En del av

Föda med doula: Så funkar samarbetet och förlossningen

27 apr, 2021
author Emilie Josephson Dalhamn
Emilie Josephson Dalhamn
doulan Opokua Britton
Fenomenet doula är här för att stanna. Förlossningstrenden som länge varit populär i USA och England blir allt mer vanlig även i Sverige. Doulan Opokua Britton berättar för Motherhood om arbetet som kräver total närvaro.
Annons
Här är de mest spelade låtarna under förlossningarBrand logo
Här är de mest spelade låtarna under förlossningar

Att föda barn i Sverige i dag är oerhört säkert men upplevs ändå mer ensamt och stressfyllt än tidigare. Att få ha ett dedikerat stöd vid sin sida under hela förloppet har stor inverkan på den födandes upplevelse. Fenomenet doula är den nya förlossningstrenden som är här för att stanna.

Opokua Britton
Opokua Britton är doula och driver Instagram-kontot @curlydoula. Och ja, hon är syster till Asabea Britton.

Hur funkar det att ha en doula?

En doula stöttar den gravida och hennes partner innan, under och efter förlossningen.

– Stödet kan se lite olika ut beroende på vilket behov som finns, berättar doulan Opokua Britton, 34, känd som @curlydoula på Instagram.

Doula, som betyder ”kvinna som ger omvårdnad” på grekiska, är ett relativt nytt begrepp i Sverige, men är vanligt i både USA och England sedan länge. Kvinnor som hjälper varandra under förlossningen har funnits i alla tider men funktionen har lite glömts bort i samband med att förlossningarna flyttat in på sjukhusen.

Annons

Så är det att jobba som doula

Att bli doula var något som växte fram hos Opokua efter både privata och professionella erfarenheter inom vården.

– Efter att ha varit med som stödperson och även biträde vid ett antal förlossningar så insåg jag att känslan jag fick var väldigt lik den jag älskade när jag jobbade med palliativ vård. Att få vara totalt närvarande, vara en liten del av en väldigt intim situation och att få känns sig så himla nära livet yttersta gräns. Sen är det svårt att inte älska att vara i ett rum fullt av oxytocin. Det är bra för kropp, knopp och själ.

Opokua kombinerar rollen som doula med sitt arbete som forskningssjuksköterska på Karolinska Institutet i Stockholm. Men när hon är doula så är hon just bara det och lämnar sjuksköterskerollen utanför.

Pris: Så mycket kostar en doula

Att ha med en doula på förlossningen är delvis en kostnadsfråga, även om det inte behöver vara så dyrt. En nyutbildad doula kan ta 3000 kronor medan en mer erfaren kan kosta upp-emot 15 000 kronor.

Annons

– Det är så klart att det är synd om ekonomin är avgörande om man vill ha en doula. Man kan använda sitt friskvårdsbidrag, om man har sådant, berättar Opokua.

Hon har hunnit vara med under ett tjugotal förlossningar och samlat många och starka upplevelser genom åren, men det finns några som hon minns särskilt.

– Av personliga skäl var min storasysters första förlossning något extra då det var första gången jag var med när ett syskonbarn föddes säger hon och fortsätter:

– Men som professionell doula var jag förra året med om en så kallad revanschförlossning. Det hade blivit snitt vid första förlossningen och nu önskade den gravida att få vara med om en vaginal födsel. Allt gick jättebra men barnet hade, precis som förra gången, svårt att ta sig hela vägen ner. Läkaren förklarade lugnt att hon rekommenderade sugklocka och när hon sedan började dra så fick den födande ett helt magiskt ansiktsuttryck och viskade "jag känner allting". Hon log med hela ansiktet och sen låg hennes barn på bröstet. Då brast det totalt för mig. De klarade det och hon fick känna precis allt, just som hon velat. Tårarna sprutade.

Annons

Vad gör doulan under förlossningen jämfört med barnmorskan?

Som doula har man inget medicinskt ansvar utan rollen är som sagt att vara ett stöd för den födande.

– Det kan vara tufft, menar Opokua, när man märker att personalen inte väger in och lyssnar på den födandes önskningar.

Hur ser sjukvårdspersonalen på doulans roll, kan man känna sig i vägen?

– Jo, men absolut. Förlossningsrum är oftast ganska små och är man en födande, en stödperson, en doula, en barnmorska och en undersköterska så kan det bli trångt. Men det är ju rent fysiskt. Emotionellt har jag aldrig känt mig felplacerad. Jag vet varför jag är där, och jag är bra på mitt jobb. Ingen sur blick från annan personal i rummet kan få mig att tro någonting annat.

Under vilken del av förlossningen behövs du som mest?

– Det är skulle jag säga under den aktiva fasen, när den födande går mer och mer in i sig själv på grund av smärtan. Min roll blir då att företräda någon som där och då själv inte kan kommunicera. Inga ord behövs i sådana ögonblick. Om situationen tillåter så kan man titta in i hennes ögon och där kan hon vila. Hela jag sänder ut "vi är här, du och jag – just nu". Kroppen eller de andra i rummet sköter resten. Då ger jag hela mig själv, fysisk och mentalt. DÅ känner jag att jag behövs.

Annons

Bra att veta

En doula är en person, oftast kvinna, med erfarenhet av förlossningar som ger fysiskt, emotionellt och informativt stöd före, under och efter förlossningen.

Varför heter det ”doula”?
Ordet doula kommer från grekiskan och betyder “kvinna som ger omvårdnad”. I Sverige är detta ett relativt nytt begrepp, men det har funnits i USA och i England länge.

Hur anlitar jag en doula?
I dag går det att hitta doulor genom att söka på internet, många doulor driver även populära Instagram-konton där de når ut med sina verksamheter. Genom föreningen Odis (Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige) kan du hitta certifierade doulor i hela Sverige.

Vad kostar det?
Det beror helt på hur stor erfarenhet doulan har och i vilken omfattning du behöver hjälp. Nyutbildade doulor tar omkring 3000 till 5000 kronor medan mer erfarna och certifierade doulors arvode är högre, uppemot 12 000 till 15 000 kronor.

Foto: Sergiu Valena/Unsplash, Instagram/curlydoula

Annons