Författarna bakom nya boken Nödig: Ta bort pekpinnarna på potträning
– Det finns program och tips för hur man bäst ska potträna, men då finns ju också alltid barn som inte passar in är min erfarenhet, säger författaren Anne-Marie Körling.
Att kissa och bajsa är något alla människor gör – och en upplevelse vi ska ha ett livslångt förhållande till. Därför är det kanske inte så dumt att rikta lite fokus mot den här stunden och erkänna den för vad den är: något spännande, skönt och nödvändigt.
Ungefär så beskriver Anne-Marie Körling, lärare, föreläsare, författare och mamma, som står för manuset bakom boken.
– Det är en upplevelse att kissa och bajsa, något väldigt sinnligt som även barn upplever. Det är ju något väldigt privat som vuxna kan allting om men barn ska ju faktiskt lära sig att gå på toaletten och bli blöjfria någon gång, och då tror jag det är bra om man kan uppvärdera och ta in den här stunden lite mer. Jag som jobbat som lärare i många år har sett väldigt många barn som har problem med att gå på toa.
Sitta länge. Kissa ut. Sitta länge. Bajsa skönt, är bokens underrubrik.
– Att inte behöva skynda sig och ha bråttom när man ska gå på toa utan lära sig att det är skönt att sitta länge och känna vad som hände i kroppen, tror jag är bra. Även om det här inte alls är en pedagogisk bok som ska lära någon att potträna! Jag tror inte att barnböcker ska vara pedagogiska.
Nödig ska snarare vara en inspirationsbok till toalettbesöket och allt kul man kan uppleva som barn kring den avgränsade lilla stunden på toaletten. För att gå på toaletten kan ju vara något roligt: det går att plaska med vattnet när man tvättar händerna och man kan fundera en hel del på frågan om det är toaletten eller pottan som gäller den här gången, menar Louise Winblad som står bakom illustrationerna i boken.
Hon är också känd som bloggare och Instagram-profil under namnet Hej hej vardag, där hon gör humor av familjers vardagssituationer.
– Jag hoppas boken kan vara en inspiration till att njuta av toalettstunden, det är som sagt mycket kul och spännande som händer under toalettbesöket! Något vi alla gör och för barn, inget som har med rätt eller fel att göra, om man är duktig eller inte, utan bara något att utforska. Att bajsa och kissa är ju också en stund då barn faktiskt får känna att man är herre över sin kropp. Man äger den fullt ut, och ingen kan bestämma över när jag ska vara nödig och gå på toa.
Skippa trenderna i potträning
Anne-Marie Körling och Louise Winblad som uppfostrat sina barn i olika generationer, berättar ett de under arbetet med boken upptäckte att det går trender i föräldrars potträning. Framförallt är pekpinnarna kring hur man ska potträna sitt barn är många fler idag, än när Anne-Maries drygt 30-åringa barn var små.
Just därför är de noga med att detta inte är någon manualbok i hur man bäst pottränar.
– Nu finns det ju många trender där man ska potträna tidigt och så, och man gör självklart som man vill. Det kanske passar vissa bra. Men som förälder vet jag man kan känna sig stressad över det här. Själv försöker jag tänka att vi gör så som det passar i vår egen familj. Plötsligt kommer kanske en backlash där ens barn vill gå tillbaka till blöja ett tag, eller vad det kan vara – och så får det vara så, säger Louise Winblad.
Anne-Marie Körling fyller i:
– Jag blev faktiskt förvånad att det här är en grej som föräldrar känner press på sig för idag. Det finns program och tips för hur man bäst ska potträna, men då finns ju också alltid barn som inte passar in är min erfarenhet.
– Det är klart att man känner sig misslyckad om man har känslan att det bara finns en rätt väg att potträna, men det handlar ju bara om att man kanske måste prova något annat. Nästan alla barn blir ju förr eller senare blöjfria och lär sig gå på toa. Och då är det ju häftigt. Faktisk lite av en wow-känsla!
Boken släpps i butik 28 maj 2021.
Foto: Rabén och Sjögren/Hugo Thambert
Illustration: Louise Winblad