En del av

Bli en lyckligare förälder – 7 saker du kan sluta göra redan idag

21 okt, 2022
AvMotherhood Redaktionen
familj äter middag
Det är inte ovanligt att man känner sig less, men med det sagt behöver inte föräldraskapet vara jobbigt precis hela tiden. Här listar vi 7 vanliga saker du kanske gör, som kan påverka ditt föräldraskap negativt.
Annons

Hur upplever du föräldraskapet? Känner du dig säker i hur du vill vara i din föräldraroll, eller kan det ibland vara svårt att hitta den där magkänslan som säger vad som är rätt?

Känner du dig lycklig eller tampas du med dåligt samvete eller känslorna av att du är inte räcker till? Det är utmanande att vara förälder, många skulle nog säga att det är den svåraste uppgiften man kan få.

Se också: 6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10

6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10Brand logo
6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10

I en vardag som för det mesta handlar om logistik, att lösa syskonbråk eller hantera flera familjemedlemmars känslor blir det ibland svårt att känna den där riktiga tillfredsställelsen och lyckan. Då kan det vara bra att fundera på om det finns något du kan skala av eller plocka bort – och på så vis ha mindre energikrävande saker i din vardag? Vi ger exempel.

Annons

7 saker du kan sluta göra – för att bli en lyckligare förälder

Det är upp till var och en att bestämma hur man vill att familjelivet ska se ut, men den här listan kan kanske ge en tankeställare – och i bästa fall inspirera till en eventuell förändring?

1. Skippa tanken om att det ska vara på ett visst sätt

Innan du blev förälder hade du kanske en bild på hur familjelivet skulle se ut. Härliga promenader med vagnen, mysiga stunder i lekparken och barn som somnade i tid varje kväll. Det är sällan drömmarna rimmar med verkligheten, vilket kan påverka ditt humör och hur du är.

Försöka istället att släppa tanken på den där målbilden och istället fokusera eller njuta av det du har. Du kommer känna dig mindre missnöjd, det kan vi nästan lova.

2. Sträva efter att allt ska vara 100 procent jämnt

Du och din partner försöker antagligen leva jämställt, men att ständigt sträva efter att det ska vara det 100 procent jämnt kan vara otroligt energikrävande. Sist och slutligen spelar det ingen roll vem som packar barnets matsäck eller hjälper till vid läxläsning, eller hur?

Annons

Gör det som du vill göra och det du blir glad av. Det ger energi och gör dig till en gladare förälder. Känns svårt att släppa kontrollen – öva på att göra det och fundera på vad är det värsta som kan hända?

familj kram
Tips! Dela upp hemmasysslorna mellan dig och din partner. Att känna ansvar för något kan vara ett sätt att bli mer jämställd.

3. Säga ”nej” alldeles för ofta

”Mamma, får jag pärla?”

Oftast är det en fråga som kommer när det passar som sämst, kanske till och med när det närmar sig nattning. Som förälder är man inrutad i en viss rutin och är snabb med att svara ”nej” . Det är du som har koll på klockan och vet att lillen snart behöver lägga sig (och du få din egentid). Men fråga dig själv istället, vad gör det egentligen om ditt barn är vaken en stund längre idag?

Som förälder ska du finnas där för att skydda och sätta gränser, och det blir naturligt att du kanske säger nej för ofta. Ja, när det handlar om så enkla saker som att barnet vill pärla.

Annons

Våga säga ”ja” lite oftare. Barnet kommer bli gladare och känna att hen ibland får bestämma, vilket resulterar i att även du blir lyckligare – eller hur?

4. Viljan att vara perfekt

En som aldrig gör eller säger fel – det finns inget som heter ”perfekt förälder”. Ägna inte tid på att försöka bli perfekt, för dina barn är du den bästa föräldern ändå.

Omfamna dina brister, våga visa att du gjort eller sagt något fel och våga skratta åt dig själv! Då visar du barnen att du är mänsklig. De bästa föräldrarna är villiga att alltid förändra, förbättra och utvecklas i sitt föräldraskap.

5. Låta oron vara för närvarande

Att vara orolig hör föräldraskapet till, och så ska det nog vara. Men tvångsmässig oro gör varken ditt barn säkrare eller dig lyckligare. I värsta fall kan det leda till att barnet lär sig leva med en slags rädsla – eftersom du finns där och kollar eller skyddar så gott som hela tiden.

Försök att släppa dina bekymmer och fokusera på nuet. Känn tacksamhet över att du inte behöver vara orolig just precis nu.

Annons

6. Använda starka ordval

Alla föräldrar tappar ibland tålamodet på sina barn. Det kan handla om enkla saker så som att de frågar för mycket, pratar för högt eller helt enkelt tar för mycket plats med sina saker. I en stressig vardag där mycket händer är det lätt att säga saker på ett otrevligt sätt – vilket i sin tur leder till dåligt föräldrasamvete. Och det gör dig sällan lyckligare.

mamma pojke kollar ut genom fönster
Tips! Försök ändra ditt sätt att säga till ditt barn. Istället för: ”Kan du sluta prata så högt” kan du säga ”wow, vad du är pratsam idag”.

7. Ge upp dig själv – och dina behov

Det är så lätt att glömma sig själv när man vill vara en annan människas trygga punkt, för det enda du vill är att ditt barn ska må och ha det bra. För att det ska lyckas behöver du även ta hand om dig själv. Vad gillade du att göra innan barnet kom? Vad gör du för att samla kraft och egentid? Genom att fortsätta ta hand om dig själv visar du även barnet att det är en sak man behöver prioritera.

Foto: TT

Annons