Bråka framför barn – så påverkar det barnet när vuxna grälar
Såhär blir det för barnet av att bära de vuxnas konflikt – och så ska ni hantera situationen om det är svårt att hålla sams.
Det kan hända vilket par eller föräldrapar som helst att ha en skakig period i relationen, eller att man har svårt att komma överens som spearerade.
Se också: Svårt att kommunicera? 5 tips för dig och din partner
Som förälder och vuxen måste man givetvis få ha känslor av ilska eller sorg gentemot vårt barns eventuella andra förälder eller vårdnadshavare. Men samtidigt påverkar det barnet mycket att behöva bli för inblandat i konflikter som hör till de vuxnas värld.
Även om ditt barns andra förälder/vårdnadshavare verkligen gjort något som är fel eller sårat dig, är det viktigt att försöka hålla barnet skyddat från konflikten, säger Paulina Gunnardo, Motherhoodbloggare och beteendevetare med expertis på barns utveckling.
– Jag tycker det. Håll barnet utanför. Barn snappar upp mer än man tror. De kan snappa upp sinnesstämningar, röstlägen och hårda ord även om de inte är i samma rum. De allra flesta föräldrar vet att man ska hålla barnen utanför konflikter, men i stundens hetta, när man som vuxen är arg eller ledsen själv, kanske den där konflikten ändå uppstår när barnen är närvarande – och att man ångrar sig efteråt, säger Paulina Gunnardo.
Har den andre föräldern betett sig dåligt är det förstås viktigt att stå upp för sig själv, men lämna med andra ord barnet utanför konflikten och de hårda orden, förklarar hon.
Får man bråka framför barn?
Det påverkar ett barn mycket att föräldrar bråkar eller har konflikter så att barnet hör eller känner sig inblandat.
Det är alltid viktigt att barnet får veta att det inte är hens fel
Även om den andra vuxna inte är med i rummet när man pratar illa om personen, kommer barnet att påverkas.
– Barnet ser på båda föräldrarna som en del av sig själv. Att höra den ena föräldern tala illa om den andre föräldern kan skapa en oro inuti barnet. Det som är riktat till den vuxne kan tyvärr även komma åt och såra barnet inombords, även om det aldrig varit vår avsikt.
Hur blir det för barnet att gå och bära på en konflikt som inte är barnets?
– Det är olika för olika barn, bland annat beroende på ålder, personlighetsdrag och vad dagarna och tankarna fylls av. Men det kan till exempel hända att barnet försöker skapa förklaringar och förstå det som händer på egen hand.
När barnet går runt och bär på den här typen av känslor eller konflikter inom sig kan man märka det på lite olika sätt, förklarar Paulina Gunnardo. Det kommer inte vara likadant för alla barn.
Några exempel på reaktioner är att det kan det påverka i barnets lek med kompisar eller sätta sig på koncentrationen i skolan. Vissa barn kan få svårare att komma till ro på kvällen.
– Därför är det viktigt att barnet får veta att det inte är hens fel och att barnet alltid är älskat, även om föräldrarna är osams ibland.
Så mår barnet av föräldrarnas konflikter?
På samma sätt kommer också olika barn få olika känslor i en sådan här situation. Barn kan känna sig ledsna över att föräldrarna är osams, de kan känna sig oroliga på insidan eller kanske arga över att någon har blivit dåligt behandlad eller att det är jobbigt hemma.
– De här känslorna kan komma ut på olika sätt. Tårar på insidan kan exempelvis komma ut i frustration och ilska. Ett annat barn kanske blir mer dämpad.
Barn behöver få ha sin egen relation till föräldern, den ska inte präglas av vad de vuxna tycker om varandra tycker hon.
En reaktion vanlig reaktion är också att barnet vill skydda sin andra förälder eller vårdnadshavare.
– Eftersom barn behöver sina föräldrar kan det hända att barnet vill försvara den andre, just för att barnet är i behov av att behålla bilden av att föräldrarna är de trygga och vuxna som barnet behöver, förklarar Paulina Gunnardo och fortsätter:
– Då kan barnen hamna i en jättesvår situation. Det är ganska vanligt att barn tar på sig ett ansvar som inte är deras och försöker hitta förklaringar, trots att ingen vuxen har lagt ansvaret på dem.
Foto: TT