En del av

Så gör lyckliga par när de delar upp hushållsarbetet

20 jul, 2022
author Linn Seipel
Linn Seipel
par som är i köket
Uppdelningen av hushållsarbete kan lätt bli en grogrund för bråk och konflikt. Men det behöver inte bli det. Här är 4 saker par som lyckas bra gör annorlunda.
Annons

Du slänger alltid dina smutsiga kläder på golvet! Jag tömmer alltid diskmaskinen! ... Ja ni vet hur det kan låta.

En ojämn fördelning av hushållssysslor eller en oenig syn på vad som är rent – och stökigt – är bland de mest förekommande bråken i kärleksrelationer. Samtidigt är det ju så onödigt – och egentligen förhållandevis enkelt att undvika.

I alla fall om ni lyckas anamma dessa beteenden, rekommenderade av jämställdhetscoachen Laura Danger, för en bråkfri vardag.

5 smarta tips för att städa badrummetBrand logo
5 smarta tips för att städa badrummet

Så delar ni upp hushållssysslorna utan bråk – 4 knep

1. Kommunicera tydligt om vad som behövs göras

För att hushållsarbetet ska kunna skötas friktionsfritt bör det inte råda några tvivel om vem som ska göra vad, och när. Kommunikationen är som med mycket annat A och O, och för att veta att man har samma förväntningar på utförd syssla bör man diskutera önskat utfall i detalj. Laura Danger brukar tipsa om att man bryter ned alla sysslor i små beståndsdelar, en metod som hon kallar "fair play".

Annons

– Den här metoden möjliggör diskussioner om osynliga steg, så som att vara den som märker att något behövs göras, planera för sysslan att göras – och för att faktiskt genomföra den, förklarar jämställdhetscoachen, i en intervju med HuffPost.

Det är också bra att ha en tid i veckan då ni faktiskt sätter er ner och pratar om hur det går. Utvärdera om uppdelningen fortfarande känns rimlig – och prata om hur ni vill fördela kommande veckans måsten.

– Var konsekventa! Ju mer ni övar på problemlösning och att prata tydligt om fördelningen av hushållsarbete, desto enklare kommer det bli – och desto lyckligare kommer ni båda vara i relationen, säger Laura Dang i samma intervju.

2. Utnyttja varandra styrkor – och underlätta för svagheterna

Hatar din älskling att vika tvätt, medan du tycker det ändå är en helt ok syssla? Underlätta då för er båda genom att bestämma att du mer eller mindre alltid viker tvätten – tills vidare.

Annons

Samtidigt avlastar din partner dig från något som du avskyr att behöva göra. Med en uppdelning båda kan stå bakom, behöver det inte kännas så motigt.

3. Det finns en tillit till varandra att sysslorna blir gjorda

Lyckliga par förstår att det är viktigt hålla vad man lovar, för att stämningen i relationen ska hållas god. Man ser därför till att prioritera sysslorna som ett sätt att visa att man prioriterar och värdesätter varandra och förhållandet.

Samtidigt kommer det alltid uppstå situationer som gör att det inte alltid går att genomföra något som planerat. Finns en tillit då att så faktiskt är fallet så är det inget mer med det – troligtvis kan också den andra parten då erbjuda sig att göra något extra denna gång.

4. Etablera känslan av att vara ett lag

Detaljstyr inte din partner – även om du inte är nöjd med hur något genomförs. Diskutera det i sådant fall i lugn och sansad ton på tiden ni avsatt för att gå igenom veckan. Detta är viktigt för att ni båda ska känna er lika ansvariga och delaktiga – och för det inte ska utvecklas en slags "föräldra-barn"-relation.

Om något inte känns bra, försök att förstå varför det blir så tillsammans i stället för att börja peka finger.

– Om exempelvis disken aldrig blir gjord enligt plan, fråga er själva varför. Är det en fråga om timing? Är det för svårt att göra när barnen sover? Identifiera orsaken så att ni kan hitta en lösning som gör att ni lyckas i framtiden. Attackera problemet – inte varandra, säger Danger.

Källa: Huffpost

Foto: TT

Annons