvärd om sina inkontinensbesvär

Det var i början på 2021 som Elaine hade bokat tid för en så kallad TVT-operation, en vanlig operation som innebär att en läkare placerar ett stödjande band runt urinröret. Det ska förhindra att man läcker urin. I sista stund valde Elaine att avboka sin operation och istället leva med sin inkontinens. Här berättar hon om hur kom fram till beslutet.

Elaine Eksvärd.

Berätta, varför har du valt att vara öppen med din inkontinens?

– Jag tror att jag aldrig har identifierat mig med mina besvär – det är något jag och väldigt många har, inget vi är. Sen är det väldigt få saker jag tycker är pinsamt.

Vad har du fått för respons och vad har följarna sagt?

– Responsen har bara varit fin. Jag har fått höra att jag är modig som pratar om det här.

Annons

Elaine Eksvärd

Ålder: 40.

Bor: Stockholm.

Familj: Make Gustav, barnen Matheo, 10, Evelyn, 7 och Pascal, 5.

Gör: Driver Retorikbyrån Snacka Snyggt.

Aktuell: Med boken Snacka Snyggare.

Vad fint att höra. Tycker du att inkontinensen är ett problem för dig?

– Efter att jag tagit tag i min träning ordentligt har det blivit ett mindre problem. Jag har trott att man ska sitta och knipa till förbannelse, men att träna bukmuskulaturen och allt runtomkring gör också massor.

När tycker du att den är ett problem?

– När jag ska löpträna. Jag har nästan alltid på mig svarta träningskläder för då kan det lika gärna vara svett och inte kiss. Jag ser alltid till att kissa innan jag drar ut och springer.

Något du inte kan göra på grund av dina problem?

– Jag kan göra allt, men vissa saker löper en större risk.

Hur menar du då?

– Jag hoppar till exempel inte studsmatta för även om jag inte tyckte att jag var kissnödig så inser jag tyvärr att det ändå fanns kvar lite i blåsan – som sviker mig och hittar ut.

Elaine Eksvärd i gymmet
Styrketräning i kombination med bålövningar har gjort att Elaines inkontinensproblem har blivit mildare. Foto: Privat.

Du skulle göra en TVT-operation, men valde i sista stund att inte göra det. Varför då?

– Jag googlade och fick veta att operationen är förbjuden i flera länder. Jag blev kontaktad av kvinnor som fått enorma men av operationen och varnade mig, det kommer jag alltid vara tacksam för.

Annons

Hur känner du idag, ett år senare?

– Det känns bara bra. Jag har lärt mig leva med det och ju starkare jag blir i gymmet desto mindre inkontinens. Och så är det skönt att slippa marathonknipa, såna lopp är jag inte mycket för.

Vad skulle du vilja säga till den som är i liknande situation som du var i för ett år sedan?

– Stirra dig inte blind på att knipa, tänk istället träning för hela kroppen. Skippa den där som utmanar blåsan, det vill säga löpning utan satsa istället på styrketräning och bålträning.

Något mer du vill tillägga?

– Man ska inte gråta över spilld kiss. Men en skvätt kan man gråta och sen kan man träna.

Så går TVT-ingrepp till

Operationen görs i lokalbedövning, eller ryggbedövning.Två små snitt läggs på magen, ovanför blygdbenet och ett snitt i slemhinnan intill urinröret. Nätbandet, av konstgjort material, prolene, läggs på plats med speciella nålar.

Operatören tittar med cystoskop (ett smalt ”tittrör”) genom urinröret under operationen för att se att nålen inte går igenom urinblåseväggen, i så fall justeras nålläget. Sedan fylls urinblåsan med vätska och patienten uppmanas att hosta, och man anpassar bandets läge så att det blir ett lagom stöd. 3-4 timmar efteråt får patienten prova att kissa. Då kontrolleras hur mycket urin som finns kvar i blåsan.

Samma procedur görs efter ytterligare några timmar. Om det då är mindre än en deciliter urin kvar behövs inga fler kontroller. Vanligtvis kan man åka hem senare samma dag eller dagen efter.

Källa: Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Vill du läsa Elaines blogginlägg där hon berättar hur hon kom fram till sitt beslut? Klicka här!

Foto: Peter Assarsson, privat

Annons