D-MER: Ångest vid amning- barnmorskan förklarar
En del kvinnor drabbas av ångestkänslor när mjölken rinner till under amning - det kallas för D-MER. Motherhood har pratat med barnmorskan Sara Dellner som berättar om vad D-MER är och vilken hjälp du kan få.
– Våga prata, våga känna efter och våga ta hjälp, säger hon.
För vissa kvinnor innebär amning en extrem olustkänsla - då kan det röra sig om D-MER ”dysphorical milk ejection reflex”. Känslan kan variera från en mildare tomhetskänsla till en intensiv ångest.
Hur vanligt är det med D-MER?
Sara Dellner är barnmorska och driver Instagramkontot instamorskan där hon sprider kunskap om graviditeter och förlossningar. Till vardags jobbar hon på MamaMia mödravårdscentral i Solna. Hon berättar att man inte vet hur vanligt det är med D-MER hos ammande kvinnor, eftersom det inte finns tillräckligt många studier. Men i sitt arbete som barnmorska har hon mött kvinnor som drabbats.
– Många beskriver en ångest kring amning, men amningen i sig är också för många tvärtom lugnande. Däremot tror jag det är viktigt att skilja på en generell ångest kring amning (för vissa är exempelvis brösten något en del förknippar enbart sexuellt medan det för andra mer blir en prestationsångest kring att lyckas amma), och den här tillfälligt, övergående, ångestkänslan som beskrivs som D-MER.
Vad är D-MER ?
– D-MER är en förkortning för "dysphorical milk ejection reflex" och innebär en ångestkänsla under amning när mjölken rinner till, det vill säga i början av amningstillfället. Ångestkänslan kan variera stort mellan en mildare tomhetskänsla till mer intensiv ångest. D-MER är ingen etablerad diagnos, men ett begrepp som beskriver just den här känslan, säger Sara Dellner
Hur vet man om man har drabbats av D-MER?
– Oxytocinet, som driver ut mjölken, är ett hormon som vi normalt blir lugna och tillfreds av. Exakt varför den här ångestkänslan kommer vet vi inte. Vi vet däremot att hormoner samspelar med varandra och sannolikt är det något som utsöndras rent kemiskt hos vissa av oss. Det behöver inte vara samma känsla under hela tiden du ammar och bara för att du fått D-MER med ett barn, behöver det inte betyda att det sker igen vid nästa barn du önskar amma.
Finns det någon hjälp att få om du är drabbad av D-MER?
– Självklart. Dels måste vi i vården fortbildas kring D-MER, även om det inte är en diagnos. Att våga prata om ångest, oavsett i vilken form, tror jag öppnar upp för att fler ammande funderar kring var ångesten har sitt ursprung. Besväras du av ångest inför eller under amning kan du få hjälp via din barnmorskemottagning, BVC och/eller amningsmottagning säger Sara Dellner och fortsätter:
– Stödet anpassas efter den gravidas behov, men oftast handlar det om samtalsstöd och övningar för att hantera ångestpåslaget i och med att det är så specifikt förknippat till en viss händelse och snabbt övergående.
Om man har D-MER, när ska man överväga att sluta amma?
– Om du vill avsluta en amning avgör du som ammande helt och hållet. Jag är övertygad om att varje frisk och välfungerande förälder gör val som är det bästa för sin familj.
Vad rekommenderar du som barnmorska att göra vid D-MER?
– Våga prata, våga känna efter och våga ta hjälp.
Foto: TT, Instagram