Det är barnkonventionens dag – och därför är den så viktig
Den 20 november, är det barnkonventionens dag. Men vad är barnkonventionen och varför är den viktig även i Sverige? Experten förklarar!
Barnkonventionen är ett avtal som världens länder skrivit under. Det är bindande och slår fast att alla länder som skrivit under ska göra sitt bästa för att följa barnens rättigheter som man kommit överens om i konventionen.
Se också: Så hjälper du barn som inte har några vänner
Alla länder utom USA har skrivit under barnkonventionen och i avtalet har länderna kommit överens om 54 punkter som man ska efterfölja. Bland annat har barn rätt att gå i skolan, de har rätt till vila och fritid och att känna till sitt namn. Även sjukvård, mat och kärlek står också med som rättigheter.
Hela barnkonventionen kan delas upp på fyra övergripande principer:
- Alla barn har samma rättigheter och lika värde
- Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barnet
- Alla barn har rätt till liv och utveckling
- Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad
Skyddar barn rättigheter
Många tänker kanske att barns rättigheter är något självklart, så varför behövs barnkonventionen?
– Det som står här genomsyrar hela vardagen för barn men tittar vi bara inte alls långt tillbaka i historien har barnen inte alls haft de här rättigheterna. Det var inte alls längesen man till exempel fick slå barn i uppfostringssyfte eller straffsyfte. Man såg inte barn som en grupp med rättigheter utan mer som en väntan på att bli vuxen där man inte hade rätt att bli respekterad, säger Paulina Gunnardo som är Motherhoodbloggare, beteendevetare och jobbar på barnrättsorganisationen Trygga Barnen.
Barnkonventionen finns för att skydda alla barn i världen förklarar hon. En viktig uppgift den har är att sätta barnens rätt på agendan även när länder inte lyckas säkra barns trygghet helt och hållet. Så även när barn befinner sig i till exempel krigszoner och barnfattigdom ska man göra allt man kan för att skydda deras rättigheter till exempelvis lek, vila och trygghet.
Viktig även i Sverige
Men avtalet finns inte bara till för att skydda barn i väldigt utsatta situationer, som på flykt från krig eller i katastrofer. Även i Sverige behöver barns rättigheter fortfarande skyddas och uppmärksammas. Barn ska ha rätt att kunna påverka sin situation och få hjälp även här, förklarar Paulina Gunnardo:
– Var femte barn i Sverige idag har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblem. Och om man tittar på vad barn själva säger hjälper i de situationerna, så är det att få stöd och hjälp. Det kan vara i all enkelhet, som att det finns en vuxen som ser, bjuder på mellis och stannar upp och lyssnar. Men vi vet också att bara någon procent av de här barnen nås av det stöd som kommunerna har att ge.
Varför tycker du att det är en viktig dag att uppmärksamma?
– Jag tänker att livet pågår och folk överlag kanske inte tänker så mycket på att barn faktiskt har rättigheter – och hur viktiga de är. Men barn har rätt att veta vilka rättigheter de har och som förälder ska vi också ha koll på våra barns rättigheter. Därför tänker jag att det är viktigt med sådana här dagar när vi uppmärksammar viktiga saker.
Foto: Pressbild
Källor: Unicef, Paulina Gunnardo