En del av

Få familjelivet som bonusfamilj att gå ihop – relationscoachen tipsar

13 jun, 2021
AvMalin Karlberg
bonusfamilj
Vardagen som bonusfamilj kan vara utmanande och det är inte alltid alla parter kommer överens. Relationscoachen Michael Larsen ger här sina bästa tips för hur ni navigerar familjekonstellationen på bästa vis – för såväl vuxna som barn.
Annons
Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationerBrand logo
Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationer

En familj kan se ut på många olika sätt, och inte sällan är det på ett helt annat vis än normen mamma, pappa, barn.

Det kan minst lika gärna vara mamma, barn, exmake, nya partnern, exmakens nya kärlek och en rad bonus- och halvsyskon. Varje unik familjekonstellation kommer med sina egna utmaningar och det är inte alltid lätt att få vardagen att gå ihop – vare sig logistiskt eller känslomässigt.

Här tipsar relationscoachen Michael Larsen, som själv är bonuspappa, om hur bonusfamiljer kan få livet att flyta på smidigare och mer friktionsfritt.

5 sätt att få bonusfamiljen att funka


1. Gör upp grundläggande regler för familjelivet

Det finns inte nödvändigtvis något rätt eller fel i hur man väljer att lägga upp vardagen, men det är viktigt för alla inblandade att det finns tydliga ramar och regler att förhålla sig till.

Vissa föräldrar vill att bonusföräldern ska vara mer som en kompis till deras barn från en tidigare relation, medan andra vill att hen ska kliva in och ta fullt ansvar. Likaså vill en del familjer hålla sig till ett strikt varannan veckas-schema medan andra vill ha större flexibilitet. Det viktigaste är att alla parter kan enas om ett fungerande upplägg.

Annons


2. Visa ömsesidig respekt

Det är inte alltid det går att älska sina bonusbarn som om de vore ens egna. Ibland kanske man faktiskt inte gillar dem alls, något som kan vara tabu att ens erkänna för sig själv.

Men det finns inga krav på att bonusföräldrar och bonusbarn måste avguda varandra – däremot måste man kunna visa varandra hänsyn. Där har också den biologiska föräldern ett stort ansvar att förmedla sina förväntningar till barnet och förklara att barnet inte måste tycka om den nya partnern, men att hen behöver behandla denne med respekt.


3. Få relationen med exet att fungera

Bonusbarnets andra förälder kommer i de flesta fall alltid finnas med i bilden på något vis, så alla vinner på att få den relationen att bli så problemfri som möjligt.

– Det är viktigt att ha rimliga förväntningar, så att man inte tänker att alla måste älska varandra, fika ihop och vara som en enda stor familj. I en sund ex-relation kan man ha en öppen dialog om barnen, men sen finns det ju vissa ex som man inte kan ha en god relation till. Då får man istället sikta på att ha en så minimal och praktisk relation som möjligt, säger Michael Larsen.

Annons

4. Kommunicera

En god kommunikation där allas känslor och åsikter får höras är a och o i en fungerande bonusfamilj. Ibland kan det dock vara svårt att få barnen att öppna upp – och bonusföräldern kan behöva ta första steget för att bryta isen.

– Prata och resonera, förklara hur du känner och upplever situationen. Säg till exempel: ”Jag märker att du inte vill prata med mig, kan vi göra något annorlunda? För mig är du viktig och det är viktigt för mig att du och jag kan prata med varandra”, tipsar Michael Larsen.

Samtidigt behöver bonusföräldern navigera relationen med försiktighet, så att hen inte klampar fram och kräver ett samtal. Har barnet en fullkomligt fientlig inställning kan det vara bättre att hålla kontakten till ett minimum.


5. Ha en förebild

En bonusförälder behöver inte vara som en extra mamma eller pappa, men är förhoppningsvis ändå en viktig och förtroendeingivande vuxen i barnets liv. Där kan man dra nytta av att hitta en förebild att använda som modell för hur man vill interagera med sitt bonusbarn.

– Sätt dig in i barnets perspektiv och fundera över vilka vuxna du beundrade när du var liten. Det kan till exempel vara lärare i skolan som du tyckte var kloka och som du hade respekt för. Sen kan du använda de personerna som förebilder för ditt eget beteende, säger Michael Larsen.

Foto: TT

Annons